• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Z metra o takim przekroju na pewno nie kupisz, przyjrzyj sie widać że klejone z ćwierćwałka i prostych płyt. Kto wie czy łatwiej skleić jeden duży słup a potem go pociąć na plastry, tutaj kolumny.

Myślę że to na bank zrobione tak jak pisze dzabij. Albo kantówka wyfrezowana w ten sposób. Choć bardziej prawdopodobne że to wytoczony wałek pocięty na cztery

Ciekawe czy sprzedają w detalu, zadzwonię do nich.

Mozna sprobowac naciac mdf i zagiac, choc taki promien, to moze byc problem.
2 warstwy cienkiego mdfu nacinanego

Właśnie podobnie pomyślałem, że można spróbować kilka warstw cienkiego, naciętego mdf-u lub sklejki.
Odpadł by problem klawiszowania, zrobię test na kawałku.

mg

Ciekawe czy sprzedają w detalu, zadzwonię do nich.

Daj znać, też będę potrzebował.

Właśnie podobnie pomyślałem, że można spróbować kilka warstw cienkiego, naciętego mdf-u lub sklejki.
Odpadł by problem klawiszowania, zrobię test na kawałku.

mg

Bardzo dobry efekt można uzyskać sklejką elastyczną, ale sklejenie całej obudowy z tego materiału może wyjść dość drogo.

Nie audio ale dzisiejsza dłubanina:

Przekaźnik do zasilania kamerki w samochodzie po pojawieniu się napięcia ze stacyjki.

Dzwoniłem, generalnie sprzedają w detalu, tylko muszą mieć na stanie.
Listwy mają 280 cm długości, orientacyjna cena (listwa 30/78/16,5) ok 6zł za mb.
To jest firma produkcyjna i nie mają wielkich stanów, bo produkują pod zamówienie.
Na zamówienie zrobią od ok 200-300 mb, czyli od ok 100 szt.

mg

można wysłać do nich maila z zamówieniem mniejszej ilości, jak się uzbiera zamówień to zrobią

Ostatnia edycja:
Ja będę po świętach robił testy z gięciem nacinanego mdf-u 2 x 8mm,
jak testy wyjdą pomyślnie to pójdę tą drogą, bo nie ma potem problemu z klawiszowaniem.
A jak będzie lipa to zobaczymy.

mg

38 na budziku ale nie wytrzymałem i musiałem spr czy teoria zgadza się z praktyką :)
W nowym stopniu napięciowym miałem problemy z oscylacjami na 12MHz .
Brakowało mi już pomysłów a symulator wyrzucał jedynie :
41b971e68b1570f8890a8629e823f615_1458763612.jpg

Więc trzeba było sięgnąć po kartki papieru i po zapisaniu kilku, uproszczeniu układu i kilku h walki z symulatorem udało się znaleźć przyczynę a potem lekarstwo :)
a5f724196e9c3169fada4de3b837d0c0_1458763612.jpg

Wszędzie te dzwony :D

Lekarstwem okazał się rezystor 47om :)
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach :)

Po zaaplikowaniu oscylacje zniknęły i mogę wreszcie posłuchać :)
Teoria zgadza się z praktyką... czasami ;)

5a127741f765289b6591b325b5dbc062_1458763615.jpg

0d8664793f9994bb9f9214b04057df97_1458763621.jpg

Czyli co, słuchamy kiedy? :D

Lekarstwem okazał się rezystor 47om
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach

Po zaaplikowaniu oscylacje zniknęły i mogę wreszcie posłuchać
Teoria zgadza się z praktyką... czasami

W sumie to fajnie byłoby jakbyś mógł wyjaśnić gdzie wystąpił problem :) Może kiedyś komuś (mi) zaoszczędzi to czasu.

Ostatnia edycja:
No to po wielu latach wracam do DIY. Na początek coś ala Sonus Faber. Głośniki ScanSpeak. Materiał konstrukcji: sklejka 18mm. Szczegóły w trakcie postępów pracy.

Postanowiłem zrobić najwięcej jak się da samemu. Żadne CNC i takie tam. Czyli szablon też z łapy. Wiadomo jak to jest - nie zawsze uda się zrobić to dokładnie symetrycznie. Mi się udało bo posłużyłem się pewnym "patentem". Najpierw zrobiłem sobie szablon połówki szablonu. Za jej pomocą wyciąłem najpierw jedną a potem drugą część szablonu docelowego. Potem poszło już z górki ;).

A czemu sklejka? No bo jakoś tak solidniejsza od MDF, no i podoba mi się też trochę bardziej. Zewnętrzny front będzie z MDFu - bo łatwiej mi będzie wyrzeźbić skosy. Na razie pracuję w tym trochę bardziej szlachetnym materiale. Zaokrąglenia krawędzi wewnętrznych na wrędze:

No i szlifowanko:

Z pomocą kolegi ruszyłem też temat frontów wewnętrznych. Również sklejka 18mm:

Co do grajków to postanowiłem w końcu wykorzystać zalegające zapasy. Do tego projektu przeznaczyłem Scany. Na górze D2905/9700 a na dole 18W/8545-00. Zamiast bassreflexu membrana bierna na bazie węglowego scana. Na początku miał to być monitor, ale wyglądał nie za dobrze - za wysoki i takie tam. Musiałbym rezygnować z MB i wracać do tunelu, a to już nie wchodzi w grę. Za bardzo się nakręciłem na membranę by zaakceptować rurkę. No więc sensownie wyglądają dopiero podłogówki i tak zostanie. Potrzebna objętość to ok 2/5 całej objętości kolumny. Chodzi mi tym samym szatański pomysł jak to pozostałe miejsce można wykorzystać. Ale o tym to już następnym razem.

Powrót