• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Warg napisał:
nowy1,
coś a'la avalony ? :twisted:

myli sie kolega coś inspirowane tidalem

http://www.tidal-audio.de/english/startenglishprodukte.htm

przetworniki jakie tam bedą to

accuton średniak http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-accuton-173t695-c95t6-p-717.html

http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-accuton-30623-c236-p-713.html

i seas ca 22 rnx

i250_DSC03060.JPG

i249_DSC03058.JPG

mor den siur, przegladalem te zdjecia w dziale ogloszen i szczerze mowiac to ja tam widze pelno nie dorobek lub bledow :???:

to cos na gorze powinno byc zaokraglone, farba nie rowno polozona, przestrzen w sordku - no lekka przesada :lol:
jak chcesz to sprzedac to dorob front z MDFu taki jak w oryginalach ale bez otworow i wtedy wystaw to.
sporo pracy w to musiales wlozyc ;)

nowy1, dlaczego brak sciec na dole? jakos malo spojne teraz to jest stylistycznie :???: czegos mi tam brakuje

Pawel S. napisał:
sporo pracy w to musiales wlozyc

Nie będe na ten temat się wypowiadał, bo do tej pory adrenalina mi się podnosi... Powiem tylko, że każdy kształt był wykonywany ręczny heblem sprzed wojny. Miały być następne monitorki, a koncepcja się zmieniła i trochę pobieżnie wykończenie się wykończyło :wink: Przedniej ścianki nie robiłem, żeby sobie każdy dopasował co będzie chciał, a cena jak najbardziej odzwierciedla przynajmniej wartość bryły, że to tak ujmę :razz:

nowy1 napisał:
ma byc jeszcze lekko frezowane talej w dół bedzie ale po fornirowanie zrobie to frezem 45 * na 15 mm
jezeli fornir na to pozwoli to oforniruj tylko bok, frezuj a potem fornir na front i zagnij go na te fazy - ja tak zrobilem i duzo mniej roboty z tym bylo ;)

Tylko kolców brakuje, ale niebawem ;)

Pierwsze fornirowanie >> brzoza bez najmniejszych kłopotów. Na to podkład i jakiś lakier, wiem ino że nie nitro ;)

Dodatkowo skróciłem br podnosząc strojenie, teraz mam polinkowy fi 68x220 skrócony na 160 i różnica jest ogromna, oczywiście na korzyść ;)

Sorki za zdjęcie za robione telefonem, ale nie wiem gdzie brat schował aparat. Ale jak będą chętni to poszukam aparatu i zamieszczę w lepszej jakości.

no i ladnie ;)
vicher napisał:
Dodatkowo skróciłem br podnosząc strojenie, teraz mam polinkowy fi 68x220 skrócony na 160 i różnica jest ogromna, oczywiście na korzyść
przeciez caly czas zalecam taki do ARNow :P (do 18-20l)

płyty na monitorki w domu, polink części do zwrotek już wysłał, procab zamówiony :) , hmmm teraz tylko maty bitumiczne, i coś na wytłumienie :P (fajnie by było gdzieś runo owcze dorwać) , no i decyzja jaki fornir :?: :roll:

Pawel S. napisał:
przeciez caly czas zalecam taki do ARNow :P (do 18-20l)
no tak, ale symulacja pokazała że 45Hz dla 6,8 będzie przy ok 220 właśnie <chyba że coś spartoliłem>.
Jak znajdę czas to zapodam więcej fotek, teraz niestety praca - nauka... choć w ostatnim tygodniu DIY >> nauka :mrgreen: i trzeba to nadrobić :razz:

I myśleć że za fornir dałem 10zł + klej < razem ok 40zł> a za okleina foliową która tragicznie wyglądała dałem 35zł :sad: A różnica w wyglądzie nieporównywalna ;)

taki mało offtopic ... panowie nie kłóćcie się, tylko wklejajcie dzieła swoich rąk :mrgreen:

vicher napisał:
no tak, ale symulacja pokazała że 45Hz dla 6,8 będzie przy ok 220 właśnie <chyba że coś spartoliłem>.
no i tutaj widac jak uwaznie czytasz tematy zwiazane ze strojeniem itp...
dziesiatki razy pisalem ze do obliczen w winisd podajemy WEWNETRZNA srednice czyli ta mniejsza - sprawdzone doswiadczalnie :P

Dzisiaj siadłem do schematu zwrotnicy i złożyłem jedną - jak na żywioł to chyba nieźle udało się rozmieścić elementy. Miałem zagwozdkę z mocowaniem plexi do terminala i ostatecznie użyłem gotowych mocowań, czyli przykręciłem do zacisków terminali. Jeszcze brakuje jednego drutu (albo kabla) do połączenia mniejszego reza z ujemnym zaciskiem/Vifą i nie testowałem działania, ale powinno się zgadzać ze schematem. Jeśli kilka osób zerknie i będzie OK to robię drugą taką samą.

zwrotnica_kep_xt_879.jpg

No to dzisiaj składam drugą z małym ulepszeniem żeby łatwiej połączyć małą cewkę z rezem. Będzie 1 drucik/kabelek, poza tym wszystko łączone element do elementu :) Też dam fotkę.

Powrót