Taa.... Myślałem o SB a pisałem wavecor... :crying:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Diffraction expansion technology cię przekonało ?
Dziękuje wszystkim za propozycję
Głośniki kupione...
and the winner is...
Żaden z wymienionych
Aurum Cantus AC-130F1
Aurum Cantus AC-130F1
380PLN
ale świadomie zrezygnowałeś z pasma >8kHz ? Bo temu Seaskowi na wysokich licho idzie.Tak a konkretniej świetne charki kierunkowe i THD niewiele ustępujące SS.
ale świadomie zrezygnowałeś z pasma >8kHz ? Bo temu Seaskowi na wysokich licho idzie.
Napiszę, iż odbieram to jako prowokację, bądź żart. Dlaczego tak? Bo pamiętam, jak reagujesz na sugestię o niewiedzy, niezależnie od dowodów tego w postaci artykułów w renomowanych czasopismach i pomiarów:flapper:. Twoje stwierdzenie jest sprzeczne z podstawowymi wymaganiami pracy membrany jako tzw. sztywnego tłoka w jak najszerszym zakresie częstotliwości. Zorientuj się, jaki wpływ na tzw. efekt dzielenia się membrany ma moduł sprężystości wzdłużnej (tzw. moduł Younga) i jakie wartości przyjmuje ten parametr dla czystego polipropylenu używanego na membrany, w porównaniu z innymi materiałami. Zresztą nie musisz wywarzać otwartych drzwi. Zobacz na efekt końcowy w postaci tego, z czego kleją membrany najlepsi producenciA ja planuje w niedalekiej przyszlosci kupic glosniki z membrana polipropylenowaTo jest wg mnie jedyne sensowne rozwiazanie wsrod wszystkich obecnie stosowanych materialow na membrane.
pharoh nie rozumiem. Masz na myśli, że podział będzie ulokowany w okolicy 8kHz?
Oczywiście, nie ma. Ale idealna membrana to sztywny tłok, a polipropylen na tym polu leży i kwiczy.Panowie, rozmowa na temat materialu membrany przypomina mi troche rozmowy o najlepszym materiale na zawieszenie membrany. Niestety nie ma idealnych rozwiazan
A kto tak twierdzi, komu to imputujesz? Bo tego nikt tu nie napisał, za to padło swtierdzenie, że polipropylen to najlepszy materiał na membranę. Zgadzasz się z tym? Legendarne KEF-y mówisz? To co powiesz na najsłynniejsze i przez wielu uważane wciąż za najlepsze na świecie B&W Nautilusy, czyżbyś o nich przypadkiem teraz zapomniał, bo mają aluminiowe membrany?Natomiast jesli ktos twierdzi, ze polipropylen to najgorszy material na membrane, to chyba twierdzi tak, poniewaz nie mial okazji sluchac kolumn opatych o legendarne glosniki polipropylenowe firmy KEF. Model KEF B110 czy B200 to kult brytyjskiej szkoly dzwieku.
Z tym najlepsze na swiecie jest tak jak z jedna prawdziwa prawda. Rownie dobrze mozna napisac, ze krolem angielskiej szkoly audio jest ATC z ich miekkimi kopulkami i wooferami, ktore nie sa z "metalu". Takich przykladow jeszcze mozna kilka wylozyc...A kto tak twierdzi, komu to imputujesz? Legendarne KEF-y mówisz? To co powiesz na najsłynniejsze i przez wielu uważane wciąż za najlepsze na świecie B&W Nautilusy, czżbyś o nich przypadkiem teraz zapomniał, bo mają aluminiowe membrany?. http://audio.com.pl/testy/bandw-nautilus:1
Co do miękkich membran, to nie wiem czy pamiętasz, ale B&W też kiedyś stosowało takie, w serii Matrix. Zrezygnowali z tego i zastąpili w legendarnej serii Nautilus 800, stosowanej w najlepszych studiach nagraniowych, membranami twardymi: http://audio.com.pl/testy/bandw-801d:1. Sądzisz, że po to, żeby gorzej grało? Sądzisz, że najlepsze studia wybierają te konstrukcje bez powodu, albo z powodu nieznajomości brzmienia miękkich membran.
Pamiętam wywiad z jednym z konstruktorów tej firmy i pamiętam, jak delikatnie mówiąc niepolitycznie wyraził się o polipropylenie i miękkich membranach, zwłaszcza na niskotonowce. Sądzę, że on i ta firma wie jednak więcej niż ty, czy ja, więc mówiąc o mantrze twardomembranowców jak to ująłeś, negujesz ich wiedzę, lata badań i doświadczenie. Zresztą to zaprzeczenie poniekąd oczywistych spraw, znanych od wielu lat. Ale jakoś mnie to nie dziwi. Fizyki zjawiska nie przeskoczysz, zasad tłokowej pracy membrany to nie mój, czy czyjkolwiek wymysł, tylko wymóg i cel, do którego konstrukcja i materiał membrany powinien dążyć, bo to jest wzorzec, punkt odniesienia. Polipropylenowi do tego dalej niż bliżej.
