Bo MDF to charakterystyczny/typowy - a ja go nazywam po prostu najgorszy... materiał!
niektórzy go stosują z ogromnym powodzeniem

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Bo MDF to charakterystyczny/typowy - a ja go nazywam po prostu najgorszy... materiał!
zauważ że to i tak będzie lepiej jak w przypadku gołej powierzchni tj. ściany![]()
Heh no wiadomo dlatego napisałem:niektórzy go stosują z ogromnym powodzeniem
Załączone miniatury
* diyaudio.pl/obrazki.html *
ze względu na swoją strukturę dobry do precyzyjnego frezowania/rzeźbienia w nim
Więc dlaczego tak kolumn nie robimy ?(...)
Patrząc pod pewnym kątem, tak.iron, sugerujesz, że mdf jest gorszy od wiórówki?
Co rozumiesz przez mniejsze "zło" ?Ja zawsze uważałem, że mdf to mniejsze zło niż wiórówka.
ja go nazywam po prostu najgorszy... materiał!
...mimo, że nie jest to materiał idealny na kolumny.
Nazar napisał:"Skrzynki takie budujemy z MDF- a nie płyty wiórowej- ze względu na niższa częstotliwość rezonansową MDF na poziomie 14Hz, a nie np> 300Hz przy płycie wiórowej (to jest słyszalne). Sztywność MDF jest też lepsza niż płyty wiórowej"
ja jakoś nie słyszę, żeby mój MDF wydawał dźwięki. w ostatnich kolumnach też mam laminowany bo niestety nie było gołego i też nie słyszę różnicy.
Jednak niedługo czeka mnie wytłumianie, bo chcę się pozbyć wyższych częstotliwości niż bas z portu BR.
BTW zastanawiam się nad kupnem Wavecor TW30WA10, w domu mam kolumny na GDN13/40/2 prawdopodobnie jeszcze produkcji Pro Tonsilu. I chciałbym z tego wąskie linie zrobić. Co o tym sądzicie?
I takie coś to rozumiem! Jest na wykresie więc zaczyna być już przynajmniej teoretycznie istotne.http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.3.pdf tutaj na stronire 159 i 160 macie pomiary roznych materialow i kanapek
http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.3.pdf tutaj na stronire 159 i 160 macie pomiary roznych materialow i kanapek, nie jest tego wiele, ale cos tam juz mowia.
Nie znalazł się jeszcze żaden ochotnik który by to przetłumaczył na Polski? Może jakieś zbiorowe zamówienie na dobrego tłumacza ? ( i pro tutek dla diyaudio do arty jak ta lala jako alternatywa dla SW )
Długo czegoś takiego szukałem, i zastanawiałem się jak i czy da się to pomierzyć w domowych warunkach. Szkoda że DE, ale i tak coś.
Przeleciałem całe miasto i takich odpowiednich nie znalazłem na końcu zaszedłem już z rutyny a bez nadziei do ostatniego sklepu - patrze i jest !Tutaj np. : LINK
2,5mm to z izolacją, a sama żyła ma 0,75mmGdzie tu haczyk?