• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Mozecie polecic jakis ''normalny'' mikrofon do pomiarow (nie ryzowa wkladke pseudo wm61a) ?
Dziekowac
Borys jak już rozkręcasz się ze zwrotnicami to nie ominie Cię zakup Behringer B5
http://www.thomann.de/pl/behringer_...m?ref=search_rslt_microfon+behringer_165501_1
Właśnie szukam chętnego na podzielenie kosztów przesyłki z thomann.de bo muszę kupić tanią pierdołę. Gdybyś się zdecydował się na zakup to wysyłka w Polsce na mój koszt. Mogę porównać ten mikrofon z moim, bo na 90% będziesz mógł użyć mojego pliku kalibracyjnego. Jeśli temat aktualny to proszę pisz na PW.

Faktycznie cena rewelacja. Nie ma się co zastanawiać nad niewiele tańszym pojemnościowym ECM8000. Dziwi mnie, że 3 osoby go wybrały zamiast B5.

Która wersja tych lotusow?
Jaki koszt 1 sztuki?
Używane?

Uzywane, oba to Lotusy Sw250/1 ( nie wiem czy są w ogóle w polsce dostępne). Szukalem jakies z białą membraną jako suby do przyszłych monitorów z accutonami, ale chyba zmienię koncepcję i będą 3 drożne podłogówki ze scanami classic.

Może dlatego że ECM8000 to mikrofon pomiarowy, a nie do zbierania instrumentów, jakim jest B5.
To mikrofon uniwersalny z wkładką kardioidalną i wielokierunkową, która przyda się do pomiaru pomieszczenia np. w R.E.W.

Cóż takiego Cię zdziwiło ?
No to, że dopłacając 30zł mieliby dodatkową wkładkę, wyższą czułość itd. Sprawdziłem trzy takie mikrofony. Jeden był skalibrowany. Charka w dwóch identyczna mimo, że nie były z tej samej serii produkcyjnej. Trzeci odbiegał o mniej niż 1dB. W ECM800 i klonach (Superlux ECM999) podobnie jak WM61a >15kHz bywało różnie. Tak więc indywidualna kalibracja zalecana.
Dość offtopic. Coś w temacie:

Uzywane, oba to Lotusy Sw250/1 ( nie wiem czy są w ogóle w polsce dostępne). Szukalem jakies z białą membraną jako suby do przyszłych monitorów z accutonami, ale chyba zmienię koncepcję i będą 3 drożne podłogówki ze scanami classic.
Są dostępne
Znaczy były o ile jeszcze są produkowane
Kupiłeś jedne z najlepszych subow jakie kiedykolwiek powstały
Oczywiście to moja opinia
U mnie na miejscu 1
Bedzie pan zadowolony ;)
18-25L zamknięta i bedzie super

Ja mam pytanie :)
Czy Jaskiniowiec juz klonuje? :D

Ostatnia edycja:
Nie wiem co za firma, jeśli to w ogóle firma, ale wykonanie znowu na poziomie tematu związanego z ear stream. Generalnie jest śmiesznie jak sie na to patrzy no i mogę powiedzieć że moi praktykanci z technikum po 1tyg pracy potrafia lepiej polutować :)

dla odmiany nasz lampowiec stabilizator i prostownik lampowy pre na Eml30a(lub 300b,ux226 etc)

i Analog daca

sory za offtop :)

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Jak to jest, że zawsze szewc bez butów? Takie ładne płytki a obok klawiatura z powyrywanymi klawiszami :)

Tymczasowa zmiana tematu, ale w końcu też budowanie na ekranie :)

266880ab5fb67edd2587b205a631fad7_1462977872.jpg

Nie, nie pomyliłem polaryzacji kondensatora w lewym górnym rogu. Dzisiaj zauważyłem, że jakimś cudem mam jeden kondensator odwrócony w projekcie, ale jako, że dołącza się on do wylewek (masa i zasilanie), to nie robi to żadnej różnicy. Tylko estetyka.

sylvek
To nawin sobie wstepnie miedz na troszke mniejszej srednicy, tak zeby wklad weglowy wchodzil na wcisk (nawet mozna delikatnie ''odkrecic'' sprezynke podczas wkladania wkladu) i sobie ustawisz w miare dokladnie tyle ile ci potrzeba --> tak mi sie przynajmniej wydaje :D

Powrót