• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kolumn na STX

To obojętnie co ciebie zadowoli :D . Zrób te trzy drogi z wavecorem lepiej. To o wiele lepsza wysokotonówka od pcx.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak policzysz koszta dodatkowego wzmacniacz, filtra, głośnika obudowy jakbyś chciał robić to swoje 2.1 to wcale nie wyjdzie znacząco mniej ;) .

Wzmacniacz powinien być jak najmocniejszy.
Jak miałeś takie pseudo kino to na pewno z takich 3 droznych kolumn będziesz zadowolony:)

Do wavecorów musiałbym dołożyć kolejne 200zł, jak nie więcej, i tak na PCX w 3 drożnej wyjdzie mnie trochę ponad budżet, to jeszcze przeżyję, wavecorów już chyba nie :P A poza tym, żeby wysokotonówka była droższa od średnio i niskotonowego razem wziętych?
Skoro mowa o kosztach, ile tak +/- by kosztowało zrobienie obudowy i zwrotnicy? Jak wiecie to piszcie, jak nie to jutro jakoś zrobię sobie wstępny kosztorys ;)

Masz w temacie wszystko napisane. Przeczytaj. Warto dołożyć te 200zł. Wysokotonówka powinna być najdroższym elementem zestawu :) .

Ok, Wavecor lepszy, wiadomo.
Ale ja tutaj widzę inny problem, mianowicie bas.
Do nagłośnienia salon około 30m*.
Kolega musi się zastanowić jaki ten bas miał by być, ponieważ bas z kolumn stereo jest inny niż z suba.
Z suba będzie niższy i masywniejszy (o ile będzie zasilany odpowiednim wzmacniaczem), ale zgranie go z kolumnami frontowymi będzie trudniejsze.
Natomiast bas z kolumn fornowych nie będzie już taki niski jak z suba (choć i tak będzie niski w porównaniu z marketowym sprzętem), za to będzie szybszy , równiejszy i zgrany z resztą pasma (co jest ważne jeśli mówimy o jakości dźwięku).

Co do kosztów to kolumny 3way wyjdą taniej niż 2way + sub.

Ostatnia edycja:
Te droższe wavecory podniosą mocno cenę całości, z kolei te tańsze są porówynwalne z STX (a wciąż trochę droższe). Myślę że zostanę przy STX, złożę całość i zobaczymy jak to wyjdzie. Jak będzie brakowało mi tych wysokich to pomyślę nad wymianą na wavecory, jak będzie brakowało basu, to dorzucę w przyszłości jakiegoś suba albo podbiję lekko najniższe tony nad przedwzmacniaczu i może będzie dobrze. Cóż, kto nie próbuje ten nie wie ;)

A, i o co chodzi ze zgraniem suba z kolumnami frontowymi? Co może być problemem?

Tutaj nie chodzi o ilość wyskoich tonów tylko o ich jakość, szczegołowość i barwe. Myśle że dołożenie do lepszej wysokotonówki jest nie wielkim kosztem względnem całości...
Druga sprawa jak bedzie chciał w przyszłości zmienić jednak na lepszą to dodatkowo zmiana elementów w zwrotnicy wiec koszty jeszcze bardziej wzrosną. Przemyśl dwa razy ;)
Ja miałem 30mm wavecora bodajże 07 i teraz mam w aucie 30 mm z małym forntem i FF i jest to fajne granie.

A, i o co chodzi ze zgraniem suba z kolumnami frontowymi? Co może być problemem?

Że w miejscu odsłuchowym może nie być basu, może być słychać skąd gra i najgorszę może być buczydło, a nie fajny bas z impulsem.

Dobra, to jeszcze się poważnie zastanowię nad tym wavecorem, zrobię kosztorys całości (ze wzmacniaczem, obudowami itp), no i może się namyślę. A co do suba, w takim razie są jakieś kryteria, wskazówki czy coś jak zgrać takiego suba z całością?

A co do suba, w takim razie są jakieś kryteria, wskazówki czy coś jak zgrać takiego suba z całością?

