• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ciąg dalszy Totem Mite :mrgreen:

Zdjęcia z wczorajszych prac - wycinanie otworów bardzo zaawansowanym urządzeniem jakim jest wiertarka i pilnik :mrgreen: :

A fuj :grin:

Next: :D

Ciasteczko :twisted:

Krzywo wyszło... Eh, no trudno.

A oto, co zrobiłem dziś :>
Pewnie zapytacie, dlaczego takie wielkie. Otóż początkowo płyta miała być przegrodą i dalej przegrodą jest... Ale że nie miałem na czym zwrotki zrobić to w sumie chyba nie jest zły pomysł :mrgreen: Muszę jeszcze tylko "załatać" dziury.

morele gotowe
1,5 tygodnia czekalem na ferrofluid :???:

w jednym glosniku mam dziwne zjawisko - cewka z jednej strony jest wypychana ze szczeliny! :shock:

bedzie bardzo ciekawy projekcik... ;) z ciekawym wzmakiem. opis i wiecej fote za tydzien max dwa;)
napisac moge ze byly to przerobione gotowe monitorki tonsila zakupione przez znajomego po 10zl szt. dokleilem na tyl i front sklejke w ktorej zrobilem otwory. chcialem sam robic calosc ze sklejki i zrobic tylko jakies frezy a gołą sklejke polakierowac, ale niestety strzepi sie przy obrabianiu jej, mozliwe ze mam juz tępe frezy :razz:

Mam takie pytanie. Czy budowa mechaniczna GDN 14-100-8 SCX zabezpiecza przed uderzaniem karkasu cewki o dno szczeliny magnetycznej?

Zakończyłem budowę monitorków i w trakcie testów chyba za mocno podkręciłem bas, coś zatrzeszczało w głośniku. Na szczęście miałem rękę na suwaku. Kolumienki grają świetnie, aż proszą się o więcej mocy, żadnych zniekształceń, aż tu nagle "CHRUP".

może przesterowałeś wzmacniacz? po przesterowaniu z głośnikami dzieją się naprawdę cuda, wygląda to jakby głośnik dostał sugnał 2hz razem z muzyką i lata jak głupi :).
bawiłem się AKX 15 i bez przesterowania we free air nie łupał o magnes przy 20hz na około 30W mocy w obudowach na tuningowanej unitrze około 40W na kanał w ogóle nie udało się go tak wysterować żeby gdzieś łupnął a ręką bez problemu można go dopchnąć do "dna".

Wzmacniacz na pewno nie był przesterowany. Jest to już prawie zabytkowy Technics SU-Z55, trafo w zasilaczu 350VA :twisted:

Oto co mi wyszło:

lega-m, STXy sa prądożerne, jeżeli wzmacniacz jest słaby(niekoniecznie), albo ma slaby DF(bardziej prawdopodobne) to STXowi bedzie mało, przester nie robi się tylko za wysokiego sygnału puszczonego przez nas, pamiętajmy też ze mp3 mają niezłe trzaski(jezeli lecialo mp3 albo marna plyta i byla porysowana), taki trzask może wywołac chwilowe przesterowanie, tego koncówki nie lubia :razz:

Dawid-SS napisał:
mp3 mają niezłe trzaski(jezeli lecialo mp3 albo marna plyta i byla porysowana)

No porysowana plytka.. hm a myslisz ze kolega slucha z winyli? Czy moze porysowany CD ci trzaska? Co do tych mp3 to moze jakas czesc obudowy komputera ci wydaje trzaski ale ja jakos nigdy trzaskow nie slyszalem spowodowanych jakoscia mp3. Zastanow sie pare razy zanim napiszesz kolejna glupote.

nosmaster napisał:
stare unitry też miały ogromne transformatory a jakoś potężnych mocy nie miały :P

Nie trafiles z tym porownaniem raczej.. niby jakie potezne trafka mialy? troszke ponad norme to potezne trafo? Daj symbol takiej domowej UNITRY z trafkiem 350W

Powrót