• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Długość tunela BR przy średnicy 46 mm wydaje się Wam normalna? Strojenie 33 Hz wychodziło przy długości 143 mm (http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html).

W końcu masz 22L a średnica tunelu nie jest jakaś oszałamiająca. Do dwóch 15'tek można spokojnie dawać tunel o średnicy 60mm. Szczególnie, że wychodzi ci dość krótki więc można zwiększyć średnicę i iść w długość.

Faktycznie coś marnie te głośniki schodzą. Abo powiększ obudowę albo podnieś im strojenie bo f3 przy 60Hz i jednoczesnym strojeniu na 45Hz to dość kiepski wynik moim zdaniem.

Ok, jeszcze podniosę strojenie. Objętość i śr. tunelu już takie zostaną, wiem, że br mógłby być większy, ale ja i tak głośno nie słucham :)
I tak prędzej czy później planowałem suba <60 Hz.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Zrób symulację pod kątem prędkości powietrza w tunelu (np winISD pro alpha to umie). Trochę głupio byłoby dać za mały przekrój podczas gdy są możliwości dać o większej średnicy ;)

Robiłem to już w Bass Boxie, przy tej średnicy do 50 W (taka będzie końcówka) nie będzie problemów.

Czytając opinie ludzi wnioskowałem, że te głośniczki gromią basem jak na swój rozmiar, a tu takie zdziwienie.
Może muszą się jeszcze wygrzać?

Pierwsze co to zwrotnica - mają duży rezonans który zagłusza bas. Dwa - zwrotnica borysa jest z ostrą kompensacją BS więc dodatkowo uwypuklony w pomieszczeniu zostaje bas.
Głośniki też muszą się wygrzać, i zmierz swoje jakie mają parametry, bo dużo było podróbek składanych w domu.

Inną sprawą jest, że nie oczekujmy od 13cm wooferka cudów, to nie 30cm sub ;) 50Hz jest bdb wynikiem.

Też myślę, że zwrotnica z korekcją poprawi sprawę. Ciekaw jestem, czy będzie potrzebna pułapka rezonansowa.
Głośniki brałem od Akustyka, więc może to nie podróbki :)

No chyba że to 13/50/9/1
Ostatnio były dwie sztuki na aledrogo w tytule 13/50/9 a na głośniku 13/50/9/1 a to już inny głośnik mimo że wygląda tak samo

Głośniki brałem od Akustyka, więc może to nie podróbki

Hmm i właśnie jak masz możliwość to zmierz jeden i drugi bo nie żebym posądzał ale większość głośników od akustyka które miałem albo ktoś miał była coś nie tak imo, wydaje mi się to podejrzane trochę, że ma on jeszcze dość pokaźne stany magazynowe, ciągle coś dochodzi a nowy tonsil tych glosników chyba nie produkuje, więc skąd je mają? Ponadto zajmują się naprawą i regeneracją więc sprzęt potrzebny do "produkcji" mają.

Nie zdziwił bym się, jakby głośniki miały różne parametry, i dużo odbiegające od tych producenta.

Kupilem je z rok temu, tyle czasu lezaly na polce :) pare miesiecy pozniej 12 omowe sie skonczyly.
Wlasnie skrocilem tunel do 67 mm, pomiar portu pokazuje Fb na 42 Hz i bas wrocil na miejsce, oczywiscie taki, jaki na 13tki przystalo.
Chyba bedzie gites.

No chyba że to 13/50/9/1
Ostatnio były dwie sztuki na aledrogo w tytule 13/50/9 a na głośniku 13/50/9/1 a to już inny głośnik mimo że wygląda tak samo

Bez przesady, różnią się nieznacznie parametrami (jeden ekranowany z dodatkowym magnesem) ale poza tym to te same głośniki. mbar, sprawdz parametry bo niestety dużo głośników krąży składanych z odrzutów w dodatku na kolanie

Dobra, muszę tylko się nauczyć je mierzyć :)

---------- Post dodany o 17:56 ---------- Poprzedni post o 16:17 ----------

Wracając do GDN 13/50/9:
Pomiar BR skróconego do 67 mm:
holm_br_67mm.png

Pomiar GDNów przy strojeniu na 42 Hz, wygładzanie 1/6 oktawy, z efektami pomieszczenia i spadkiem BS poniżej 1 kHz ;) :
holm_gdn13_42hz_n6.png

W końcu coś jest na basie.

Ostatnia edycja:
Box Properties
Name:
Type: Vented Box
Shape: Prism, square (optimum)
Vb = 22,72 liters
Fb = 45, Hz
QL = 7,
F3 = 60,03 Hz
Fill = normal
No. of Vents = 1
Vent shape = round
Vent ends = one flared
Dv = 46, mm
Lv = 75,4 mm

Mała poprawka, wewnętrzna objętość obudowy (nie odejmując głośników i BR) wynosi dokładnie 26,73 litra. Po wprowadzeniu do bass box dostaję:

Box Properties
Name:
Type: Vented Box
Shape: Prism, square (optimum)
Vb = 24,97 liters
Fb = 44,69 Hz
QL = 7,
F3 = 59,54 Hz
Fill = normal
No. of Vents = 1
Vent shape = round
Vent ends = one flared
Dv = 46, mm
Lv = 67, mm

Różnica 2,5 Hz strojenia w prównaniu do pomiaru (42 Hz) :)

---------- Post dodany o 16:09 ---------- Poprzedni post o 12:27 ----------

Pierwsza wersja zwrotki na rozgrzewkę (Kicad):
kicad_v01.png

Nie ma jeszcze "opóźniaczy" w torze wysokotonowym, jeszcze nie wiem, czy będę je robił. Poza tym brakuje tłumików na końcu i regulacji poziomu wysokotonówki.

ja wymieniłem wzmacniacze w aucie na jednago DLS-a A7
i zaczela sie jazda
syki od alternatora lub pompy paliwa
ciche pykanie w glosnikach
i szum dosc znaczny

to wszystko na wysokotonowkach

przekladalem wzmaka do innego samochodu i pod inne adio i jest ok
przelozylem tez radio i nadal szumi
a inne dzwieki ustaly

jeszcze mam kilka pomyslów (jeden z nich bardzo dobry z reszta podpowiedzial mi Paweł)
jak nie dadzą skutka to pojawi się odpowiedni temat
bo takich jaj to jeszcze mnie miałem

jak to zawsze sam powtarzam: lepsze jest wrogiem dobrego :(

Powrót