• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AWX Series by STX

[wygasnie]Jakoś ja się odwazyłem a wcale wielkiej kasy nie wydałem bo wybrałem niewygórowane głośniki, więcej to ja czasu w nie włożyłem niż pieniędzy.

Cicho bo nie kupiłem desek, co spowodowane zostało mętlikiem czy nie robić monitorów i druga sprawa czy nie mają być one w TL :wink: Cały czas myślę. Napewno je będę składał w okolicach świąt. Do nowego roku napewno je pokaże:)

Mi bardziej podoba się ten ciemny ale to może jakieś takie moje zboczenie bo generalnie to lubuję się w ciemnościach :razz: Ten żółty taki trochę jak by cytryna - zimnawy jakiś. No ale wiadomo, że w rzeczywistości to inaczej wyjdzie niż na renderingu... jednak i tak popieram opcję ciemniejszą - bardziej stonowana, żółty z czarnym frontem trochę się gryzą ;)

tylko jak będzie czarna to nie wiem czy to wszystko się nie zleje w jedną "bułę"... może czarny ale matowy?

Nie zleje bo 18AWX nie jest zupelnie czarna, membrana ma bardziej szarawy kolor, a maly frez na tweetrze podkreslilby wysokotonowke. tak mi sie wydaje :)

lakierowania nie będzie, bo nie mam do tego sprzętu, aby to wyglądało jak trzeba. Skaj na froncie mi się nie znudził a kepy fajnie się prezentowały, stąd tak to ma wyglądać. Nie wiem właśnie jaki fornir zastosować;)

Ja bym tu widział albo jakiś fajny orzech, taki ciemniejszy o mocnym rysunku słojów albo coś z egzotyków- amazaque, palisander lub jatobe.

Nie mam fajnych tekstur, wiec i rendery takie sobie.
Znalazłem trochę coś na podobieństwo kolorystyczne palisander'a

Czy osoby, które słuchały już tych AWX'ów też mają wrażenie, że gra on nieco przymulonym i buczącym basem? Nie wiem, może to wina mojego pokoju, może aplikacji głośnika. Mam pokój 17m2, a obudowa głośnika ma 18 litrów i jest strojona tunelem 44 mm o długości 11 cm (czyli około 42Hz). Na początku grały bez wygłuszenia, teraz dołożyłem gąbki na wszystkie ścianki, ale dalej nie jest tak jakbym chciał. To już bardziej mi się podobał bas z tych małych TB, które niedawno wstawiłem do gotowych konstrukcji. Był lepiej kontrolowany i bardziej zróżnicowany, a grały pod tym samym wzmacniaczem.

Mam te same TB co TY i planuje je zaaplikować w linię transmisyjną, w br mówisz że basik jakiś się wydobywa?

Teraz czysto teoretyzuję - a gdyby tak wymienić membranę tego AWX'a na tą aluminiową? Czy głośnik zagrałby z większym wykopem? W sumie, niektórzy twierdzą, że właśnie taki "mulasty" bas to bas bez zniekształceń. Jeśli tak, to ja chyba wolę jednak zniekształcony bas ;)

skal_ar, zamów, czemu by nie :P
Do tego kopułka STXa z ceramiczną membraną i można się bawić :P

Może i jakieś ceramiczne średniaki powstaną - takie tanie Accutony:)
Chetnie widziałbym jeszzce jakąś 2' kopółkę do podziałow poniżej 1kHz.

Powrót