Ale, ze diyaudio.pl to bardziej forum sztuk wizualnych niż grupa pasjonatów audio
Poczułem się urażony

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ale, ze diyaudio.pl to bardziej forum sztuk wizualnych niż grupa pasjonatów audio
Dobra, dobra, akurat Was (i kilku innych osób) nie miałem na myśli ![]() Kto by sie tam przejmował kwestia techniczna, wazne ze obudowa ladna. A nie sorry, to nie chodzi o to zeby byla ladna. Ona ma ROBIC WRAZENIE. Ma byc widac ile sie wysiłku i $$$ się wlozylo, jakie orginalne materialy i techniki sie zastosowalo, jaka jest wyrozniajaca, a kto by sie tam przejmował, czy jakas tam zwrotnica jest poprawna czy nie. Tu sa wazniejsze takie rzeczy jak terminale glosnikowe, zeby byly wyciete z kosmicznej blachy, jakies laserowo wypalane litery i inne cuda na kiju. Chyba obudowa... | ![]() |
No popatrz, jakie mamy różne spojrzenia ![]() Co do drugiej częsci Twojej wypowiedzi ("za wszelką cene") - czy ja wiem, niemal wszyscy autorzy podkreslaja, ze zwrotnica wybrana z kilku finalnych koncpecji po odsluchach. | ![]() |
Akurat ja mam nieco większe doświadczenie w tej materii niż Ty i wiem jakie są warunki potrzebne do tego by projekt był dobry. Ty patrzysz na to jak na ładne kolumny, a dla mnie projekt jest bez sensu. Zaph po to własnie dał tak mała wysokotnówkę żeby była blisko średniaka, bo jest wysoki podział. Skoro wysokotnowy jest tak daleko, to po jakie licha dawać taki mały relatywnie kiepski głośnik? Co się na tym zyskuje? Druga rzecz - geometria frontu. Zajrzyj do działu projekty i zauważ ile to razy autorzy piszą, że wymiary frontu i rozmieszczenie głośników wpływają na zgranie fazowe i nie należy ich zmieniać? Może Tobie się wydaje, że budowa kolumn polega na włożeniu głośników w obudowy, ale posiedzisz dłużej w temacie, to zrozumiesz jakie rzeczy maja wpływ na jakość/poprawność projektu.nawet pomiarów nie widziałeś, ale już wiesz, że to w ogóle nie gra ...
Ja. Nie pamiętam ile stron wcześniej, ale ruffpl pokazał surowe paczki i zwracałem mu na to uwagę, pisałem, że zwrotnica powinna być przeprojektowana albo fornt zmieniony, jak widać olał tą kwestię.Z reszta kto powiedział, że zwrotka nie będzie przeprojektowana w razie potrzeby ?![]()
Ruffpl chwali się ładnymi paczkami które zrobił, "bo tak mu się podobało" przy okazji psując projekt i ja mam to pochwalać? Mam napisać "cacy"?Straszny ból dp-y
No wreszcie jakieś normalne zwrotnice a nie jakieś tam na laminacie lutowanieJedna z wersji zwrotnicy do nowych/starych irRacjonalnych 3 dróg już gra:
Nowa kopułka czy coś więcej ?Reszta to na razie tajemnica .
Raven_1985 pisałem, że tajemnica, a ty mi tu dywersję robiszNowa kopułka czy coś więcej ?![]()
Zawsze robiłem na deseczkach, czy to dla siebie, czy dla klientów. Dla mnie znacznie wygodniejsze rozwiązanie, elementy można łączyć bezpośrednio, nic nie trzeba wytrawiać, smarować, sprawdzać ścieżek, itp.No wreszcie jakieś normalne zwrotnice a nie jakieś tam na laminacie lutowanie![]()
Taśmówkę dałem, bo miałem w swoich zasobach elementów testowychale z tą cewką taśmową to przehiendowałeś![]()
Ok. ok. okRaven_1985 pisałem, że tajemnica, a ty mi tu dywersję robisz.
Dla mnie teżDla mnie znacznie wygodniejsze rozwiązanie, elementy można łączyć bezpośrednio, nic nie trzeba wytrawiać, smarować, sprawdzać ścieżek, itp.
Najważniejsze żeby zachowana była odległość między głośnikami. Akurat taki kształt frontu raczej poprawi sprawę a nie pogorszyśredniak jest przesunięty na bok, a front ma inną geometrię
Taaaa, zaden ze mnie ekspert. Expert to np Yoshi albo Mismior. Chyba nawet slowo "Znawca" pod awatarem jest nieco na wyrostty jestes w tych sprawach ekspertem.