Witam szanownych kolegów.
Po rożnych perturbacjach, życiowych, zwłaszcza finansowych wreszcie ukończyłem swoją kopię Euphony 90.
Popełniłem kilka błędów podczas robienia obudowy, ale i tak jestem zadowolony, bo brzmienie rekompensuje moje słabe zdolności manualne.(Błędy to zbyt duże podfrezowanie pod tweetery, bo źle policzyłem grubość skaju oraz przetarcie forniru w dwóch miejscach. Ponad 6 lat temu robiąc pierwszy diy - subwoofer miałem naturalny fornir i nie było tego problemu co z modyfikowanym
( cieńszym) kiedy to nie umiałem znaleźć momentu gdy fornir już jest gładki i dojechałem aż do kości, (czyt. do gołego mdfu).
Projekt w stosunku do wzorcowego czyli Romana ma jedynie inne skosy (szerokość frontu zachowana), skaj zamiast lakieru oraz tunel BR (ostatecznie 11 cm ) skierowany do przodu.
Okablowanie wewnętrzne Chord Rumour 2 w wersji install o wiele droższy od sugerowanej plecionki Jantzena, ale w moim odczuciu o tyle droższy co lepszy. Ów plecionka dla mnie jest strasznie zamulona na górze i zbyt opasła i powolna na dole, jedynie średnie mogą być, ale to wiadomo kwestia gustu.
Kolumny już rozwałkowane były do cna, więc nie ma co pisać pod względem technicznym.
Jednak zamieszczę kosztorys, aby ktoś, kto jest takim amatorem jak ja miał wyobrażenie jak to się rozkłada na poszczególne komponenty.
Ceny brutto z przesyłką
Wysokotonówki - 300 zł
Średnioniskotonowe - 590 zł
Zwrotnice i terminale (same terminale 100 zł) 311 zł
Tunele BR miałem wcześniej więc nie pamiętam, ale ok 15-20 zł (allegro)
Kabel Chord Rumour Install 4.8 m 160 zł (zostało około 80 cm)
Klej wikolowy, wkręty, szpachla, papier ścierny ok 60zł
Skaj i klej 40 zł
Fornir i klej do forniru Boterm GTA 200 zł
Wkręty imbusowe, kolce, podkładki oraz płaskowniki 160 zł
Wosk Osmo jedwabisty połysk 133 zł
Dodatkowe koszta , których oficjalnie nie wliczam:
Szlifierka oscylacyjna mimośrodowa 135 zł
Ściski stolarskie rurowe oraz rury 320 zł
Razem za kolumny ok. 1 974 zł