• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Tlka ma potencjał i wg mnie to co stworzył dabyl rewelacyjnie odbija się na warunkach pracy AWXa.

Jeszcze mała fotka z produkcji. Za mała maszyna? ależ gdzie tam, dla chcącego nic trudnego ;)

oj tam oj tam przy takich głośnościach jakie on będzie tym grał to raczej nie będzie turbulencji bo to ma być jak uzupełnienie przodu

w takim razie bardzo nie trafiony dobor glosnika...
zobaczysz ze jak poslucha to zacznie go mocniej rozkrecac :p

koljna TL na AWX?! :o
dosyc tego!
vify ida na allegro :p

Po prostu AWXowi służy ten rodzaj obudowy. Nie mniej jednak może poszukać by głośnika, który sprawdzi się w TLce jeszcze lepiej... ? :)

Po prostu AWXowi służy ten rodzaj obudowy. Nie mniej jednak może poszukać by głośnika, który sprawdzi się w TLce jeszcze lepiej... ?

Można by pomyśleć nad "zateelkowaniem" głośników w jakimś gotowym projekcie 3-drożnym. Ewentualnie coś zupełnie nowego ale właśnie w kierunku trzech dróg. Te linie transmisyjne na "dwunastkach/piętnastkach" to jednak wydaje mi się "popierdółki" - 18-AWX to coś pośredniego - natomiast na takich min. 8 calach... Problem tylko taki, że obudowa byłaby pewnie wielkości szafy... to znaczy problem, nie problem - zależy dla kogo ;) Konstrukcja zdecydowanie do większych pokoi/salonów.

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 20:07 ----------

No i kto tym razem podejmie się sponsorowania projektu? :D

fajna obudowa, jakie to drewno? mógłbyś wstawić trochę lepsze fotki? co tam będzie siedziało?

Niestety lepsiejszego aparatu nie posiadam :D musicie swoja ciekawosć zaspokoić tymi :D
To nie drewno ... to fornir "Czerwona impresja"
Po trzecie w środku będzie siedział selektor IRKA i niebieski ALPS :D wszystko na łożyskach by się lekko kręciło :D

Ploter, apropo łożysk: Co to za łożyska? Kulkowe? Pytam, żeby nie okazało się, że przy takich małych prędkościach obrotu jak i małym przenoszonym momencie ( boże, co ja bredze xD ) tarcie będzie większe niż bez łożysk ;)

no ploter widze ze realizujesz swoje plany

Ploter, apropo łożysk: Co to za łożyska? Kulkowe? Pytam, żeby nie okazało się, że przy takich małych prędkościach obrotu jak i małym przenoszonym momencie ( boże, co ja bredze xD ) tarcie będzie większe niż bez łożysk

Zaczynam się realizować pomału :D

Co do łożysk gałka trochę waży. Jeśli osadzę ją na sztywno to będzie tarcie bo ani podwiesić ani przykręcić a tak to gałka będzie osadzona na łożysku więc to takie bardziej mocowanie niż samo ominięcie tarcia ;P a łożysko 626ZZ 19mm po zewnątrz 6 mm w srodku (SKF do miksera marki ZELMER :D) osadzone właśnie w otworze panelu frontowego :D

Jak będę miał Gałeczkę i łożysko to pokażę o co mi biega :D

No i kto tym razem podejmie się sponsorowania projektu?

A ja będę robił 3-way, gdzie w TL będzie Usher 8955a, co prawda u mnie całe 3-way będzie aktywne z cyfrowymi zwrotkami, ale przewiduję też zaprojektowanie zwrotki do wersji pasywnej.
Na razie testuję Ushera 8848P w TL i nie powiem brzmi fajnie.

Ten AWX w TL nie jest jakimś demonem dzwięku, głośnik nad głośnikami czy coś w tym rodzaju, wszystko zależy od tego kto czego słucha. Moja i znajomych opinia jest taka że ten projekt jest wręcz idealny dla ludzi którzy chcą uzyskać dobrze brzmiący, nisko schodzący bass ale jeżeli ktoś słucha "rąbanki" (sorki za wyrażenie) w stylu techno czy hardstyle to chyba lepiej postawić np na 2,5 drogi bo tam będzie basu więcej. Akurat dla mnie to był strzał w 10-tke bo od czasu do czasu włącze sobie dubstep gdzie TLka pokazuje co potrafi, nie wspomne już o tym jak pięknie schodzi gitara basowa w znanym wszystkim utworze Nothing Else Matters :)

Powrót