• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Piter
Poskladasz i gdzie ty to wszystko bedziesz trzymal :D Kobita cie pogoni z domu razem z gratami i tyle.

A tymczasem usher9950 byl i juz go nima :D
SB trzeba na rozowo przemalowac bo juz na biale nie moge patrzec. Slucha sie bardzo przyjemnie.

f7e2a078c405a20ce9fb3727468890f2_1550303567.jpg

Moje dalsze przygotowania do składania wzmacniaczy.
Musiałem zrobić nowe stanowisko bo wymyśliło mi się że potrzebuję nową frezarkę (zośka to nie frezarka).
Było tak:

Jest tak, ale to nie ostateczna forma.

Może wygląda jak bunkier ale jest tam sporo miejsca, 4 drożne kolumny kiedyś jak byl jeszcze piec zrobiłem w tym "bunkrze".
Co do stołu to na na nogi miejsca nie ma bo nie miało być, to jest stół warsztatowy a nie laboratoryjny :]
Stół do siedzenia możesz sobie obczaić kilka postów wcześniej: https://diyaudio.pl/showthread.php/...dowy-na-zywo-)?p=526527&viewfull=1#post526527
Jest dokładnie za prawą ścianą w pomieszczeniu obok.
Jak by mi się odwidziało stać przy nim na stare lata to albo chlastu chlastu profil i masz otwór na nogi albo odkręcam te poprzeczki i przykręcam 4ry krótkie po prawej i lewej zostawiając w środku miejsce.
Profile konstrukcyjne to masa możliwości a drogą kupna nabyłem ich tonę a może dwie.

Dzisiaj pierwsze wióry :D

na początek otwory + pod frezowanie dla 187 muf w stole roboczym ;)

Po ustawieniu geometrii maszyny i skasowaniu wszelkich luzów mechanicznych , osiągi w dokładności pozycjonowania oraz szybkości przejazdów nie ziemskie :)

Kurde maszynka fajna, nie powiem że podobna do mojej bo moja to 1/3twojej.
Moje g. warte uwagi :]
- zrób osłony od środka bo będzie pylić na śruby i wałki
- elektronika na wierzchu to nie najlepsza opcja, ładniej by wyglądała w szafie elektrycznej (jak coś to za półdarmo mam nowe ritale ale musiał być podać wymiar)

Wszystko wyżej do skasowania jeśli miałeś zamiar to i tak zrobić.

Koniecznie wrzuć filmik z jakiegoś frezu w MDF.

Ostatnia edycja:
na 2 Zdjęciu choć tego nie widać jest pleski 5mm po bokach ;) a co do pylenia pisałem wcześniej ,jest już odciąg docelowy do niej ;)

Tak ,ale nie zamierzam tego , dodam enkodery na osie X/Y zamiast serwa ,przejazdy 5m-6m/min bez utraty kroków są dla mnie aż nadto :)

No ładnie ale coś mi podpowiada że to nie full tej maszyny.

Wrzeciono jak na powietrzne to cicho chodzi.

Jak będziesz miał ciecie frezem w MDF to wrzuć video.

No ładnie ale coś mi podpowiada że to nie full tej maszyny.

Wrzeciono jak na powietrzne to cicho chodzi.

Jak będziesz miał ciecie frezem w MDF to wrzuć video.

Dokładnie , wąskie "gardło" to sterowniki TB6600 (co widać na video) orginalne ,zasilane napięciem 42V z trafo ok 650W (ich max) mają prąd wyjściowy 4.5A (jak silniki) ale niestety RMS prądu to 4.5 / 1.41 ~3.2A na cewkę silnika . Więc sterowniki jako 1 polecą do wymiany ,pewnie dając 4A na cewkę RMS , Feed rate osiągneło by ok 8000-9000 (wszystko dzięki śrubom kulowym 2010 w osiach X/Y , oś Z ma 1605 )

Po południu mam już przygotowany projekt "afiszu" dla sąsiada na działkę (180cm / 45cm) :) to coś nagram .

Dzisiaj pierwsze wióry :D

na początek otwory + pod frezowanie dla 187 muf w stole roboczym ;)

Po ustawieniu geometrii maszyny i skasowaniu wszelkich luzów mechanicznych , osiągi w dokładności pozycjonowania oraz szybkości przejazdów nie ziemskie :)

Niezła maszynka, można zapytać jakie są orientacyjne koszty zbudowania czegoś takiego ?

Powrót