• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Glosniki odlezaly sie prawie 3lata zwrotnice leza rok czas na obudowy :) do konca wakacji powinny byc skonczone :) szkielet jak na rysunku do tego boki 6x hdf bedzie naklejony, przod dojdzie 2x mdf 18mm lakierowany na czarno lub w eko skorze, byc moze bedzie tez tyl jesli beda kolumny lakierowane. Boki palisander santos o ile sprzeda sie bubinga, jesli nie to ona zostanie polozona :)

jak przez rok mialem wszystko do kolumn oprocz obudow i nie moglem sie zebrac tak teraz dzialam cale kino :D
Etap 2. oklejanie stopniowe HDF-em i satelity gotowe :) Jako ze czesto nie ma jak z tylu ustawiac satelit i trzeba robic standy to postanowilem zrobic satelity jako waskie male podlogowki, w zwiazku z czym wymagaly zrobienia tez komory balastowej ktora bedzie dociazona piachem :) jak trafi sie jutro ladna pogoda to ciag dalszy oklejania hdf-em, szlifownie scianek i budowa centrala :) no i czekam na dostawe frezow by w satelitach mozna bylo zerznac nadmiar na tylnej sciance :)

Zamykał ktos LAB 12 clozecie?
Zamowilem sobie dechy, pomyslalem ze za fajny jednak jest - zrobie mu jakas bude closed i zobacze co z tego bedzie, jakas taka zgrabna 'swinke' - do tej pory zawsze mialem BRki.

Panel z hypexa planuje mu wepchac w cewke.

Zagrać zagra, tym bardziej że panel jest z korektorem.

Ja biorę XLS-a 10 od csbiczka który prawdopodobnie wyląduje w linii :)

Jimy-Adi napisał:
Naswietlarka UV prawie gotowa, jeszcze nozki i sterownik nastawy czasu.

Planujesz robić jakieś ogromne PCB w większych ilościach? Spore to wyszło.

PS Mi już się nie chciało truć i męczyć z chemią, i laserówkę załatwiłem, wprawdzie nie ta jakość, ale dużo mniej roboty i smrodu, no chyba że będziesz jechał na laminatach pokrytych emulsją.

XLS ponoć muły - ale zrób marian, wpadnę jak będę u teściów ;)
Z tym LABem to sie rozstac nie moge, warty swojej ceny a taki fajny, szkoda tylko ze nie wersja 4Ohm.

Planujesz robić jakieś ogromne PCB w większych ilościach? Spore to wyszło.

PS Mi już się nie chciało truć i męczyć z chemią, i laserówkę załatwiłem, wprawdzie nie ta jakość, ale dużo mniej roboty i smrodu, no chyba że będziesz jechał na laminatach pokrytych emulsją.
Ogolnie wyszlo dosc duze ale patrzac na wytrawiarke to mam praktycznie taka sama wysokosc. Calosc moge rozebrac i ewentualnie wymieniac szybko uszkodzone komponenty. Wymiary PCB to wiadomo zalezy od projektu ale takie komponenty mialem po prostu z dwoch uzywanych solarium.

Jesli chodzi o laminaty to nigdy positivu nie uzywalem, choc zamierzam sprawdzic. Zawsze kupowalem gotowe, pokryte warstwa swiatloczula. Ogolnie wczesniej sie musialem duzo pieprz** z tym solarium teraz jest to bardzo wygodne otwieram pokrywe wkladam i wszystko. Dzisiaj nawet jedno PCB popelnilem. Ogolnie jestem zadowolony duzo szybciej sie to robi, od momentu wydruku max 10min i wrzucam do trawienia.

Bardzo fajna jakość, jak robisz wydruk?
Ja już próbowałem folie i laserówka generalnie słabo sobie radziła z zadrukowaniem takowej (dedykowanej pod laser), na plujce było ok do czasu, potem być może coś z tuszem/folią się zmieniło i brakowało odpowiedniego krycia.

Bardzo fajna jakość, jak robisz wydruk?
Ja już próbowałem folie i laserówka generalnie słabo sobie radziła z zadrukowaniem takowej (dedykowanej pod laser), na plujce było ok do czasu, potem być może coś z tuszem/folią się zmieniło i brakowało odpowiedniego krycia.
Kilka miesiecy temu kupilem nowa drukarke bo kiedys drukowalem na foli starym samsungiem i bylo ok. Tak drukuje nowa samsung Xpress M2026 z oryginalnym tonerem na foli:

Zmarnowalem duzo foli i na kazdych ustawieniach nawet gdy zmienialem grubos papieru efekt byl podobny. Na zwyklym papierze przy ustawieniach na high druk jest super. Kolega podpowiedzial mi opcje drukowania na zwyklym papierze i transparentu wd40. Bylem sceptycznie nastawiony ale zaskoczylem sie bardzo pozytywnie. Ciezej sie pozycjonuje warstwy poniewaz slabiej widac na zwyklej kartce ale i tak metoda super.

Ja jak zawsze polecam, papier sylikonowy. Robilem termotransfer tylko raz za pomocą tego sposobu i od razu go pokochałem, niestety nie wiem czy papier sylikonowy z allegro będzie miał takie same właściwości. Generalnie to wydruk prasujemy i kartka sie sama odkleja, jak z naklejki (ten sam rodzaj papieru) bez żadnej wody płynu czy octu... Jakość podobna do UV

Powrót