• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Jak już masz zmieniać to zmień na Sonaworks, wpisujesz nr seryjny mikrofonu i pobierasz z ich strony dedykowany plik kalibracyjny.

Będzie nowy projekt forumowy do kopiowania.
2,5 drogi: 2x Seas U16RCY/P + Scan Speak D2608/913000

i pomiar gotowej konstrukcji

Revers bez bliskiego pola, więc od 200 Hz w dół jest przekłamany.

Zwrotnica chyba już finalna. Gra to bardzo dobrze, bas "duży" (jak na 5" to wręcz ogromny ;^)), świetna średnica oraz detaliczna, ale przyjazna w odsłuchu góra.

U mnie wczoraj miały wlecieć pomiary ale pogoda rozwaliła plany.

Nie wiem czy na przestrzeni tygodnia uda się cokolwiek pomierzyć.

pawel_luk1 - to twoje? :)

JMAudio -
ładnie wykonane - po niedzieli posłucham i otworze :)

cc1b24c4fedc3b625284306a5b6ce4e5_1645292840.jpg

Tak, w całości mój projekt i moje strojenie. ;P
No, ale jeśli wleci tam textreme na sekcję średnio-wyskotonową, to już raczej nie będzie moje (brzmienie). |;‑)

Pomóżcie proszę mi znaleźć tematy dot. płytki zasilacza Ravena oraz płytki z zabezpieczeniem, nie pamiętam którego z kolegów.
Potrzebuję spis elementów.

Po dłuższej przerwie od diyaudio powoli wracam. Trochę się nazbierało materiałów na projekty i trzeba coś z tym faktem zrobić. Na początek będą trzy pary na małych STXach i Missionach. Jedna para to obudowa klasyczna a dwie pary chyba w "łezki" wpakuję.
I nie ma to jak mały warsztat w kuchni - łatwy do sprzątania, bo wypłytkowany

Coś tam się dzieje ze starami projektami :)
Ravlus w końcu przybiera jakąś formę. Oba kanały działają. Zostały 2 płytki z wejściami i zabezpieczeniami.

Lampa zyskała nową deskę :)

No i nowe czyli próba przywrócenia do funkcjonalności boonton-a 1130 .
Analizator mierzy poprawnie i się poprawnie nulluje . Niemniej wynik potrafi mocno pływać.

jako źródło sygnału było E-MU ale okazało się że przez obecny na jej wyjściu szum po za pasmem nie da się uzyskać mniejszego odczytu niż okolice 0.003%. Dzisiaj zbudowałem generator analogowy który miał okolice 0.001% ale i tak analizator zawyżał wskazania i wynik bardzo mocno pływał.
Rzut oka na to co jest po notchu :

ale co chwile wyglądało to tak :

brum gdzie okiem sięgnąć.
czas zajrzeć na linie zasilania.
przed stabilizatorem analogówki :)

i po :

kondy zdechniete wygląda na to :)
i faktycznie mają połowę znamionowej pojemności a jak by tego było mało takie ESR, że się ładnie podgrzewają podczas pracy :)

PS.
jak by ktoś miał na sprzedasz w rozsądnej cenie kabel albo wtyczki GPIB lub wiedział gdzie kupić to chętnie przyganę i będę wdzięczny za info :)

Mam zasilacze Xantrexa i mają porty GPIB, chyba mam do nich 4 kable 0,5m. Musiał bym poszukać tych cudów minionego stulecia.

Powrót