• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Mnie naszła ochota na zabawę z missionami tym razem z waveguide - niestety poniesiona klęską ;) niewiedzy z zakresu pomiarów ;) bo zrobiła się tubka ;) ... chyba ;]

dsc05608.jpg

No i pomiar...
pomiary%20waveguide%20normal.png

dsc05611.jpg

Ostatnia edycja:
Nocne pomiarów wykonanie. End o 1:00. Nie sądziłem, że podczas pomiarów można zmarznąć. Na szczęście komary nie dokuczały :)

A u mnie chwilowy postój, dwie pary kolumn w pomiarach i zonk - wiecie co to może być za górka impedancji na 50Hz? Nie wiem czy to jest wskazane, ale wydaje mi się, że w tym miejscu powinien być dołek.

14064389.png

Dziękuję - wniosek: Jak się mierzy impedancję na laptopie podłączonym do sieci to powstaje taka paskudna górka na 50Hz. Na zasilaniu bateryjnym nie ma jej :)

Wydaje mi się, że bardziej sensownym wnioskiem byłoby stwierdzenie, że kable pomiarowe są kiepskiej jakości i szły przy kablu zasilającym, przez co łapały brum. Choć oczywiście mogę się mylić. Przy JIG nie warto oszczędzać na kablach, wszystkich jakie są potrzebne, a zwłaszcza na mikrofonowym. Powinien mieć jak najgęstszy ekran.

Cinche i bananowe gniazda te HDxxx pozłacane po 3zł, w środku głośnikowy 0,75mm, rezystory metalizowane 1%, do głośnika idzie OFC 2x2,0mm a mikrofonowy 5mb z Klotza. Nie wydaje mi się, żeby to była wina kabli.

PS. Właśnie sprawdzałem, zasilacz od kompa pod jigiem daje górkę 2Ohm, natomiast podłączenie zasilacza 30Ohm (!!!)

Raf
Co to za laptop ? Z jaką dźwiękówką ? Jeśli istnieje jakiś z kartą nadająca się do pomiarów to chętnie kupię.

ja robie na laptopie podpietym do zasilania i nie mam takich akcji

karta zewnetrzna to polecana kiedys creative sound blaster hi-fi na usb

Dell m301z na integrze, ograniczeniem może być 13" ekran, zaletą waga 2kg. Ale ostrzegam, że nie próbowałem jeszcze robić pomiarów charakterystyki. Zamierzam się pobawić nimi jutro.

Powrót