• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Bezprzewodowe głośniki - Bluetooth.

Reakcji
4
Myślę na budową małych głośników sterowanych telefonem przez bluetooth. Na razie widzę jeden problem, potrzebny moduł bluetootha i to taki który przesyła stosunkowo nieskompresowane dane, aby zachować sensowne pasmo akustyczne. Mamy aptX, A2DP, coś jeszcze? Gdzie dostanie się takie moduły i czy są one gotowe do użytku, typu podłącz zasilanie i znajdź wyjście analogowe?

Jakie pasmo ma ten Logitech. Czyli np. wgraj na lapa, albo dobrą komórkę (tak aby wykluczyć obcinanie pasma przez nadajnik) powolnego sin sweepa 20-20kHz. Transmituj go do urządzenia i badaj amplitudę RMS na wyjściu analogowym. Zakładam, że przenosi liniowo część pasma, no właśnie ale jaką część. Uda ci się zbadać dolną i górną częstotliwość graniczną -3dB? Obniżenie napięcia RMS do x0.707 jego wartości.

Fakt. Pasmo pasmem ale pozostaje jeszcze kwestia, czy zastosowany protokół jest bezstratny. Ale to chyba będzie widać patrząc na pasmo. Sam jestem ciekaw jak to wygląda...

Ostatnia edycja:
czy zastosowany protokół jest bezstratny
jest stratny na bank. I tą stratność deklaruje chyba przepustowość. Ciekawy jest jeszcze przetwornik DAC w albo za modułem BT, czyli ilu jest bitowy a w związku z tym współczynnk SNR oraz częstotliwość próbkowania.

http://soundexpert.org/news/-/blogs/bluetooth-audio-quality-a2dp
http://www.ars2000.com/Bluetooth-Datarates-ACL.pdf
https://www.bluetooth.org/docman/handlers/downloaddoc.ashx?doc_id=8236
nie rozumiem tylko jak się ustawia/wybiera te rózne przepustowości i częstotliwosci próbkowania. Bo podają różne mody.

Ostatnia edycja:
Spróbuję jutro rozebrać toto, bo też jestem ciekaw "how it works" i czym to jest napędzane :D

---------- Post dodany 11.02.2014 o 12:46 ---------- Poprzedni post 10.02.2014 o 22:38 ----------

Wyniki na szybko:
1. "Wizja lokalna" - w środku siedzi chip CSR-a, taki sam jak np. tutaj http://www.custompcreview.com/reviews/creative-sound-blaster-axx-sbx-10-sbx-20-review/15614/4/ (Flash też)
W Logitechu na wyjściu 4580.
2. "Pomiary" - na szybko:
źródło: DELL VOSTRO 3550, sygnał: (Stepped Sweep, 1/3 octave tones, 20Hz to 20kHz L R -10dBFS)) - wyjście nieobciążone (!)
Oscyloskop (OS-301 wej.1M/25pF, sonda 1:1)
Wynik: charakterystyka płaska jak płyta lotniska w Modlinie :D
Widać jakieś minimalne "śmieci" na wyjściu po zestawieniu połączenia, ale trudno mi stwierdzić co jest ich źródłem.

---------- Post dodany o 12:54 ---------- Poprzedni post o 12:46 ----------

p.s. CSR zdaje się bronić dostępu do szczegółów jak niepodległości - zarejestrowałem się u nich, czekam na dostęp głębiej, ale ciemno to widzę ;)

Ostatnia edycja:
wyjście nieobciążone (!)
jakie wyjście? Dobrze by było podłączyć ze 40k ohm na wyjście analogowe transmitera bluetootha. Nie wiem czy poprawnie to mierzymy. Mamy w torze sygnału sygnał cyfrowy poddany kompresji stratnej, potem jest kodowanie protekcyjne, kanałowe i wysyłany.
Odbiornik odbiera, w torze transmisyjnym moga powstać błedy, ale mi mo to następuje dekodowanie, przepróbkowanie, rekonstrukcja + filltr DP i mamy analog.
Wnioskuję że jakość sygnału zależy od stopnia, metody kompresji oraz przetwornika C/A, a raczej długości jego słowa. Śmiem wątpić że siedzą tam 24 bitowce.

Też się zastanawiałem, co ja mierzę? :D
Jakie wyjście? No właśnie analog/RCA. Jest jeszcze jacek 3.5mm, ale nie jest to raczej wyjście dedykowane słuchawkom, a ma uprościć podłączanie (jacek-jacek)

---------- Post dodany o 20:23 ---------- Poprzedni post o 20:02 ----------

Zapiąłem wyjście 47k - i, zgodnie z moimi przewidywaniami, bez zmian. Płasko po horyzont :)
Czyli, bez względu na to co mierzymy (w sensie, że po drodze jest i hard- i software itd...) pasmo nie jest problemem - tak mi się wydaje. Problemem może być S/N i THD. Jutro jak znajdę chwilkę czasu spróbuję jeszcze z tabletem i z zasilaniem odbiornika czymś lepszym (accu), bo mam podejrzenia co do fabrycznego zasilacza.

ja się zastanawiam czy jakby zoom'ować odpowiednio sygnał nie zobaczyłbym kolejnych próbek sygnału (powstałych przy resamplingu w DAC'u) (nie próbek pobranych przez oscyloskop) i wtedy obliczyć przepustowość.

No tak, ale żeby cokolwiek mierzyć trzeba by najpierw mieć pomierzone źródło (nadajnik BT), bo tak dalej nie wiemy co mierzymy :/

Powrót