• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

szczelinowy BR, nieźle. zwrotnice robisz takie po stówie czy oszczędniej?

i jak z XT19? :wink:

SEAS-y w natarciu :cool:

A tak na marginesie jakie podzespoły do zwrotnic byście polecili bo założyłem sobie że cewki na tor niskotonowy rdzeniowe nawinięte drutem 1,2 a na wysoki tor 0,8 drut powietrzne, kondy jatrzen Z-standart a rezystory i tu kąpletnie nie wiem jakie czy metalizowane czy ceramiczne a może jakieś inne?

Załączniki

• q_162.jpg
    q_162.jpg
    47 KB · Wyświetleń: 0
toma085 napisał:
rezystory i tu kąpletnie nie wiem jakie czy metalizowane czy ceramiczne a może jakieś inne?
metalizowane lub superesy - stosunkowo maly koszt wiec mozesz zaszalec ;)

czy mi sie wydaje czy obecnie juz tylko seas robi tak grube fronty do wysokotonowek z jednolitego kawalka? bo vifa juz zaprzestala :|

jeszcze jedna warstwa, szlif i farba... ktora trzeba kupic :roll:

Ja bananki kupiłem specjalnie na okres próbny, później jak kolumny staną na miejscu to skręcę kable. Dzisiaj skończyłem drugą zwrotnicę, przetestowane i działają. Trochę poprawiłem kosmetykę i spiąłem wszystko opaskami. Nie chwaląc się fajnie wyszło.

toma085
teraz w polinku standardowe metalizowane 5W są tańsze od ceramicznych, ps na mojej fotce te małę brzydkie zielone to są właśnie 5W superesy czy jak im tam, co ciekawe leżą obok zwykłych metalizowanych też 5W, aż się zdzwiłem jakie one małe

pegelmesser,
nie wiem jak się sprawują widełki przy gniazdach a'la WBT (te z wcześniejszej fotki) ale z tych które mam obecnie przy hornach na FRS8 strasznie łatwo się luzują

A które lepsze rezy? ceramiki czy metalizowane? nawet nie wiem jakie mam, Paweł podał to kupiłem.

Kto powie gdzie kupić nacinany MDF i ile to kosztuje? Chcę zrobić coś bardzo podobnego http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bjoern.htm
Jak nie to dam zwężenie ku tyłowi ale na płaskich ściankach.

z nacinanym może być problem bo z tego co wiem ... jak mają to dotną na wymiar itp, ale i tak trzeba kupić cała płyte :/ hmmm moim zdaniem lepiej zrobić pilarką taki DIY mdf nacinany, oczywiście jak się ma pilarke :P

amdr napisał:
A które lepsze rezy? ceramiki czy metalizowane?
ceramiczne to sa oba. ten kwadratowy to rezystor drutowy wiec jakby nie patrzec bedzie mial jakas indukcyjnosc wlasna. jak jest zbudowany metalizowany to nie wiem
amdr napisał:
nawet nie wiem jakie mam, Paweł podał to kupiłem.
czyli metalizowane ;) (takie szare, okragle z kodem paskowym)
n_omyzs napisał:
bierzesz frezarke i sam nacinasz co to za problem
ja bym uzyl pilarke reczna - duzo szybciej bedzie

już mam płyty wiórowe ze starych mebli, matowe i całkiem za darmo. zaokrągleń nie będzie, tylko zwężenie ku tyłowi. jak by się do tego wszystkiego zabrać ...

jeszcze tylko przykleić przód i tył i można robić pierwszy odsłuch :)

wkręty tylko do montażu obudowy, po sklejeniu wykręcam je, rozwiercam otwory u kołkuje :mrgreen:

Powrót