A tak na marginesie, wiesz co to moduł sprężystości wzdłużnej?
Co do brzmienia natomiast, słuchałem i różnych KEF-ów i Dynaudio. I tam, gdzie gra polipropylen, da się wychwycić cechę wspólną. Mało konturowy bas, słabe zarysowanie krawędzi, rozmyty atak, a na średnicy złagodzenie i maskowanie mikrodetali. To jest dawna brytyjska szkoła brzmienia, którą lansowały także inne firmy (też polipropylenowy Spendor bodajże).
I mieszanka polipropylenu z innymi materiałami to nie to samo co polipropylen, więc nie zbaczaj z tematu. A i owe mieszanki są tworzone właśnie po to, żeby zwiększyć sztywność membrany. To jest wystarczający dowód, bo w końcu sami zwolennicy tego materiału (firmy) go mieszają z innymi substancjami.
A właśnie, KEF, którego przywołujesz. W swojej największej konstrukcji na basie i mid-basie mają miednice z twardymi membranami, nie ma tam polipropylenu nawet w domieszce, więc jednak nie jest tak, jak piszesz. I co ty na to, zrobili to, żeby pogorszyć brzmienie?: http://www.hifihenkes.de/produkte/ar...ntwicklung.pdf
Paradoksalnie to papier jest nadal jednym z najdoskonalszych materialow na membrane glosnikow, szczegolnie w przypadku gdzie wymagana jest duza srednica i wysoka sztywnosc. Tutaj glosniki profesjonalne PA moga to jasno zobrazowac, chyba ze gdzies umknela mi konstrukcja PA z 18 calowym wooferem aluminiowym, magnezowym czy łotewaaa...
A czy ja napisałem, że ty tak napisałeś? Ja zapytałem, czy się z takim stwierdzeniem - poczynionym wprost przez innego użytkownika - zgadzasz. Wszystko jest w moim wpisie, więc prosiłbym nie manipulować moimi słowami.Czy ja napisalem, ze polipropylen to najlepszy material na membrane?
Przecież piszę o tym, piszę, że dane brzmienie może się podobać. Tak samo niektórym podoba się bardziej brzmienie tandetnej wierzy z podbitym basem. Tylko, że to nie zmienia faktu, że takie brzmienie jest obiektywnie gorsze. Tak samo jest z tym, o czym piszesz. Brzmienie mniej neutralne, dalsze od wzorca, może się podobać, ale jest mniej neutralne i dalsze od wzorca. Jak ktoś z tym się chce kłócić, to już czysty fanatyzm. Negowanie tego, to pisanie że liczba 2 jest bliżej liczby 4 niż liczby 3, mimo że obiektywnie tak nie jest.czyjesz gusta co do dzwieku. Skoro komus sie podoba brzmienie polipropylenu na srednicy i uwaza je dla siebie za referencyjne, to nie przekonasz go tysiacem prac naukowych o sztywnosci membran glosnikowych.
A tak na marginesie, wiesz co to moduł sprężystości wzdłużnej?
Nie, to jeden z podstawowych parametrów, o którym wie każdy, kto zajmuje się konstruowaniem membrany i kto powinien wiedzieć, jeśli tak autorytatywnie się w temacie wypowiada. Stąd moje pytanie do ciebie, bo tak właśnie się wypowiadasz.Pewnie cos tak niezwyklego o czym zwykly, szary czlek wiedziec nie moze. Wiedza tajemna ukryta przed wszystkimi w najdalszych czelusciach internetu i ksiag doktorackich.
Taaaa, i ta estrada gra zapewne lepiej niż B&W NautilusParadoksalnie to papier jest nadal jednym z najdoskonalszych materialow na membrane glosnikow, szczegolnie w przypadku gdzie wymagana jest duza srednica i wysoka sztywnosc. Tutaj glosniki profesjonalne PA moga to jasno zobrazowac, chyba ze gdzies umknela mi konstrukcja PA z 18 calowym wooferem aluminiowym, magnezowym czy łotewaaa...
Samobój. Jesteś w błędzie i ci to udowodnię. Tam na basie nie ma głośników polipropylenowych, a jedynie na średnicy i tak też pisałem o podlinkowanych wcześniej konstrukcjach:Kef juz chyba tego nie robi, maja inny topowy model Muon. Poza tym w serii Reference Kef stosuje na srednicy czysty polipropylen. Co za niefart, co?
Co za niefart, co? Więc ponownie proszę abyś powstrzymał pisanie w swoim stylu, czyli manipulowania wpisami dyskutantów.A właśnie, KEF, którego przywołujesz. W swojej największej konstrukcji (jak i pozostałych flagowych) na basie i mid-basie mają miednice z twardymi membranami, nie ma tam polipropylenu nawet w domieszce, więc jednak nie jest tak, jak piszesz. I co ty na to, zrobili to, żeby pogorszyć brzmienie?: http://www.hifihenkes.de/produkte/ar...ntwicklung.pdf
http://audio.com.pl/testy/kef-reference-203:1