• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

BR z tyłu a kolumny blisko ściany?

Reakcji
0
Witam.
Mam taki problem, mianowicie mam kolumny Tannoy Mercury M2.5, które mają BR z tyłu. Wiem, że nie powinno się takich kolumn ustawiać blisko tylnej ściany. Jaki może być negatywny wpływ na dźwięk, gdy jednak postawię je tak, że między tylną ścianką a ścianą będzie ok. 3cm przestrzeni? Chcę wiedzieć, czego się spodziewać. Czy będzie totalna katastrofa, czy tylko lekkie podbarwienie pewnego zakresu niskich częstotliwości? Dodam, że przy dużym wychyle membrany z BR nie wieje wiatr jak z komputerowego suba, tylko ledwie wyczuwalny ruch powietrza, gdy przystawię rękę do wylotu.

Re: BR z tyłu a kolumny blisko ściany?

Kondensator napisał:
Wiem, że nie powinno się takich kolumn ustawiać blisko tylnej ściany.

No to jak wiesz to po co pytasz?

Kondensator napisał:
Jaki może być negatywny wpływ na dźwięk, gdy jednak postawię je tak, że między tylną ścianką a ścianą będzie ok. 3cm przestrzeni?

Nie rozumiem jakiej odpowiedzi oczekujesz,postaw je tam to będziesz wiedział,proste.

będziesz miał podbicie w dolnym zakresie i mogą to być nieprzyjemne dźwięki

a ja może zadam inne pytanie czy postawienie kolumny z BR z przodu przy ścianie nie spowoduje podbicia??
wiem, że trzeba z dala od rogów

No więc ustawiłem tak kolumny i tak jak się spodziewałem - nieprzyjemne buczenie niskich częstotliwości.

scythe1123 napisał:
a ja może zadam inne pytanie czy postawienie kolumny z BR z przodu przy ścianie nie spowoduje podbicia??
Spowoduje ;) Jesli postawisz kolumnę blisko ściany można by powiedzieć ze zmienisz płaszczyznę promieniowania dźwięku z dookólnej do pół-płaszczyzny. Da to pewien zysk w najniższych częstotliwościach, co wynika z lepszego ukierunkowania fali dźwiękowej.

A jak podstawię pod ścianę kolumny w Closed, to spowoduje to podbicie? Bo na moje ucho brzmi jak powinno :razz:

Powrót