• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Biurkowce

Nie uwazam PP za idealny material na membrane ale dwa miesiace czytania opinii na temat roznych glosnikow z wyzszej polki cenowej sprowadzilo mnie do tego, ze tylko polipropylen moze jednoczesnie zagwarantowac dobra szczegolowosc dzwieku oraz wypelnienie na srednicy. Zeby rozwiac wszelkie watpliwosci, pisze o glosnikach http://www.audiotechnology.dk/iz.asp?id=4|a|133||| .

Kwestia ideologii. pharoh będzie próbował zapewne aplikować polipropyleny z fitlrami 1 rzedu licząc że to mu przyniesie wymierne korzyści brzmieniowe.

Oczywiscie, ze 1 rzad :) Dodatkowo podzial bedzie na 4-5Khz.

Tez mi sie tak wydaje. Po probach ze zwrotnicami szeregowymi bez pojemnosci w torze tweetera chyba ogarnela go ideologia prostoty toru zwrotnicy. Nie to zebym krytykowal, wrecz przeciwnie - bardzo mi sie to podoba, jednak zastanawia mnie czy nie lepsze efekty dalaby taka sama zwrotnica, ale z linearyzacja dla glosnikow ze sztywniejsza membrana. Cos takiego mam zamiar przetestowac w moim projekcie.

Ja juz probowalem filtrow 1 rzedu na moim za14w08 na pochlej sciance i nie gralo to tak jak bym chcial, tzn gralo dobrze ale wersja z niskim podzialem oraz bez kondensatora na kopulce zagrala lepiej. Linearyzacji w ogole nie potrzebuje, bo przebieg impedancji jest bardzo liniowy az do 10Khz. To samo dotyczy mojego BG Neo3, bo tam tez jest liniowa :)

Wytrzymać to może wytrzyma tylko zniekształcenia będą już ho ho Nikt wstęgi nie klei 1 rzędem nawet Reven-a :P

Otoz to. Moze 3way daloby sie sie uciac 1 rzedem, ale prawde mowiac i tak bym sie na to nie rzucil.

Powiem Ci że mam ochotę zrobić TL i zmierzyć THD na średnicy do porównania. Tylko jak pomyślę o całej tej zabawie w stolarza.. to wolę już pierdzi rurkę wsadzić :P

Prawde mowiac, to TL lubie chyba najbardziej, za to jak zmienia dzwiek srednicy przy odpowiednim tlumieniu tunelu. Jak ktos nie ma nerwow, to wystarczy trzymac sie znanych zasad i jako tlumienie uzyc welny naturalnej. Pomiarowo takie tlumienie wypada najlepiej. Minus jest taki, ze spada efektywnosc basu ( lagodna charka ) i wytrzymalosc mocowa.

Najwyżej by poleżały. Głośniki to wprawdzie nie wino ale...

A tak z ciekawosci ile za parke? Gdyby to byly 6-7 calowki to bym sie nie zastanawial, trudno znalesc polipropylen w tej wielkosci, w dobrej cenie. Ciekawe jak tania Beyma by sie spisala...

Ale Sd maja mniejsze niz 15 Tonsila

Zależy jak to zmierzyli...czy sama membrana, czy membrana z połową membrany, czy z całą membrany. Wiesz, że to różnie bywa.
Znalazłem swój wpis w moim wątku jak miałem to porównywałem AC130Mk2, GDN15/40/5 i W12:

natomiast w Aurumie 130mm średnicy ma membrana wraz z górnym zawieszeniem, a cały głośnik ma aż 157mm średnicy. Mogę jeszcze dorzucić Tonsila 15/40/5, który jest 15'stką - cały głośnik ma średnicę 156mm, membrana z zawieszeniem 130mm.

Z tego wychodzi, że 13-stka Auruma jest taka sama jak 15-stka Tonsila. W sumie to mógłbyś je wstawić praktycznie zamiast GDN w swój monitor w TL.

latwa do skopiowania tylko glosniki ciezkie do kupienia ;)

TL'ka wciaga z tym nie ma co dyskutowac...
Szkoda tylko, ze jej projekt nie jest latwy jak br czy oz
ale jak to mowia bez pracy...

---------- Post dodany o 00:27 ---------- Poprzedni post o 00:26 ----------

a glosniki pewnie z PP, zeby bylo ciekawiej :D

Niech ktoś wyśle mi w październiku zestaw głośników to i tunel się zrobi. Pytanie czy monitor czy podłogówka? czy też jedno z drugim?

Nie widzę problemu, sierpień i wrzesień mam wyrwany z rzeczywistości, ale później nie widzę przeszkód żeby coś takiego zrobić.

mozna by to polaczyc z jakims morelem np mdt29

jak by co to mam dostep do moreli po cenach z jednego z zagranicznych sklepow bez ceny przysylki zagranicznej

przeciez mozna opracowac kilka projektow zwrotek
tak jak w przypadku 18awxa

zreszta juz cos tam jest zrobione w gotowych
z 27tbfcg chyba

Aj tam panowie. Ciagle te nudne paczki, na nudnych glosnikach. Pora na wieksze membrany, wyzsza skutecznosc i tubki ;)

Powrót