• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

@gi świetny pomysł podsunąłes ze nie wpadłem na to od razu nie będę nic rozwiercal tylko do otworu który już jest wsadze kawałek drewna i przykrecam....proste ;)
@ Pawel S. nie w kazdym....w GDN nie ma plastiku...;)

Co do mocowania, chyba najbardziej prymitywne acz najbardziej chyba efektywne - nakrętki pazurkowe wbite od wewnątrz plus zalane jakimś dwuskładnikowym klejem epoksydowym. O ile nie przekosisz otworu, to śruby imbusowe dociągniesz tak, że MDF się skurczy :)

Ostatnia edycja:
Dziś odpaliłem sobie pre taza i .3lite, uruchomiłem go jakiś czas temu ale jeszcze nie testowałem w akcji - fajna sprawa :)

Nie na temat...
Przez dość długo słuchałem muzyki z ampli (Yamaha rx-v663 kupiona do kina z myślą o 7.1 i TrueHD ale w stereo uszy nie więdną), dziś przepiąłem się na BG9, który napędzał inny zestaw... Różnica na górze pasma jest znaczna na plus BG9, wcześniej tego nie dostrzegałem :D Używałem Yamahy do stereo ze względu na pilot teraz problem się rozwiązał :) Muszę tylko soft sobie zaktualizować w pre i w tym roku w jakąś obudowę go wsadzić

Edit.

Bardzo podoba mi się w tym pre możliwość regulacji podświetlenia, przydaje się to wieczorem gdy światło pogaszone :)

Ostatnia edycja:
Na jaki zakres częstotliwości robiłeś ? Planuje coś takiego do siebie ale dość spore wychodzi .

Jak dobrze pamietam to zakres dzialania od 1400hz, cos kolo tego. Wiadomo, ze im nizej tym wyzsze slupki wychodza. Tutaj najwyzszy slupek ma niecale 12 cm. Niby dziala to troche nizej niz obliczona czestotliwosci, ale pewnie nie az tak nisko jakbysmy chcieli.

Jak dobrze pamietam to zakres dzialania od 1400hz, cos kolo tego. Wiadomo, ze im nizej tym wyzsze slupki wychodza. Tutaj najwyzszy slupek ma niecale 12 cm. Niby dziala to troche nizej niz obliczona czestotliwosci, ale pewnie nie az tak nisko jakbysmy chcieli.
Z jakiego to drewna będzie, jakiej wilgotności? Nie boisz się wilgoci i pleśni o pająkach nie wspomnę?

Z jakiego to drewna będzie, jakiej wilgotności? Nie boisz się wilgoci i pleśni o pająkach nie wspomnę?

Deska jest ze sklejki, kantowki 40x40mm drewno sosnowe ( te na zdjeciu sa swierkowe, ciezsze i wiecej sekow - nie polecam) suche, ale nie sprawdzalem wilgotnosci. Wilgoc i pajaki to nie moje zmartwienie, dla siebie tego nie robie. Na dzien dzisiejszy zrobionych jest 20 paneli, czekaja na malowanie.
Narazie najwiekszy problem sprawily wyginajace sie sklejki, oraz kantowki, ktore nie sa dokladnie wystrugane, przez co przy klejeniu nie zawsze rowno to wychodzi i sa np szczeliny i pewne nierownosci.

Ostatnia edycja:
Co do mocowania, chyba najbardziej prymitywne acz najbardziej chyba efektywne - nakrętki pazurkowe wbite od wewnątrz plus zalane jakimś dwuskładnikowym klejem epoksydowym. O ile nie przekosisz otworu, to śruby imbusowe dociągniesz tak, że MDF się skurczy

Też polecam. Ale ten klej jest zbędny jak sie wywierci dobry otwór i wbije nakrętke do końca. Potem można sobie bez obaw o gwint wybierać, zmieniać śrubki; wykręcać/wkręcać do woli.

No chyba że lutuje cyną bez topnika... wtedy to żadna technika nie pomoże :)

Czas w końcu ruszyć budę... muszę zmienić płaskowniki na sterujące. Mam pytanie do osób mniej "bogatych" jakich przewodów używanie dla zasilania? Ja niestety korzystam z zasilacza komputerowego,ale ostatnio widzę że to "amelinium" :(

No chyba że lutuje cyną bez topnika... wtedy to żadna technika nie pomoże :)

Adam_85, tak z ciekawości, dlaczego się nie zgadzasz z tą wypowiedzią?
Skoro cyna nie będzie chciała się trzymać terminalu, to zapewne będzie dłużej podgrzewał z nadzieją że jednak załapie... a jak będzie dłużej podgrzewał to plastik się stopi.

Jaką masz technikę na to aby łatwo i szybko się lutowało bez "wspomagaczy" typu kalafonia?

Powrót