• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Napewno bede robic testy ;)
Postawie, oddale sie na sofe i poslucham.

To zapewne przyzwyczajenie do BRów, stopka fakt -jest szybka, nie ma mulenia.
Narazie dziecko spi, tak wiec - koniec testow hehe.

- - - - - aktualizacja - - - - -

To buczenie to tak jakby problem z masa, widze ze hypex ma trzeci bolec - zas na poddaszu stara instalacja bez 3 bolca i to moze by problem.
Nie wiem jak jest wykonany, w moich subach DIY panel byl do masy i nie bylo mowy o buczeniu - tutaj nie wiem, bede z tym walczyc.

To buczenie to tak jakby problem z masa, widze ze hypex ma trzeci bolec - zas na poddaszu stara instalacja bez 3 bolca i to moze by problem.
Nie wiem jak jest wykonany, w moich subach DIY panel byl do masy i nie bylo mowy o buczeniu - tutaj nie wiem, bede z tym walczyc.

Wystarczy że przewód zasilający będzie kiepski i może pojawić się buczenie. Ostatnio tak miałem.
Zmieniłem przewód i pojawiło się buczenie we wzmacniaczu. Instalacja bez uziemienia a przewód i gniazdo we wzmacniaczu z uziemieniem.

Raczej nie wina przewodu jako takiego, ale pętli mas, bo:

a przewód i gniazdo we wzmacniaczu z uziemieniem

Jak jeszcze źródło ma styk ochronny lub coś co jest z nim połączone, to poprzez listwę zasilającą z bolcem robi się pętla.

Gdyby panel buczał z podpiętym tylko zasilaniem (bez sygnałowych), to za dobrze by o nim nie świadczyło.

Tomek, włącz suba bez sygnału z amplitunera albo wepnij się sygnałem z telefonu.
Ja u siebie miałem problem z pentlą masy, wystarczyło zrobić sobie kabel zasilający DIY z upierdzielonym uziemieniem. Jak był oryginalny z uziemieniem to trzeba było ciągnąć prąd z innej fazy niż amplituner aby panel działał poprawnie.

Jak szukałem info o LAB12, to podobno najszczęśliwsza dla niego konfiguracja po ponad pół kilowata na wzmacniaczy i 120l, chyba na 35Hz strojone (ale nie pamiętam dokładnie).
Wtedy robi to co robi zawodowo w kinach, bo jak dobrze pamiętam to kinowe suby w imaxach na labach pracują.

@Marcin - tak pracowaly czy pracuja w IMAX, w BR daje rade - jest swietny. Mialem wczesniej z mosfet.

To buczenie to raczej nie petla, nie mam 3 bolca w przedluzce. Kabel sieciowy zmienialem juz.
Samo buczenie slychac bez podlaczonego wejscia, to je dziwne troche - to takie lekkie buczenie jakby miec obudowe potencjometru niepodciągnięta do masy.

Pogrzebie z tym, tymczasem:
da5dcd293e947884322405dd5c1ad970_1472989055.jpg

Jak dotykam palcem to ustaje, wycisza sie to buczenie.
Niestety na poddaszu nie mam uziemienia - stara instalacja, jedyne co moge zrobic to 3 bolec do zera - taka technika z PRL zastosowac.

Z drugiej strony zeby to slyszec, trzeba ucho do glosnika przykleic - tak wiec, olewka ;)

Tomek, włącz suba bez sygnału z amplitunera albo wepnij się sygnałem z telefonu.
Ja u siebie miałem problem z pentlą masy, wystarczyło zrobić sobie kabel zasilający DIY z upierdzielonym uziemieniem. Jak był oryginalny z uziemieniem to trzeba było ciągnąć prąd z innej fazy niż amplituner aby panel działał poprawnie.

Za porady typu utnij uziemnienie powini karac chłostą!! .

A dlaczego niezbyt ogarniety elektryk ,elektronik wie

Po dodaniu watoliny, spieciu ze stereo nawet daje rade. Rockowe stopki fajne.
No nic, to zima na przesluchanie sie ;)

Po watlince jest sprezysciej - pozornie zwiekszyla sie obietosc, wiadomo.

Okey. Problem solved.
Okazalo sie ze akustyka mojego poddasza ssie.
Dwa duze skosy, w roznym stopniu + dziura w podlodze 1x3m - zejscie poziom nizej.
Dzis sluchajac glosno, podszedlem do suba od tylu i ojej. Za subem caly basik czekal, masowanie klatki again. Mega kopniaki.

Nie mozliwym bylo aby to nie dzialalo ;)
Gra w zasadzie tak fajnie i 'szybko', dynamicznie - ze z niskim priorytetem zaczynam prace nad drugim do pary.

Tak wie male 2.2 sobie zrobie - problem jedynie z jakims fajnym preampem zeby to wszystko solidnie 'spiąć' razem.

No. Bomba.

67c9584b3bc5dbd79b76284cefa4f418_1473015664.jpg

Mówiłem że watolinka pomoże ;) Kurde aż się prosi o poprawę akusytki tych ścian bo pustawo tam :) No i podstaweczki pod te monitory.
Fajny zgrabny sub.

Poddasze wykonczylem calkiem niedawno, jeszcze listew nie ma.
To wszystko pojdzie na druga strone, kolo okna.
Kolumny beda rozstawione - poki co to taki testowy setup bo nie mam jeszcze podstawek/stolika.

A sub fajny, taki zgrabny fakt - narazie bedzie w stanie surowym, nie wiem jak wykonczyc i szczerze, nie zalezy mi - nawet zaluje ze zrobilem cos z monitorami, mogl zostac sam HDF i tyle.

Okey. Problem solved.
Okazalo sie ze akustyka mojego poddasza ssie.
Dwa duze skosy, w roznym stopniu + dziura w podlodze 1x3m - zejscie poziom nizej.
Dzis sluchajac glosno, podszedlem do suba od tylu i ojej. Za subem caly basik czekal, masowanie klatki again. Mega kopniaki.

Nie mozliwym bylo aby to nie dzialalo ;)
Gra w zasadzie tak fajnie i 'szybko', dynamicznie - ze z niskim priorytetem zaczynam prace nad drugim do pary.
Polataj z tym pudełkiem po pomieszczeniu
Suba nie ustawia się tam gdzie wygląda tylko tam gdzie gra :)
Wątpię aby w tak małym pomieszczeniu potrzebna była druga taka skrzynka

Wątpię aby w tak małym pomieszczeniu potrzebna była druga taka skrzynka
Tu nie chodzi o to że basu za mało tylko że łatwiej jest uzyskać dobry bas.

Dobrą metodą ustawienia suba jest wrzucić go na miejsce odsłuchowe i śmigać z głową przy podłodze, w ten sposób łatwo odnaleźć optymalne miejsce :D

Powrót