• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Quester napisał:
Ja natomiast żywię cichą nadzieję, że dział "W trakcie budowy..." stanie się w przyszłości kopalnią tutoriali budowy nagłośnienia, wzmacniaczy, preampów itp itd :)
dlatego mozna bylo nazwac go toturiale;) jak pisalem srednio ciagle deski i wkrety ogladac, ten watek wprowadzal smaczek gotowej przyszlej konstrukcji.
dzieki Quester.

FRS8 w koncu znalazly zastosowanie. Dorobilem do nich maly wzmacniacz stereo na tda2030A o mocy 18W @4ohm i nie pamietam dokladnie ile przy 8ohmach FRSa :P... trafko 40W, kondziory 4700 2 sztuki, zasilanie symetryczne kosteczek 2x21V bodajrze.

Wszystko spakowane w male skrzyneczki ze sklejki i zalakierobejcowane (wyszko jak wyszlo :P). Glosniczki poszly w zastepstwo za plastikowe pukadelka do kompa u dziewczyny i nie ma zle :). FRS moze cudem akustkyki nie jest ale poprawnie przetwarza pasmo (dodatkowo male podbicie basu w eq). Ponizej pare fotek, do dzialu konstrukcji nie bede chyba zamieszczal.

Quester napisał:
Ja natomiast żywię cichą nadzieję, że dział "W trakcie budowy..." stanie się w przyszłości kopalnią tutoriali budowy nagłośnienia, wzmacniaczy, preampów itp itd :)

Popieram :).. takie relacje z budowy to fajna sprawa.

n_omyzs napisał:
...do dzialu konstrukcji nie bede chyba zamieszczal.
A dlaczego nie? Wg. mnie warto umieścić w dziale. Na pewno są lepsze niż krejativy.
W rzeczywistości skrzyneczki lepiej się prezentują niż na zdjęciach :wink:

toma085 napisał:
n_omyzs, na pierwszym zdięciu to chyba jakaś high-endowa sieciówka rodem z AS :wink:

No prawie :P.. potrzebowalem 5 żył kabla bo zasilanie symetryczne (trafo w innej skrzyneczcce niz modul wzmaka) + kabel glosnikowy.

Dzisiaj przyszly Vify i Morele.. nie moglem sie oprzec i wsadzilem je w testowe budy. Zasilone Uniampem zmiazdzyly wszystko co dotad slyszalem. Litraz netto to 20l, wytlumienie na tylnej sciance(watolina), strojenie w okolicach 43Hz. Nie wiedzialem, ze dialogi moga tak pieknie brzmiec. Nie moge sie nasluchac.. Powalajacy dzwiek!

Pare fotek(prosze nie krytykowac skrzynek):

Jest sens dawac wiecej wytlumienia? Co moge tym osiagnac oprocz powiekszenia teoretycznie litrazu? Pozostaje dokonczyc oklejanie, szlif, malowanie.. ale to wszystko po sesji.

chico napisał:
Jest sens dawac wiecej wytlumienia? Co moge tym osiagnac oprocz powiekszenia teoretycznie litrazu?
oslabienie "kopa" a poprawienie zjescia
co w przypadku tego glosnika jest umownym okresleniem :mrgreen:

hmmm wiem że może głupie pytanie ... ale ... z kartonu można zrobić podkładke pod pcb zwrotki ? bo mam całą obudowe wyłożoną taśmą dekarską z warstwą alu a nie chce zrobić dużego zwarcia :P

tylko 2 fotki bo niema czym się chwalić :smile: na razie ustawione na komodzie ... jakieś stare standy stoją w piwnicy to jutro małe przemeblowanie :smile:

ps dojdą jeszcze ścięcia na froncie itp

takero, jak pisałem będą ścięcia, z góry boków, a na wysokości tweetera ścięcia stylizowane na te z avalonów, poza tym takie szerokie bo ciężko by mi było ~12 litrów wyciągnąć inaczej

Warg napisał:
poza tym takie szerokie bo ciężko by mi było ~12 litrów wyciągnąć inaczej
zaczyac chce jutro (wlasciwie dzisiaj) 15AX i DX25 i zastanawiam sie tez jak wystylizowac obudowe przy tych malych glosniczkach i zachowujac 12litrow :/

Z nudów powstaje takie coś:

5123d7f346de8066.jpg

Powrót