• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa Zeus Tonsil

Nie na temat...
Nie na temat...

Proszę bardzo, pokaż swoją, z pomiarami oczywiście.

Nie mam takiej. i nikomu nie sugeruje żeby specjalnie taką budował. Są chętni jak widać na Zeusy, może ktoś się skusi zaprojektować im nowa zwrotnicę.
Ja swoją propozycję zwrotnicy jako przykład już podałem.

a co do długości to myśle że 10 cm to wystarczy bo ja nie chcę stroić kolumny na 35 hz ja to bym chciał ją zestroić tak ja wiem na 40 hz ,45 hz

Czyli żeby bumiało? Przede wszystkim zapewnij dostatecznie dużą średnicę. Na długość sobie dobierzesz albo dołożysz rurkę. Wtedy mniejsze ryzyko ujawnienia szumów turbulencyjnych a w razie ich wystąpienia można wyłożyć rurkę cienką gąbką

---------- Post dodany o 12:47 ---------- Poprzedni post o 12:45 ----------

Nie na temat...
Nie na temat...

Że kto nie potrafi i czego ?
Wysyłaj głośniki to będzie zwrotka .

ja nie mam takich głośników. To była taka sugestia bo może autor wątku chciałby tam mieć poważną zwrotnicę. Ale sadząc po tym jak chce stroić BR to raczej nie będzie się przejmował zwrotnicami.

nie czytaj tego na szaro - buduj i ciesz sie brzmieniem ;)
jak sie znudzi lub zauwazysz ze cos jest nie tak to wtedy sie doszkolisz

tam jest jeden kondensator i żarówka. No to rzeczywiście już masz zwrotnicę :)

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
brawa za wyczerpujaca wypowiedz po odgrzaniu kotleta sprzed 3 lat! :thumbsup:

Powrót