Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Dokładnie to tylko głośnikiNapisze krotko - sa w zyciu rzeczy wazniejsze niz pieniadze czy głośniki, ale jak widac za glupi jestes zeby to zrozumiec.
Napisze krotko - sa w zyciu rzeczy wazniejsze niz pieniadze czy głośniki, ale jak widac za glupi jestes zeby to zrozumiec.
Panowie pomożecie? Zrobiłem pomiary Artą i teraz proszę powiedzcie, czy tak może być.
Mikrofon w odległości metra od kolumny, na wysokości pomiędzy tweeterem, a midbassem.
Najpierw zmierzyłem odpowiedź tweetera, ustawiłem marker początkowy przed impulsem, a następnie końcowy przed pierwszym odbiciem. Wyeksportowałem z fazą do FRD.
Następnie midbass nie zmieniając markera startowego, a jedynie nieco końcowy i znowu do pliku.
Potem spiąłem midbass i tweeter równolegle i znowu pomiar tym razem z zachowaniem obu markerów na tej samej pozycji.
Wszystkie pomiary oczywiście bez ruszania mikrofonu, kolumny ani wzmacniacza.
Następnie zrobiłem w BoxSimie nowy projekt z jednym głośnikiem, importowałem sumę i ustawiłem jako referencję.
Potem dodałem kolejny głośnik. Do pierwszego głośnika importowałem pomiar tweetera, a do drugiego midbassu.
Program sobie tam coś policzył i wyszedł wykres przypominający trochę ten ustawiony wcześniej jako referencyjny.
Następnie manipulując offsetem midbassu udało mi się uzyskać efekt prawie idealnego pokrycia się wykresów:
I teraz pytanie czy przy takim pokryciu mogę się już sugerować zmierzonymi przebiegami fazy i próbować zrobić symulację zwrotnicy czy jeszcze coś powinienem zrobić?:
![]()
Do tego termowizja jest chyba najlepszym narzędziem. Sam radiator na mostek raczej wystarczy.
Podobny problem znalazłem w DX300, kupiłem akurat złożony od autora, bo lenia mam i po uruchomieniu, w czasie grzania by się termicznie ustabilizował, to na termo rezystor R59 grzał jak szalony, a był przytulony do elektrolitu z temp. pracy 85 stopni. Nie wiem czemu autor tak go zamontował.
Pokaż pomiar z Arta bo Boxsim zmniejsza rozdzielczość. Może wtedy ktoś się wypowie.
Pomiary coraz bliżej!
Na dniach będę wklejał wzmocnienia do środka obudowyDobrze by bylo wkleic zmocnienie miedzy wooferami i tylna scianka.