Nie uwazam PP za idealny material na membrane ale dwa miesiace czytania opinii na temat roznych glosnikow z wyzszej polki cenowej sprowadzilo mnie do tego, ze tylko polipropylen moze jednoczesnie zagwarantowac dobra szczegolowosc dzwieku oraz wypelnienie na srednicy. Zeby rozwiac wszelkie watpliwosci, pisze o glosnikach http://www.audiotechnology.dk/iz.asp?id=4|a|133||| .
Oczywiscie, ze 1 rzad
Dodatkowo podzial bedzie na 4-5Khz.
Ja juz probowalem filtrow 1 rzedu na moim za14w08 na pochlej sciance i nie gralo to tak jak bym chcial, tzn gralo dobrze ale wersja z niskim podzialem oraz bez kondensatora na kopulce zagrala lepiej. Linearyzacji w ogole nie potrzebuje, bo przebieg impedancji jest bardzo liniowy az do 10Khz. To samo dotyczy mojego BG Neo3, bo tam tez jest liniowa
Kwestia ideologii. pharoh będzie próbował zapewne aplikować polipropyleny z fitlrami 1 rzedu licząc że to mu przyniesie wymierne korzyści brzmieniowe.
Oczywiscie, ze 1 rzad
Tez mi sie tak wydaje. Po probach ze zwrotnicami szeregowymi bez pojemnosci w torze tweetera chyba ogarnela go ideologia prostoty toru zwrotnicy. Nie to zebym krytykowal, wrecz przeciwnie - bardzo mi sie to podoba, jednak zastanawia mnie czy nie lepsze efekty dalaby taka sama zwrotnica, ale z linearyzacja dla glosnikow ze sztywniejsza membrana. Cos takiego mam zamiar przetestowac w moim projekcie.
Ja juz probowalem filtrow 1 rzedu na moim za14w08 na pochlej sciance i nie gralo to tak jak bym chcial, tzn gralo dobrze ale wersja z niskim podzialem oraz bez kondensatora na kopulce zagrala lepiej. Linearyzacji w ogole nie potrzebuje, bo przebieg impedancji jest bardzo liniowy az do 10Khz. To samo dotyczy mojego BG Neo3, bo tam tez jest liniowa