• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nie o Seasa mi chodzi, kondensator który jest równolegle do midbasa, chciałem za pomocą rezystora osiągnąć efekt pośredni między 5,6 uF i 6,8 dlatego pytam czy mi taki patent zadziała.

Ok,

można i nawet jest to metoda do zintegrowania kompensacji RC w filtrze dolnoprzepustowym. Poeksperymentuj, C możesz zwiększyć do 22uF. Trzeba pomierzyć lub intensywnie posłuchać jeżeli nie masz możliwości pomiarów.

Ostatnia edycja:
Jeszcze nie mam pomiarów, spróbuję w weekend bo wyciągnąłem stary projekt korzystając z momentu że mój mały urwis pojechał na wakacje a programy mialem na lapku siostry i wszystkie mi pokasowała. W sumie i tak głównie sprawdzę revers żeby zobaczyć jak wygląda sumowanie w okolicy podziału, bo mikrofon na więcej nie pozwala.
Zwiększanie konda powyżej 6,8uF pogarsza lokalizację na scenie, więc raczej ten kierunek odpada, przy 8,9 już jest całkowicie kupa z lokalizacją i gra bez składu, chyba kupię jednak 6,2uF plus jakąś drobnicę na ostatnie poprawki bo w odsłuchu wygląda na to że pomiędzy 5,6 i 6,8 jest ostateczna wersja filtracji tych głośników. Dzięki za zainteresowanie.

Było tak:

Nie widać tego na zdjęciu ale zawieszenie było oderwane na całym swoim obwodzie od kosza.
W trakcie:

Teraz:

W końcu mój sub samochodowy dostał terminal:

Ostatnia edycja:
Poza montażem na śruby dodatkowo przykleiłem siatkę perforowaną, jednak klej, które użyłem - Pattex total, średnio się spisuje. Niezbyt dobrze łączy malowane powierzchnie. Na upartego da radę, jednak wolałbym aby połączenie było mocniejsze. Możecie coś polecić do sklejenia malowanych powierzchni ? Jednak malowana proszkowo, druga tanim sprayem.

Powrót