To kwestia ustawienia suba, rodzaju obudowy, stromości i cięcia filtra.
Misiomor to fajnie wytłumaczył na Audiostereo, ale teraz raczej nie znajdę tego tematu.

Mam jeszcze pytanie na temat cewek. Nie bardzo mogę znaleźć ceny. Tak się też zastanawiam czy nie lepiej (i pewnie taniej :P ) nawinąć takie cewki samemu. I tu pytanie jest takie: przy nawijaniu jakich parametrów się trzymać? Bo indukcyjność i rezystancja zakładam że musi się zgadzać. Ale wymiary i średnica drutu też? Jak to z tym jest?

Nie nawiniesz tak dobrze jak polink. Polink ma cennik na ich stronie i można zobaczyć ile dana cewka kosztuje.

Lista elementów z tematu też jest z polinku (jest napisane w temacie). Skopiuj numer po prostu ten z przodu 000-... I ctrl+f przeszukaj cennik.

Mam jeszcze pytanie na temat cewek. Nie bardzo mogę znaleźć ceny. Tak się też zastanawiam czy nie lepiej (i pewnie taniej :P ) nawinąć takie cewki samemu. I tu pytanie jest takie: przy nawijaniu jakich parametrów się trzymać? Bo indukcyjność i rezystancja zakładam że musi się zgadzać. Ale wymiary i średnica drutu też? Jak to z tym jest?

Nie opłaca się samodzielnie nawijać cewki poza tym musi trzymać parametry i musi być solidnie ściśnięta aby zwoje nie" dzwoniły " podczas grania .
W Polinku masz cennik ściągnij sobie go ,tam są wszystkie produkty i ceny.

W sumie to chyba faktycznie się nie opłaca, kawał drutu, masa czasu, a wyjdzie gorzej i niewiele taniej.

Dobrze by bylo bys kupil sobie wkladke mikrofonowa Panasonica z Akkus np., zrobil mikrofon i przedwzm do najprostszych pomiarow - schemat jest forum, tez gdzies wrzucilem w postach oryginalny artykul po angielsku. Sciagnalbym REW, True RTA. Nawet jak budujesz gotowy projekt to przyda sie, a szczegolnie jak chcesz zestrojic sub z glownymi kolumnami i ustawic glosniki by pozbyc sie gor i dolin w niskich srednich i basie - masz w miare duze pomieszczenie 👍 by prawidlowo ustawic glosniki i uzyskac ladny dzwiek. Co do ustawienia glosnikow to czasem graja lepiej na dlugiej scianie pokoju, czasem na krotkiej: jesli masz taka mozliwosc - troche wyzsza szkola jazdy. Jak zbudujesz, posluchasz czy ci pasi i jak daleko chcesz sie bawic.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Jeszcze taka sprawa, kondensatory są różne, elektrolity, PET, MKT, MKP. Do niskotonowego elektrolit - 47uF bipolarny za 4zł może być? Czy szukać lepszego? I do średniotonowego 47uF to już coś lepszego by się przydało. I tu w ofercie STX jest kondensator, z tym że PET, w sumie pierwszy raz o takim słyszę, pytanie, będzie dobry? Czy brać MKT, który kosztuje 2x więcej? I do wysokotonówek to już zdecydowanie MKT, tak?

Linki do kondensaatorów o które pytam:
https://stx.pl/kondensator-bipolarny-47uf-100v.html
https://stx.pl/kondensator-pet-47-uf-100-v-stx.html

No i tak z ciekawości, dlaczego w projekcie ravena zwrotnica znacznie się różni pomiędzy wavecorem a pcx? Chodzi mi o głośnik niskotonowy i średniotonowy, przecież pomiędzy nimi podział powinien być taki sam, co ma do tego wysokotonówka?

Update, no przecież mam szukać unipolarnego a nie bipolara - chwilowe przerwy w logicznym myśleniu. Ale pytanie o PET pozostaje, ktoś coś? Jakieś rady?

Powrót