• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

A jak jak siedze na swojej starej ...kanapie mam uszy na wysokosci 85cm i nikt mi nie powie ze musze miec kolumny 100cm

Buduje się kolumnę o wysokości takiej, która będzie dla nas odpowiednia, dla niektórych będzie to 100cm dla innych 80cm itd. Ja mam 100cm, ale jeszcze dojdą cokoły o kolce. Obecnie są właśnie o to co wymieniłem za niskie:)

Wczoraj powycinałem i wkleiłem wzmocnienia i przegrodę, jakieś 19-20 litrów ma być.
A dzisiaj wykleiłem moje skrzynki, łącznie 7 mat, ale dokupię jeszcze jedną bo zbrakło. Z resztą prac czekam na Procaby LS25 (oby były warte wydanej kasy), bez których nie zamknę ostatecznie skrzynek. W międzyczasie jedynie pozostaje wycięcie otworu na terminal. Będzie podwójny front ze skórą (ostatnio popularne, ale zaplanowałem to w czasie, kiedy byly tylko kolumny cysiaczka z tym patentem) więc w każdej chwili mogę zmienić koncepcję przetworników.

Póki co dźwięk mnie nie zachwycił - nieco głębszy dźwięk niż Tonsile 16/30/... ale jakby mniej mięsa - może o to chodzi, chociaż biorę pod uwagę, że miejscami wieje przez szczeliny i nie ma wytłumienia. Zobaczymy jak zagra w komplecie, ale już myślę o wzmacniaczu do subwoofera na STX 22-120-4-SS żeby film jakiś obejrzeć.

Widzę, że maty bitumiczne stały się ostatnio bardzo modne. Teraz sam się zastanawiam czy nie wykleić nimi swoich monitorków. Czy ktoś wie, gdzie takowe maty można dostać w Katowicach? Bo brać 2 skrawki i płacić 13zł za przesyłkę to trochę mało opłacalne.

cudny90 napisał:
takie maty przeważnie kupuje się w sklepach motoryzacyjnych pod nazwą MATY APP.
i tu sie mylisz - nie znajdziesz ich w sklepach motoryzacyjnych :P
przeszukalem cale miasto i maja je w ofercie tam gdzie maja inne produkty APP czyli sklepy lakiernicze itp (u mnie to np "auto color" lub koles co sprzedaje na allegro)

i tu sie mylisz - nie znajdziesz ich w sklepach motoryzacyjnych

Przecież to są zwykłe maty bitumiczne do wygłuszania drzwi w samochodach etc.

Sam kupowałem takie maty w motoryzacyjnym ( nawet we 2 w moim mieście ) :P

Ja obdzwoniłem kilka miejsc i mieli w sklepie z lakierami, głównie samochodowymi. Przy okazji kupiłem tam szpachlę samochodową. Mieli też w zakładzie car-audio ale drożej. W sklepach moto raczej rzadko bo to nie jest część zamienna.

A wykleiłem po opiniach na forum, że lepszy wytłumiony wiór niż goły MDF.

W sklepach moto raczej rzadko bo to nie jest część zamienna.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie sklep motoryzacyjny nie znaczy tylko "części" są tam jakieś kaski dla motocyklistów, linki, nie linki, płyny, spraye do przyciemniania świateł, jakieś naklejki na samochody, i wiele różnych czasami śmiesznych rzeczy :P

wszyscy byli zdziwienie o co ja wogole pytam

No to ładnie :D U mnie w motoryzacyjnym kupiłem nawet siatkę tunigową xD Taka aluminiowa siateczka :) Jak niektóre dresy sobie do maluszka poniżej zderzaka montują :D

No to moze ja sie pochwale jakka atrape zrobiłem w swieta... tak z nudów....

Od zawsze lubiłem lampy... :smile: tylko szkoda ze zarzenie w nich jest popalone..... :sad: ale mi sie podoba.

Moze kidys zbuduje sobie prawdziwego żarówkowca... :razz:

Rozumie że jest to Sosnowiec Zagórze.

Nie, Zagórze to wieś :) ale od Zagórza jakieś 8km mamy miasto Chrzanów :) I tam jest ten sklep.

Co do adresu to znam ulice i mogę Ci to wytłumaczyć jak tam dojechać ew.

ul. Podwale, sklep znajduje się po prawej stronie jadąc w kierunku Trzebinii, obok jest WOD-KAN.

EDIT: funiax, jesteś z Jaworzna, no przecież to niedaleko :) Jeżdżę tam czasami do sklepu elektronicznego BLACKELECTRONICS :)

bardzo kiepawe proporcje, wygląda raczej jak obudowa komputera niż kolumna. powinny być 2 razy płytsze.

może i tak , ale to też kwestia gustu. Pierwsze odsłuchy były i grają raczej ładnie , nie mulą a bas jest szybki . doszedł do tego br (z tyłu). średnica 5.5 , długość 13. Z dźwięku jestem zadowolony .

DaVid, będziesz miał problem z ustawieniem monitorów. Skoro BR jest z tyłu to monitory nie mogą stać zbyt blisko ściany.

Powrót