Yoshi_80
Pan Paweł
Bardzo dobry zestaw głośników, chyba najciekawszy zestaw 2 drożny jaki można złożyć na usherach
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jest do tego ogólno dostępna "profesjonalna" zwrotnica?
kupując głośniki za takie pieniądze wolałbym mieć już gotową profesjonalną zwrotnice, bo to co my robimy nie budzi u mnie dużego zaufania
nie uwłaczając nikomu ale zrobienie zwrotnicy która się zgrywa w fazie i wykres pięknie wygląda to nie wszystko, bo zestaw też musi mieć odpowiednie brzmienie, a wykres nie gra
np to co teraz mam, niby jest ok ale średnie tony są za zimne bo wysokotonówka mi odtwarza (tak się domyślam)
To też wydaje mi się że każdy po zaprojektowaniu i wykonaniu pomiarów zwrotnicy/zestawu robi odsłuchy i stwierdza czy jest dobrze czy jeszcze trzeba coś poprawić... Takie moje zdanie, bo gdyby było inaczej to po co pomiary wystarczy kalkulator i dawaj odwalamy pańszczyznę ...
Pozdrawiam
nie mam tyle doświadczenia żeby mieć zaufanie do moich umiejętności w szczególności do projektowania zwrotnic
do projektowanie zwrotnicy trzeba nakładów finansowych,
Łukasz[i elementy na zwrotnice max 100zl
To samo dotyczy kopiowanai gotowych konstrukcji - na pierwszą można, a nawet trzeba, ale na nastepne...Zlecenie komuś wykonania zwroty to tak jak by krawcowi zlecić uszycie garniaka i powiedzieć żeby uszył według własnej miary
Za 200 zł można złożyć zwrotnicę aktywną z zasialniem, moduł wzmacniacza stereo do napedzenie głośników wysokotonowych i do tego kupić wkładkę panasonica. I już niech tylko mbar przyjdzie i mnie poprze100zl unijig irka
i elementy na zwrotnice max 100zl
Jak wyliczyłeś elementy na zwrotnice w tej kwocie. Planuję kupić zestaw rezystorów, kondensatorów i cewek rdzeniowych i wychodzi kosmos cena.
W przypadku kóry podałem - garśc rezystorów 2-5kohm, co bedzie kosztować góra 10 zł :flapper:Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
Pytałem o zestawy RLC aby można było prawie dowolnie konfigurować nawet filtry 3 rzędu. Czyli:Za 200 zł można złożyć zwrotnicę aktywną z zasialniem, moduł wzmacniacza stereo do napedzenie głośników wysokotonowych i do tego kupić wkładkę panasonica. I już niech tylko mbar przyjdzie i mnie poprze
W przypadku kóry podałem - garśc rezystorów 2-5kohm, co bedzie kosztować góra 10 zł :flapper:
Łukasz[
Jak wyliczyłeś elementy na zwrotnice w tej kwocie. Planuję kupić zestaw rezystorów, kondensatorów i cewek rdzeniowych i wychodzi kosmos cena. Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
Czyli do pomiarów JIGiem wystarczą kondensatory elektrolityczne ? Mam na miejscu dystrybutora:kondy: 100, 47, 33, 22, 10, 8,2, 6,8, 5,6, 4,7, 3,9, 3,3, 2,2 uF
cewki: 3,4, 2,7, 2,0, 1,5, 1, 0,7, 0,5, 0,4, 0,2 mH
rezy: 1, 2, 3,3, 4,7, 6,8, 8,2, 10, 15 R
wszystkiego po 2szt
chos i tak uwazam, ze troche za duzo
mozna przeciez zlozyc z kilku
zakupy zrób w stx-e
kup najtansze cewki rdzeniowe, kondy elektrolity i rezy ceramiczne
Czyli do pomiarów JIGiem wystarczą kondensatory elektrolityczne ?
tak, sam takie mamCewki mam zamiar kupić z cienkiego drutu 0,7mm - mogą być ?