• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AWX Series by STX

Ja też zrobiłem właśnie takie monitory, z tym, że bass reflex dałem do przodu, ale proporcje przedniej ścianki prawie takie same (21 x 38 cm).

stxmonitorw.jpg

Teraz myślę, nad zatkaniem tego br i zrobieniem go z tyłu, bo cały czas kombinuje nad wydobyciem jakiegoś basu z tego przetwornika. Chociaż wydaje mi się, że to mój pokój jest jakiś felerny akustycznie :/

Ja właśnie szukam jakiegoś niedrogiego wzmacniacza, który by fajnie pociągnął te AWX'y w niedużym pokoju (16mkw). DIY nie wchodzi niestety w grę. Musi być coś gotowego. Czy Denon PMA 320 by się nadał? Podobno 2x90W, ale nawet jeśli ma te 2x60W to nic, bardziej chodzi mi o fajne brzmienie.

Czy można w tym projekcie zamiast Br z tyłu dać go pod GDN AWX, czy wpłynie to na zmianę lub pogorszenie parametrów całej kolumny ?

bitbober, nie ma znaczenia gdzie dasz bas reflex. Jak będzie z przodu to będziesz mógł ją przysunąć bliżej ściany np.

Projekt przypadł mi do gustu więc chyba od tego projektu zacznę moją przygodę z diy. Trzeba zacząć zbierać $$$. Ciekawe tylko kiedy stx wypuści dedykowaną pod te głośniki zwrotnicę ?

Szkoda że nikt ich nie raczył zmierzyć, nawet bym się podjął zwrotnicy pod ten zestaw.

Zestaw pomiarowy myślę będę miał za jakiś czas, także pomiary muszą z tydzień poczekać jakbym chciał się tym zająć.
Głośniki się wygrzewają... Kond 2,7uF i tłumik 2R2+8R2. Jednak mniej jednak na takim banale zapowiada się bardzo ciekawie...
Na pewno mogę powiedzieć, że góra po kilku godzinach (w aplikacji jaką opisałem wyżej) gra lepiej od DX25 - jest bardziej uporządkowana. Na basie czuje, że będzie bardzo ciekawie, już teraz potrafi kopnąć dość szybko. Ale szerzej później, jak będzie to na finalnej zwrotnicy.

dj_zibi niestety jeszcze kit, mam nadzieję że szybko go zmienię. ISO faktycznie mogłem zwiększyć, ale miałem czas na foty więc wydłużyłem czas po prostu

Powrót