• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

myślałem, że gorzej będzie wyglądać buda testowa, ale na pierwszy rzut oka wygląda całkiem ok :)

Jak masz jeszcze możliwość to wstaw jeszcze jedną lub dwie poprzeczki, aby jeszcze usztywnić konstrukcję. Jedna słabo się prezentuje.

głośnik miałbyć trochę wyżej ale się pomyliłem u stolarza i w akademiku się dopiero zorientowałem... ale i tak dobrze to wygląda lepiej niż na zdjęciu
jeśli chodzi o wzmocnienia to bardziej bym się bał o górną ściankę, żadna ścianka nie gra więc jest ok :)
może ta obudowa zostanie :) poszło na nią 47zl ;/ myślałem, że nie więcej jak 30zl zapłacę, za głupi otwór zapłaciłem 6 zł ale wolałem zapłacić niż godzinę się męczyć i wiertarką okrąg wycinać

co do samego suba w niektórych kawałkach się gubi, ale ogólnie jest ok, niski bas, fajne uzupełnienie, stopa w perkusji jest pełna :) a dubstepowe kawałki fajnie mruczą

dabyl bardzo mnie interesują twoje poczynania w OB dlatego tak wypytuje ;)
Reszta pasma będzie prawdopodobnie obsługiwana dwiema drogami na starych Dualach - raczej też w odgrodzie.
Napisz coś więcej bo słabo sobie to wyobrażam... - co będzie grało wyżej też w OB co "pojedzie" do tych 50Hz.... ? (też u siebie myślę nad OB...)

po odliczeniu deski która robi za BR siedzi on w 21.3l strojony na 40Hz

mulić nie muli chodzi o to, że uderzenie basu delikatnie się opóźnia w niektórych utworach, chyba kwestia zgrania w fazie, a na panelu nie mam możliwości regulacji fazy

musze kolce kupić bo podłoga za mocno się trzęsie :<

ir0nhide, w tej chwili mam zarys i wstępne próby z głośnikami ;)
Dół obsługiwany będzie przez nisko odcięte ww. HW1800, zaaplikowane w OB - czyli taki niby subwoofer wychodzi ale będą dwa podłączone jako "stereo" (czyli dwa subwoofery ;) ). Zasilane będą Uniampem z aktywnym filtrem DP i nie wiem czy coś tam jeszcze potrzeba... Przetwarzaniem reszty pasma zajmie się dwydrożny "monitor" na głośnikach Dual. Stare papierzaki (podejrzewam, że mogą być one nieco starsze ode mnie - no ale na wintydża mnie wzięło więc... ;) ), grają całkiem ciekawie. Kupiłem je swego czasu od jednego z forumowych kolegów, trochę posłuchałem i pomierzyłęm ale dopiero teraz przyszła ich pora (motyla noga, żeby tak doba trwała ze 36 godzin...). Nie wiem jeszcze czy będę je aplikował w OB czy może w OZ - porównam i na coś się zdecyduję. Tutaj zasilaniem zajmie się również Uniamp tylko już w standardowej aplikacji jako pełnopasmowy wzmacniacz stereo. Zwrotnica w Dualach będzie zwykła pasywna.
Nie wiem jak nisko będzie sięgał "GDN" Duala więc odcięcie HW1800 przy ~50Hz, pokazane wcześniej na wykresie, było wykonane na próbę i nie jest docelowe - finalnie pewno wypadnie gdzieś wyżej.

Ale tak jak piszę, to taki wstępny zarys, najpierw muszę się uporać z kilkoma innymi tematami.

Właśnie tego typu problemów jeszcze nie "dotykałem". Płynna regulacja fazy przy wzmacniaczy napędzającym HW1800 - coś w tym stylu? Co sądzisz?

no wlasnie o czyms takim powinienes pomyslec, bo zawsze wystepuja takie problemy podczas stosowania kilku wzmacniaczy w systemie

HW1800 faktycznie fajne glosniki do OB jak i rowniez do OBTLs ;) mialem i spisywalo sie git w odgrodzie, tylko do ciecie przy 50hz raczej za nisko bedzie. Duale nie dadza rady zejsc tak nisko. Jakies 80-90hz byloby ok

No powiem,że zacnie Ci to wyszło a jeszcze nie jest skończone !
Jaki to fornir?
Też się kiedyś przymierzałem do tego projektu-tylko chciałbym coś zmienić już z tal wiele powielanym frontem,chociaż ten bardzo pasuje do tej konstrukcji.
Powodzenia i kończ to.

Freedi
Fornir to topola czeczot zamawiany w CDO, kupiłem 5 liści wymiary ich to 1,23x0,60m wiec bardzo fajnie bo nic nie musze łączyć a oto głównie mi chodizło, planuje zrobic jeszcze te "podstawki" jak w kolumnach biganta ze złotymi kolcami
A co do malowania to hmm? sam nie wiem jeszcze napewno lakier bezbarwny ale nie wiem jaki lakier najbardziej wydaje mi sie bedzie odpowiadał mat?

To może coś ode mnie :). Kino domowe na Daytonach i Seasach. Zdjęcia robione w oświetleniu jarzeniowym więc jakość słaba, ale coś widać. W wolnej chwili opiszę całość w odpowiedniej rubryce. Link: Album ze zdjęciami.

Dodam, że nie lubię robić zdjęć podczas pracy także poszły prosto z aparatu, bez przebierania i obróbki :)

Powrót