• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AWX 10" sub x 2 + monitory na usherach

Patrząc po wykresach, ten chinol ma w sam raz 200W w 8R przy symetrycznym 70VDC. Ale jak im wychodzi 1200W/8R w mostku, to ja nie rozumiem. Kto mnie dokształci?

Patrząc po wykresach, ten chinol ma w sam raz 200W w 8R przy symetrycznym 70VDC. Ale jak im wychodzi 1200W/8R w mostku, to ja nie rozumiem. Kto mnie dokształci?

No to nie wiele daje, tyle, że stereo;-)

No i nieduży radiator, wbudowany zasilacz. Jakieś plusy są.

Ostatnia edycja:
Jakieś plusy są.
No, ja myślę, patrząc na cenę, że to dość atrakcyjna propozycja. Wcale bym jej nie odrzucał.
A co do pozostałych, to pierwszy przynajmniej pokazywał wykresy.
Co do zbiga, to pewniejszy, z tymi w klasie D w razie awarii mogą sobie nasi elektronicy nie poradzić. Albo będą musieli tyle czasu spędzić na rozgryzaniu schematu, że się nie opłaci.
Chociaż pewnie taniej nie wyjdzie.

Mam jeszcze pytanie, ktoś ma propozycję jaka średnica b-r będzie optymalna przy tej pompce? Może powinienem iść w szczelinowy, ale jakie wymiary wtedy przyjąć?

Ciezko bedzie wyrownac poziomy gdy suby beda aktywnie zasilane z koncowki mocy a monitory z osobnego wzmacniacza, nawet jesli wzmacniacz ma wyjscie pre out.

Ja bym robil klasycznie 3 way i zapewnil tym kolumnom solidne min 200W na kanał

np Dwie zmostkowane koncówki mocy Sony TA-N55ES ktore w mostku osiagaja moc 300W RMS dla 8 Ohm, 20Hz...20Khz, 0,004% THD

mozna takie juz kupic po ok 500-600zl sztuka, i ciezko znalezc lepsze rozwiazanie jako monobloki, pojednczej koncowki mocy o takiej realnej mocy i za takie pieniadze rowniez nie dostaniemy.

Mam jeszcze pytanie, ktoś ma propozycję jaka średnica b-r będzie optymalna przy tej pompce? Może powinienem iść w szczelinowy, ale jakie wymiary wtedy przyjąć?
Jeżeli chodzi o AWX 10" z aluminiowym koszem to około 9cm w zupełności wystarczy, strojenie tak jak radzi producent na 30Hz, objętość netto 45-48l. Ja jednego zasilam 2x 200W w mostku dla 8 ohm. Obudowa powinna być naprawdę sztywna.
Pozdrawiam
,

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ciezko bedzie wyrownac poziomy gdy suby beda aktywnie zasilane z koncowki mocy a monitory z osobnego wzmacniacza, nawet jesli wzmacniacz ma wyjscie pre out.

Ja bym robil klasycznie 3 way i zapewnil tym kolumnom solidne min 200W na kanał

np Dwie zmostkowane koncówki mocy Sony TA-N55ES ktore w mostku osiagaja moc 300W RMS dla 8 Ohm, 20Hz...20Khz, 0,004% THD

mozna takie juz kupic po ok 500-600zl sztuka, i ciezko znalezc lepsze rozwiazanie jako monobloki, pojednczej koncowki mocy o takiej realnej mocy i za takie pieniadze rowniez nie dostaniemy.

Jeżeli wzmacniacz ma wyjście na suba aktywnego to nie ma problemu z ustaleniem odpowiednich poziomów na suby i monitory.
Też jestem zwolennikiem odpowiednich 3-drożnych kolumn bez suba, ale nie na tych STX-ach.

No ;)
Albo 2 kanały w klasie D z ebay

Wyjdzie min polowe taniej

Jeżeli wzmacniacz ma wyjście na suba aktywnego to nie ma problemu z ustaleniem odpowiednich poziomów na suby i monitory.
Oczywiście, ze nie ma :)

Jak nie ma wyjścia to mozna wyprowadzić

Dlugosc portu przy srednicy 9cm wychodzi 40cm okolo, jakas masakra.. co do wzmaka lklukasz daj jakiegos linka:-D mysle o dx 450 ale juz sam nie wiem..

Ja zrobiłem trochę mniejszą budę niż zalecana, ok. 38l netto i strojenie na 32Hz tunelem HD-18 o śr. 73mm i długości 27cm.
Bałem się trochę, że jakieś świsty będzie słychać i dałem 2 jednakowe tunele sklejone razem, żeby mieć zaoblone wyloty z obu stron i jest cisza.

Jak nie ma to korzystamy z wejść wysokopoziomowych i głośność subów musimy ustawić raz. Poza tym można zintegrować dwa potki na jednej osi. Gdzie problem?

W roznych poziomach wzmocnienia, trzeba ustawic wzmocnienie odpowiodnie dla efektywnosci suba i efektywnosci monitorów, bo sub ciety aktywnie na niskiej czestotliwosci bedzie mial nizsza efektywnosc niz monitory.

Chyba nie rozumiem... Ja to rozumiem tak że dostosowuję głośność suba jeden raz, tak żeby grał razem z monitorami i z dobrym balansem, a później jak chcę ciszej lub głośniej, to kręcę tylko gałką na wzmacniaczu, nie?

Chyba nie rozumiem... Ja to rozumiem tak że dostosowuję głośność suba jeden raz, tak żeby grał razem z monitorami i z dobrym balansem, a później jak chcę ciszej lub głośniej, to kręcę tylko gałką na wzmacniaczu, nie?
tak, jeśli wzmacniacz ma wyjście pre out na suba.

kiedyś miałem suba bez filtrów na tda 7294 mostek , z gdn 30 i proporcje głośności i filtrowanie ustawiłem raz w samym amplitunerze.

Powrót