Minęło 4 lata od ostatniego update projektu moich Brzydali , projekt wyewoluował znacznie od założeń początkowych , cześć moich patentów się sprawdziła w rozwoju , po drodze odkryłem tez sporo ograniczeń z których nie zdawałem sobie sprawy .
głośniki
SB TW29r-b >> SB TW29r-b z wavegiude
SB17Nbac35-8 >> Scan-Speak 15M/8631G00
Wo24p-8 >> Wo24tx-8
Największa zmiana na plus nastąpiła przy zmianie głośnika średniodobowego, ciężko mi określić co głownie się do niej przyczyniło bo zmieniła się również topologia zwrotnicy z trzeciego rzędu na LR2 ale ilość detalu, smaczków, rozdzielczości wzrosła oszałamiająco.
W temacie projektowania zwrotnicy mogę stwierdzić ze jestem zwolennikiem wyrównania czasowego - bardzo upraszcza to symulacje zwrotnicy można niemalże stosować kalkulatory z Internetu .
Co do porównania 3 rzędu z LR2 to mam wrażenie ze 3 rząd przy starannym zgraniu fazowym gra lewo prawo, zaś drugi rząd wprowadza do tego jeszcze ciut holografii przód tył , są to jednak moje odczucia i zapewne bardzo zalezą od przygotowania akustycznego pomieszczenia .
Przy zmianie wo24 na wersje textreme zmienił się znacznie bas, z misiowatych pomruków jest teraz szybki, zwarty, bardzo zdefiniowany , nie zmieniałem przy tym strojenia ani wygłuszenia obudowy .
Obudowy zostały po fornirowane metoda na żelazko fornir zaś zabezpieczony pasta z naturalnego wosku rozpuszczonego w terpentynie . Mimo obaw po dwóch latach nie ma żadnego śladu klawiszowania, nie wiem czy zawdzięczam to 3 letniemu sezonowaniu mdf czy tez temu ze nie miałem możliwości lakierować forniru a powoskowałem jedynie.
Z patentów które sie sprawdziły to rozdzielenie obudowy na dwie sekcje, bardzo ułatwiły pomiary off axis w sekcji wysoka/srednia gdzie sa najbardziej istotne.
W tym miejscu chciałem podziękować Xmechanik za genialny pomysł na stolik do pomiarów.
Pomiędzy obudowami zastosowałem grube silikonowe 4 mm dumpery od lamp elektronowych , ilość wibracji obudowy która mogła się przenosić na obudowę wysoka/srednia z basowej spadla znacząco, mam wrażenie ze przetworniki pracują w lepszych warunkach. Druga sekcja dumperów jest pomiędzy skrzynia basowa a podstawa, mieszkam w bloku i nie miałem do tej pory żadnych wizyt wkurzonych sąsiadów .
Niestety cena za to sa szczeliny pomiędzy poszczególnymi obudowami.
Drugim patentem jest zrobienie zdejmowalnych frontów umożliwia to dowolne modyfikacje bez robienia nowych skrzynek - trzeba tylko wyfrezować nowe fronty, ale tu znów płacimy szpara na uszczelkę pomiędzy frontem a reszta skrzynki , można co prawda delikatnie wyfrezować wgłębienie na uszczelkę żeby to dobrze spasować. No i mamy tez nieszczęsne śruby od frontu trzymające wszystko w kupie .
Do dużych minusów należy estetyka, brak możliwości sensownego położenia forniru na bryle . W moim odbiorze jednak bardziej liczy się funkcjonalność od wysmakowanej estetyki i zupełnie mi to nie przeszkadza .
Do odsłuchu testowych zwrotnic elementy leczyłem chińskimi podróbkami wago
Musze odszczekać moje niepochlebne opinie na temat Vituixcad, narzędzia do łączenia pomiarów konwersja plików pir czy tez wyświetlanie docelowej krzywej odcięcia głośnika naprawdę ułatwiają życie.
Cały projekt wykonałem w mojej kuchni łącznie z fornirowaniem czy frezowaniem wiec mimo braku zaplecza stolarskiego da się cos zrobić sensownego jak mawiał osioł ze Shreka - Cudownie wręcz! Ty wiesz, że masz talent? Taki efekt przy tak skromnym budżecie...
Co bym zmienił ? na pewno szerokość modułów wysoki/sredni teraz nie mam możliwości zaokrąglenia powyżej 24 mm co wpływa na dyfrakcje, umożliwiło by mi to również stosowanie większych średniaków. Gdybym miał dostęp do stolarni oraz większa wprawę w projektowaniu to pewnie moduł wysoki/sredni byłyby w kształcie piramidy bardziej spasowany z dołem .
Niestety nie ma wavegide do TW29r-b co widać na dołączonych pomiarach, ratowałem się Somasonusem dla tweetera textreme .
Co mnie jeszcze czeka- szlifowanie i malowanie frontów wysoki/sredni na czarny półmat . No i w przyszłości marzy mi się gładka charka wysokotonowego wiec może wejdą beryle BlieSMy z waveguide.
Charka z przeciwfaza
Zwrotnica
Directivity
CTA2034
Filtr
Impedancja z Wo24tx poza obudowa (strojenie obudowy BR na 28 Hz ) BR na tylnej ścianie
Cały ten projekt powstał dzięki naszemu forum i jego uczestnikom którzy zawsze mieli dużo cierpliwości i chęci do dzielenia się wiedza jeszcze raz bardzo wam wszystkim DZIEKUJĘ !!!!!!