• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Coś tam dłubie.

Po pomiarach i pracach nad zwrotką wyszło obiecująco.

Będzie bardzo tanie i bardzo fajne granie ale więcej wkrótce.

Na razie budki schną po drugim szlifie i drugiej warstwie OSMO ( jedna schowała się poza kadr, nie lubi zdjęć ;^) )

Wizualnie skończone.
Technicznie jeszcze testuje pewne zmiany w zwrotnicy ale to już sprawy kosmetyczne.

Zamknąłem się w zasadzie w kilkuset złotych.
Obudowy to dawcy po ASW Cantius ML II MK2

Fornir został z poprzedniego projektu 3Way. Przetworniki 300 zł z małym hakiem. Zwrotnice - część elementów kupionych, część to zapasy z różnych demontaży.
Jedynie zlecałem dorobienie frontu wraz z frezowaniem pod głośniki, wyrównanie i zaoblanie robiłem we własnym zakresie.
Jestem trochę niezadowolony z wykonania podfrezów (krzywe) ale już przymykam na to oko, bo tragedii nie ma.

Fronty obłożyłem folią z linku :
https://allegro.pl/oferta/folia-cza...wOThmYjE5NzU3NjY3NjY3YTNjNzYyNDcwNDY3ODcwMzQ=

Jest to dla mnie nowość, najgorzej było z wyrównaniem na narożnikach, sporo zabawy i dobrze jest to robić we dwie osoby. Oczywiście trzeba zagruntować front przed położeniem i przeszlifować, inaczej folia nie ma szans złapać. Uważać, żeby folii nie przegrzać. Nie ustrzegłem się niestety błędów, w dwóch narożnikach nieco się folia pomarszczyła ale będę starał się to poprawić, robiłem to pierwszy raz. Jako alternatywa dla malowania frontu świetna sprawa ale trzeba się mocno przyłożyć.

Fajne granie, za te pieniądze nawet bardzo fajne.

Zwrotkowanie jakichś większych problemów nie przysparzało ale STX jest niepokorny. Ma brzydki break-up w okolicy 1kHz, który trzeba było gasić pułapką. Nie udało się go całkowicie wyrównać, został niewielki dołek ale jest w tak wąskim paśmie, że go nikt nie usłyszy.

Muszę szczerze przyznać, że ładna i schludna robota. Czekam na okablowanie ;)

A to proszę więcej:
okablowany na razie tylko jeden:

Uff od rana składanie. Od lewej. Pre z Daciem sabre, 2szt iamp ops3 - mosfet i bjt, z drewienkiem uniamp i największy - bolt xlr:

Ta zabawka powstaje by ją porównać do iampów itd. A że buda prawie była to stwierdziłem że trzeba wykorzystać… uniamp:

no i mój top, choć jeszcze go nie słyszałem to iamp z wejściówką bolta zrobił na mnie wrażenie więc powstaje zestaw całkowicie zbalansowany i w dodatku z końcówkami dual mono, BOLT XLR:

A i bym zapomniał. Powstaje również BG1. Relacja już niedługo. Polutowany, odpalony, czeka na obudowę, tylko to będzie integra z pre450 itd więc chwila cierpliwości:

Ostatnia edycja:
Uff, zmieści się, będzie trzeba odpalić i wyregulować co prawda z zasilaczami i trafami poza obudową i dopiero zamknąć to wszystko razem ale się zmieści, to najważniejsze...

Dzisiejsza walka z czasem a raczej pogodą. Niby nic wielkiego ale frajda jak zawsze jest. Położony izolant i przygotowane już pod szlif 400 papierem oraz 2 warstwę. Potem frezowanie, finalni szlif i już poleci lakier :) Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Nom więc tak. Po 10 godzinach odpalania, regulowania, okablowywania i skręcania do kupy, Bolt XLR gotowy. Jestem dzisiaj tak padnięty/boli głowa od lutowania itd że więcej relacji jutro. Grał 2 godzinki na razie :) ale co mogę powiedzieć na szybko ? Tego właśnie szukałem !!!

Ostatnia edycja:
Nom więc tak. Po 10 godzinach odpalanie, regulowania, okablowywania i skręcania do kupy, Bolt XLR gotowy. Jestem dzisiaj tak padnięty/boli głowa od lutowania itd że więcej relacji jutro. Grał 2 godzinki na razie :) ale co mogę powiedzieć na szybko ? Tego właśnie szukałem !!!

Tylko pogratulować, wzmacniacz robi wrażenie, jak i ta praca w niego włożona!
Można posłuchać, jak gra, jakieś małe co nieco soniczne?

Powrót