• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

podrecznikowe strojenie ;)

jak widac strojenie wypadlo dokladnie tam gdzie chcialem ;)

jutro bedzie 2 troche inna

---------- Post dodany o 21:37 ---------- Poprzedni post o 21:37 ----------

aha - skrzynka pod 8" STXa 25 litrow

z moich dawnych doswiadczen wynika ze takie obudowy jak robie fatyczne strojenie szczelinowego wypada 3Hz nizej niz liczone
prawdopodobnie ma na to wplyw bliskosc scianek bocznych ktore "wydluzaja" czesciowo tunel

tutaj musiala byc szczelina bo strojenie na 30Hz w tak malej obudowie byloby trudne do wykonania rurka

w moim przypadku dot ushera 8935a w skrzyni 17L strojonej teoretycznie na 55Hz błąd wyniósł az 10Hz
faktyczne zmierzone strojenie moich kolumn wywiosło 45Hz

W moich symulacja i rzeczywistość różniła się o około 2 Hz (strojenie miało mieć 50 Hz), symulacja w BassBox 6.

w moim przypadku dot ushera 8935a w skrzyni 17L strojonej teoretycznie na 55Hz błąd wyniósł az 10Hz
faktyczne zmierzone strojenie moich kolumn wywiosło 45Hz

Iklukasz już kiedyś się zastanawiałem czytając arta o Twoich usherkach , jakim cudem wyszło Ci strojenie 55Hz.
W 17litrach zastosowałeś br 68/220 , to daje strojenie ok 42Hz.To raczej nie program się pomylił , może przyjąłeś złą średnice portu?
Pozdrawiam.

Iklukasz już kiedyś się zastanawiałem czytając arta o Twoich usherkach , jakim cudem wyszło Ci strojenie 55Hz.
W 17litrach zastosowałeś br 68/220 , to daje strojenie ok 42Hz.To raczej nie program się pomylił , może przyjąłeś złą średnice portu?
Pozdrawiam.

to raczej poprostu źle zapamiętałem
aż z ciekawości jutro sprawdzę jeszcze raz

Rozbieżności wynikają z dwóch faktów. 1 to proporcje szerokości ścianek tworzących tunel, im tunel szerszy niż wysoki tym gorzej, im bardziej w kwadrat tym lepiej. Drugi problem który też może dot. okrągłych portów to dobroć tunelu, bliskość ścian/wytłumienia tworzących obudowę ogranicza jego skuteczność działania, niższa dobroć=niższe strojenie.

i obiecywana druga skrzynia

juz wiem dalczego wychodzi mi inne strojenie niz symuluje
w b-r szczelinowym odliczam tunel!
a przeciez winisd uwzglednia pojemnosc tunelu wiec tym samym skrzynka na symulacji nam sie "kurczy"

robie nowe gm70 bardziej kompaktowe

Dla tych głośników postponował bym coś mocniejszego :)
http://allegro.pl/lampa-lamina-gu-81-gu-81-i1873586739.html#gallery
gu-81_02.jpg

Miałem kiedyś 2 833 ale sprzedałem. W SE ze 200W. W PP 1.5KW.

oj niestety druga skrzynia za nisko strojona...
pilnowalem wymiaru tunelu wiec jednak moja regula co do liczenia zostala obalona :???:
musze to zbadac, mozliwe ze mam blad w liczeniu pojemnosci

pobawilem sie troche w liczenie tych tuneli

wniosek:
wpisujemy do programu CALA pojemnosc skrzynki, nic nie odliczamy
lamany tunel liczylem sumujac srodkowe linie
efekt? blad pomiarowy rzędu 1-1,5Hz ;)

Powrót