• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] BLACK r3

Yoshi jaka obudowe dałes dla L22?? Jestem na etapie projektowania paczki na tym Seasie i najlepiej wychodzi mi 50l@33Hz.

To chyba musisz mieć ten drugi model głośnika, ja mam z końcówka RN4X/P i on jest przewidziany do małej obudowy, mam ok 33-34L już nie pamiętam (w prototypie było 35 ale trochę zmniejszałem w docelowej). Strojenie coś około 30Hz. Warto wypróbować sobie kilka strojeń, ja sprawdzałem z zakresu 28-35Hz, żeby odsłuchowo dobrać sobie optymalne brzmienie basu.

Również mam RN4X/P... moze cos źle "symulowałem" juz jest ok. Yoshi a jak u niego z wytrzymałoscia mocowa w tych 30 litrach, oraz jak on gra. Bas jest zróznicowany czy idzie w kierunku miekkosci lub twardosci?

W jakim programie projektowałeś - finalnie bardzo mi się podobają lubię takie kształty tylko troszkę fornir za ciemny ale wiadomo rzecz kwestią gustu.

Myślę, ze w tej cenie nie znajdziesz ciekawszego głośnika. Ja jakbym miał wymieniać te 22jki na coś innego to zastanawiałbym sie dopiero nad excelem. Wszystko pomiędzy IMO nie ma miałoby sensu.

A mógłbyś coś jeszcze Yoshi napisać na temat 15tki i 18tki Excela na średnicy? Zakładając, że jeden z dwóch miałby zgrać się od dołu z L26.

18 excela też wcale nie jest taka zła na średnicy i nie to dlatego, że taką mam ;)
Po prostu excele są świetne.

18 excela też wcale nie jest taka zła na średnicy i nie to dlatego, że taką mam
Po prostu excele są świetne.
a jak w porownaniu z SS iluminatorem?
Zadałem to pytanie ze wzgledu na to, że 18tka illuminatora okazała się też świetna na średnicy i na dzień dzisiejszy jest tak satysfakcjonująca, że przejście na mniejszy midrange to było by właściwie chyba wszystko na co mógłbym sobie pozwolić po tylu latach siedzenia w diy. Już konstrukcja Lusztiego pokazała mi jak dobrze można wykonać trzy drogi. Iść już bardziej w kierunku bezkompromisowego zestawu ze względu na górę, miałbym dzisiaj duży problem wybrać pomiędzy konstrukcją Yoshiego i binganta jeśli chodzi o dobór przetworników.
Nie oszukujmy się, przy tej klasie głośników ciężko o coś lepszego...
Jeszcze raz gratulację Panowie.

jest jeszcze w16 którą może się udać

Notabene w tym samym rozmiarze kosza - 146mm :)

Co ciekawe mi się udało zgrać W12 (84dB) z L22 (86,5dB) przy podziale przy 330Hz i jeszcze jest tłumik na średnicy. Gdyby wrzucić W15 (85,5dB) na szeroką ściankę (a tak zapewne będzie z powodu 10 cali na dole) może dałoby radę połączyć z L26 (88dB).

Powrót