• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Dokładnie jak piszesz. Tu wszelkie wątpliwości zostały już rozwiane. Jak chcesz kopic płytę fornirowana to tylko obustronnie. Ale stary DIYer może ofornirować jednostronnie bo i tak naciągnie ewentualne spałączenie na stelażu kolumny :D
A producenci kolumn opowiadają, że obudowa podwójnie fornirowana żeby dodać prestiżu hehe

Też wstawię kilka zdjęć z pracy, którą mam na ukończeniu.
Głośniki i zwrotnice miałem z poprzedniej obudowy... przeleżały w piwnicy chyba z 5 lat a żal było sprzedać za grosze to wystrugałem im nowe budki.
Z takich prac wykończeniowych zostało jeszcze lakierowanie. Fornir to modyfikowany orzech caravaggio, klejony na vicol przy użyciu prostej prasy próżniowej z odkurzacza ;) działa! Woofery nie są wpuszczone w front bo tak chciałem. Popełniłem kilka błędów przy budowie. Kolumny nie są idealne ale przy braku miejsca i czasu na wykonanie takiej pracy to i tak sukces, że udało mi się je zrobić. Znajdzie się miejsce gdzie fornir jest za mocno przytarty albo głośniki nie są w idealnej symetrii itp.
Za jakiś czas jeszcze zrobię zestaw pomiarowy bo zwrotnica raczej wymaga korekty w porównaniu z poprzednią obudową.

061c0905764262e602a79828188a21bf.jpg
ccf8c78640b320b7e5166c58f4fd4f18.jpg
7effc11d7b848046aae01d8263494a41.jpg
514bf43f185c0ff73fb125a725ed8ee1.jpg
bbf858325b5819c28c9d858acf0aa3ed.jpg

marivs

No i ciekawy, taki troszkę industrialny ten fornir. Pokaż z bliska jak ci w końcu te krawędzie wyszły?

Zdecydowanie, zwłaszcza jeśli jest bez flizeliny :) Szkoda że jednak widać że to podróbka, nie widziałem modyfikacji która by wyglądała jak zwyczajny fornir.

Oprócz jego cięcia, przenoszenia i magazynowania formatek, z racji jego kruchości

Kup naturalny dab skrawany obwodowo i zrob na tym duze podlogowki. Zobaczysz co to kruchosc, trudnosci w cieciu, przebijanie kleju, podnoszenie wlokien, lewa i prawa strona forniru, spoina na krawedziach przeciwleglych i wiele innych bzdur :D Mimo wszystko nawet taki upierdliwy dab wyglada pieknie przy tych fornirach modyfikowanych, przypominajacych raczej tapete niz drewno :)

Zastanawiałem się czemu w Uni jest tak mały radiator na 2 kanały, zrobiłem test, 52V zasilanie i obciążenie 130W/4R, starczyło jakieś 6min grzania na jednym kanale, żeby osiągnąć około 80 stopni, potem było tylko więcej, ale włączyłem wentylator i w okolicach 85 stopni zaczęło trochę spadać.

Jak widać radiator jest odrobinę większy niż typowo w Uni...

Ostatnia edycja:
Też wstawię kilka zdjęć z pracy, którą mam na ukończeniu.
Głośniki i zwrotnice miałem z poprzedniej obudowy... przeleżały w piwnicy chyba z 5 lat a żal było sprzedać za grosze to wystrugałem im nowe budki.
Z takich prac wykończeniowych zostało jeszcze lakierowanie. Fornir to modyfikowany orzech caravaggio, klejony na vicol przy użyciu prostej prasy próżniowej z odkurzacza ;) działa! Woofery nie są wpuszczone w front bo tak chciałem. Popełniłem kilka błędów przy budowie. Kolumny nie są idealne ale przy braku miejsca i czasu na wykonanie takiej pracy to i tak sukces, że udało mi się je zrobić. Znajdzie się miejsce gdzie fornir jest za mocno przytarty albo głośniki nie są w idealnej symetrii itp.
Za jakiś czas jeszcze zrobię zestaw pomiarowy bo zwrotnica raczej wymaga korekty w porównaniu z poprzednią obudową.
Czym będziesz wykańczał ten fornir? Masz już jakieś nowe foto? Składam puszki oklejane tym właśnie fornirem, jestem ciekaw efektu.

W weekend będę coś robił. Żadnych ekstrawagancji. Tylko bezbarwny lakier aby wyciągnąć naturalny kolor. Zastanawiam się jeszcze nad matowym czy błyskiem. Ze względu na to że jednak będzie nakładany ręcznie wałkiem to najbezpieczniej chyba wyjdzie iść w mat. Żadnych nowych zdjęć nie mam.

marivs

Zastanawiałem się czemu w Uni jest tak mały radiator na 2 kanały, zrobiłem test, 52V zasilanie i obciążenie 130W/4R, starczyło jakieś 6min grzania na jednym kanale, żeby osiągnąć około 80 stopni, potem było tylko więcej, ale włączyłem wentylator i w okolicach 85 stopni zaczęło trochę spadać.

Jak widać radiator jest odrobinę większy niż typowo w Uni...

Tylko znowu w uni masz normalny radiator a na tym Twoim z amplitunera jest jedynie front aluminiowy 4mm a żebra to taka folia aluminiowa.. :) pewnie byłoby trochę mniej stopni.

ampli
No grzeje sie i bedzie sie grzalo, drivery masz nieskompensowane temperaturowo takze bias DC tez bedzie ci rosl wraz z temperatura a tego pewnie dokladnie nie sprawdziles.Chociaz i tak w tym przypadku duzej roznicy nie bedzie.

Tylko znowu w uni masz normalny radiator a na tym Twoim z amplitunera jest jedynie front aluminiowy 4mm a żebra to taka folia aluminiowa.. pewnie byłoby trochę mniej stopni.

Mam jeszcze fabryczne wzmaki o mocy w granicach 40-80W, to tam normalny radiator (nie "blaszany") i tak jest 2x dłuższy...

ampli
No grzeje sie i bedzie sie grzalo, drivery masz nieskompensowane temperaturowo takze bias DC tez bedzie ci rosl wraz z temperatura a tego pewnie dokladnie nie sprawdziles.Chociaz i tak w tym przypadku duzej roznicy nie bedzie.

Akurat to testowałem, napięcie pomiędzy dwoma rezystorami emiterowymi (skrajne) mieści się w granicach 8-11mV.
A z driverami, to sprawa też nie jest taka oczywista, same z siebie mają mniejszą temperaturę od końcowych, a jak wiadomo wzrost temperatury oznacza wzrost wzmocnienia, więc po zamontowaniu ich na radiator wzrost spoczynkowego mógłby być większy (chociaż nie jestem tego pewien, bo wzrost temperatury oznacza też zmniejszenie spadku napięcia, trzeba by było zbadać, które zjawisko jest silniejsze).

Ostatnia edycja:
Wy tu wszyscy Hi Endy... mi spalił się 3 wzmacniacz w ciągu poł roku, wcześniej dwa firmowe teraz Hybryda i musiałem na szybko coś poskładać z gratów znalezionych na strychu.

Nie ma to jak powrót po latach do LM4780 z burdelem w kablach.

Powrót