• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

A te DLSy nie miały problemów na wejściach? Na strefie coś mi obiło się o oczy. Co bezpieczników przy RCA to nie padają one jak jest problem z masą na radiu albo kabelki RCA szwankują?

Pierwsza wersja zwrotki na rozgrzewkę (Kicad):

Z tego co widzę, tym razem wejście nie odwraca fazy sygnału, czyli zgodnie z tym co sugerował Irek. A to wcale nie taka blachostka, misiomor pisał, że głośnik niskotnowy podłączony w fazie lub nie gra inaczej w obu przypadkach ze wzgledu na rozklad harmonicznych.

Jesli mialbsy chec to moglbys napisac po kolei do czego poszczegolne sekcje sluża, bo chyba widze tam jakis bufor w srodku, a nie bardzo wiem co on mialby tam robic.

Filtry subsoniczny 4 rząd (25 Hz) i ultrasoniczny 2 rząd (coś koło 50 kHz lub nieco więcej, nie mam pod ręką obliczeń), Butterworth.

Witam wszystkich audiowiczów. Poszukuje kogoś z Krakowa, kto pomoże w doborze głośników (STX) do pierwszego DIY. Nie jestem biegły w teoriach matematyczno-fizycznych, ale dam sobie radę technicznie. Jeżeli ktoś pomoże to będę wdzięczny. Pozdrawiam

boss999 normalnie pod instalacje fabryczna
o tym tez pomyslalem
ale mam tez kilka innych pomyslow

obawiam sie masy o ktorej wspominal Pawel

Bufor ukończony :) Może wydaje mi się tylko, ale jest lekka poprawa dźwięku z nim.
bufor.jpg

Skoro głośniki się "zamawiają" to postanowiłem zrobić im miejsce do ulokowania...

Dodatkowo mały otwór, żeby miały czym "oddychać" :)

Powrót