• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ukończona obudowa: fornir dębowy, przód srebrny metalic, maskownica pokryta dzianiną, trwają testy zwrotnicy i modyfikacjie

In progress panel do subwoofera na głośniku GDN-22-140-8-
SCX a panel to symasym + auto włącznik + zabezpieczenia + pre sub irka..

Wiem.. Powiecie że symasym za słaby.. Narazie musi być, bo robie z tego co pod ręką w przyszłości wymienie końcówkę i trafo..

betonixx napisał:
Ukończona obudowa: fornir dębowy, przód srebrny metalic, maskownica pokryta dzianiną, trwają testy zwrotnicy i modyfikacjie

polecam ta ramkę maskownicy zrobić z mdf 40mm

to wtedy zblokuje na pewno całe głośniki i będzie grało jak w tubie !!!!!!!!!!!!

Piec do gitary- głosniki 2x celestion 10", jeszcze bez elektroniki.
W pseudoartystycznej scenerii :D
2vlnt5x.jpg

tak, 116-10 x2 i 116-60 x8 niestety nie znalazlem 10 takich samych. ale mysle ze brak ekranu nie wplynie zbytnio na jedna kolumienke:)

tym bedzie wspomagany zestawik na mission i arn

Nie na temat...
palkipqi, jak się lutuje ta pocynowana powierzchnia?
Miałem kiedyś podobny środek ale ciężko łapała się go cyna więc zrezygnowałem z jego stosowania.

Pawel S., dokladnie, fronty i terminale od Ciebie skrzynki juz sam :) prubne odsluchy zaczne robic na dniach:)

Chilihead napisał:
Nie na temat...
Miałem kiedyś podobny środek ale ciężko łapała się go cyna więc zrezygnowałem z jego stosowania.

Po wytrawieniu i należytym przygotowaniu powierzchni ścieżek, włożyłem PCB do roztworu na około 7 min. Po całej operacji wyglądało to dobrze - ścieżki równo pokryte na całej powierzchni. Gdy przystąpiłem do lutowania byłem wkurzony. Cyna słabo się "czepiała" do ścieżek i lutowanie było lekko utrudnione. Jednym słowem bez rewelacji...

Powstający w bólach subwoofer do zabudowy w boku bagażnika S40. Dzisiaj ręcznie docinałem starą tępą piłą ostatnią górną płytę bo wyrzynarka w serwisie. Na front pójdzie płyta pilśniowa dokładnie dopasowana do kształtu bagażnika i szare obicie. Póki co muszę porównać wystrugany klozet z BRem, w którym wcześniej grał głośnik i zdecyduję czy robić otwór.

amdr napisał:
Powstający w bólach subwoofer do zabudowy w boku bagażnika S40. Dzisiaj ręcznie docinałem starą tępą piłą ostatnią górną płytę bo wyrzynarka w serwisie. Na front pójdzie płyta pilśniowa dokładnie dopasowana do kształtu bagażnika i szare obicie. Póki co muszę porównać wystrugany klozet z BRem, w którym wcześniej grał głośnik i zdecyduję czy robić otwór.
S40 to jest sedan, więc mam pytanie: dobrze słychać tego subika jak siedzi w bagażniku?

Dobrze słychać, nie ma problemu żeby grał za głośno względem przodu. Gain jest maksymalny testowo, a ściszam go radiem o 1/3 względem frontu. Wzmacniacz ma moc 90W przy 12V i 95W przy 13,8V.

palkipqi napisał:
Chilihead napisał:
Nie na temat...

Po wytrawieniu i należytym przygotowaniu powierzchni ścieżek, włożyłem PCB do roztworu na około 7 min. Po całej operacji wyglądało to dobrze - ścieżki równo pokryte na całej powierzchni. Gdy przystąpiłem do lutowania byłem wkurzony. Cyna słabo się "czepiała" do ścieżek i lutowanie było lekko utrudnione. Jednym słowem bez rewelacji...

niestety taka powłoka dobrze zabezpiecza miedz, ale gorzej z lutowaniem bo powłoka jest z czystej cyny, a lutuje się stopem, który ma sporo niższą temp topnienia

Powrót