• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

a ja glupi chcialem kupowac statyw do mikrofonu...
zrobie tak samo i uzyje statywu od aparatu!
Dokładnie, też podpatrzyłem u kogoś z forum. Zwykły marketowy ale stabilny za parę groszy. Tylko rurka mikrofonowa 1,5m trochę nieporęczna :)

---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post o 23:07 ----------

Widać, że nie zaglądasz do mojego tematu (Aktywnie zDeSPerowane 3-way), wklejałem tam taką fotkę:
http://imageshack.us/photo/my-images/197/mikrofonc.jpg/
Chyba właśnie od Ciebie.

co sądzicie o tym strojeniu?

http://imageshack.us/photo/my-images/28/strojenia.png/

są trzy wykresy, każdy dotyczy kolejnego skracania tunelu bassreflex. Powinienem dalej skracac? moim zdaniem piki powinny się jeszcze do siebie zbliżyć, czyli powinienem jeszcze troche skócic tunel, aby strojenie było wyższe. Mogę się jednak mylić, a nie chciałbym skrócić go zbyt bardzo, ponieważ jest szczelinowy i nie chce kombinować z późniejszym przedłużaniem.

Dziś zajechałem po 5kg żywicy poliestrowej i utwardzacz i zacząłem dłubać zabudowę do Alfy w nadkole.

Pośród syfu w bagażniku dojrzeć można suba wytarganego z Uno (też z żywicy) żeby chwilowo mi umilał jazdę. Głośnik dość taki, bo Audio System HX 8 SQ, nawet nie pomyślałbym, że 20cm może taki bas produkować. (Frez jest dostosowany do gumowego pierścienia co był do głośnika, ale go wyrzuciłem, bo deformował !! górne zawieszenie)

Jutro powinienem mieć już jako taką skrzynkę z tego. W ramach eksperymentu postanowiłem wsadzić tam pierwej STX GDN 30 500 4 AP w zamkniętej, a później podpiąć HX 8 i porównać obu zawodników, które granie bardziej mi odpowiada.

Może i zasmakował w TL ale z moich doświadczeń, odsłuchów i pomiarów wynika, że tunele tego typu może i fajnie tłumią pracę tunelu w wyższych częstotliwościach dzięki czemu łatwiej walczyć z rezonansami, ale brzmią dość mułowato. Najfajniejsze brzmienie, najbardziej energiczne, z mojego L22 uzyskałem z tunelu z jednym załamaniem i wylotem do góry, niestety u siebie nie mogłem tego zastosować.

Ciekawe za to jest zastosowanie 7 calowego głośnika jako typowego midrange'a, fakt, że jednak nisko ciętego (2kHz). Mi się zawsze podobała średnica z dużych głośników i jak dla mnie może to fajnie brzmieć.

Ciekawe za to jest zastosowanie 7 calowego głośnika jako typowego midrange'a, fakt, że jednak nisko ciętego (2kHz). Mi się zawsze podobała średnica z dużych głośników i jak dla mnie może to fajnie brzmieć.

Mam takie same zdanie. Najprawdopodobniej typowe średniaki już nie odtwarzają tak dobrze zakresu - strzelam: 150hz-300hz:) Bo to raczej ta niższa średnica dodaje takiej fajnej podstawy.

Troels zastosował linearyzacje rezonansu wysokotonowego. Ja tego nie stosowałem wcześniej na wysokotonówkę, ale po jego projekcie wypróbuję. Jednak widać różnicę na charakterystykach:

Ostatnia edycja:
Może i zasmakował w TL ale z moich doświadczeń, odsłuchów i pomiarów wynika, że tunele tego typu może i fajnie tłumią pracę tunelu w wyższych częstotliwościach dzięki czemu łatwiej walczyć z rezonansami, ale brzmią dość mułowato. Najfajniejsze brzmienie, najbardziej energiczne, z mojego L22 uzyskałem z tunelu z jednym załamaniem i wylotem do góry, niestety u siebie nie mogłem tego zastosować.

Moze tak byc, szkoda tylko ze wyjscie tunelu na gornej sciance kloci sie z teoria kierunkowosci dzwieku z falowodu. Trudno nazwa taka obudowe bezkompromisowa. Z ta TL to zawsze cos...

co sądzicie o tym strojeniu?

http://imageshack.us/photo/my-images/28/strojenia.png/

są trzy wykresy, każdy dotyczy kolejnego skracania tunelu bassreflex. Powinienem dalej skracac? moim zdaniem piki powinny się jeszcze do siebie zbliżyć, czyli powinienem jeszcze troche skócic tunel, aby strojenie było wyższe. Mogę się jednak mylić, a nie chciałbym skrócić go zbyt bardzo, ponieważ jest szczelinowy i nie chce kombinować z późniejszym przedłużaniem.

22 Hz to ładnie, z ciekawości jaki głośnik?

Co do skracania ja bym zostawił o ile odsłuchowo Ci się podoba, nie ma sensu tego wyrównywać.

Moze tak byc, szkoda tylko ze wyjscie tunelu na gornej sciance kloci sie z teoria kierunkowosci dzwieku z falowodu. Trudno nazwa taka obudowe bezkompromisowa. Z ta TL to zawsze cos...

Ja w efekcie mam wylot na dole, jedno załamanie 180 stopni i jedno 90 stopni. Tunel jest dość krótki (jakieś 180-190cm) i dość mocno tłumiony w pierwszej części tunelu więc mimo wszystko strojenie wyszło dość dobrze. Głośnik ma niski Qts więc krótkie tunele dość dobrze działają. Zauważyłem jeszcze, że bardzo duży wpływ na mityczny "kop" ma wytłumienie ostatniego kawałka tunelu, dlatego u mnie wytłumienia na końcu w ogóle nie ma.

ktos zamawial troche MDFu?

IMG_3304.jpg

jeszcze tyly i 2 suby zostaly do zrobienia

Powrót