Witam serdecznie, litwińskiego klonowania ciąg dalszy.
Jednak z faktu, że jestem totalnym amatorem w sprawach elektroniki mam kilka pytań, aby nie narobić bzdur.
Proszę o wyrozumiałość, bo pomimo czytania tutoriali nic nie kapuję w kwestii przeniesienia schematu na płytkę zwrotnicy i oczekuję tłumaczenia łopatologicznego jak małemu dziecku, co nie pojmuje np. matematyki ni w ząb.
Chodzi o to, że chciałbym czegoś się nauczyć, a nie tylko bezmyślnie skopiować projekt, za którego udostępnienie przy okazji bardzo dziękuję Romanowi.
Poniżej udostępnię zdjęcie z oznaczeniami, które bardzo proszę o nazwanie, czyli gdzie dolutować kable do tweetera, midwoofera, wejścia i wyjścia itd. Nie wiem też czy Peerlessy podłączyć szeregowo, czy równolegle.
Poza tym chciałbym się dowiedzieć
-jak się przyjęło oznaczać bieunowość( polaryzacja? proszę o poprawienie nazewnictwa) cewek, kondesnsatorów, i rezystorów. Tak po chłopsku czy one mają swoje + i - czy może wejście i wyjście (kierunkowość podłączenia) Np Czy drut ze środka cewki to + a ten z zewnątrz to - albo wejście/wyjście? o takie nazwanie mi chodzi.
-jak sprawdzić czy cewka, kondensator oraz rezystor są sprawne, czy można jakoś multimetrem? A może jak zamawiałem z Polinku to są pewne na 100%
To tyle z elektroniki.
Drugie pytanie dotyczy bass reflexu. Nie znoszę BR do tyłu, ale mam mały pokój i BR do dołu wydaje mi się, że podobnie jak tylny może podbijać bas, nawet gdybym podniósł kolumny na kuriozalną wysokość średnicy BR czyli 7-8 cm. Proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę.
Rozważam więc BR z przodu, ale nie wiem czy to wizualnie nie zepsuje całej kolumny. Niby podobne wizualnie i gabarytowo tonsilowsie Siesty mają tunel do przodu i nie wyglada to bardzo żle ale może warto tego uniknąć?
Dlatego pomyślałem o szczelinowym na samym dole. Jednak wszystko zależy od tego jak Wy doświadczeni konstruktorzy się na ów koncepcje zapatrujecie.
Będę bardzo wdzięczny za wyrozumiałość i chęć pomocy.
Pozdrawiam Rafał