• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Zwrotnicą można zmienić przesunięcie fazowe i amplitudę, jeżeli pomiar jest na środku odcinka łączącego środki głośników, to mimo odsunięcia tych głośników od siebie, zgranie fazowe powinno występować na środku pomiędzy głośnikami.
Gdyby fale były płaskie tak jak na rysunku, ale nie są. Rozchodzą się w kazdym kierunku, wiec tak jak sfera (kula).

Zauważ, że jakby lewe źródło przesunąć w lewo o jedną jednostkę, a prawe w prawą stronę o jedną jednostkę to ciemnoszary punkt nadal byłby położony na tej samej lini (w tym przypadku pionowej)
Dokaldnie. Ale skad wiesz, ze odsuniesz akurat idealnei o jedna jednostke?

Gdyby 1 cm aż tak wpływał na zgranie fazowe to teoretycznie jakby kolumny były ustawione 30 cm za wysoko to też zgranie fazowe by nie występowało i trzeba by było słuchać idealnie na lini pomiarów.
Na pomiarach widac jak reverse null zmienia się przy nieduzych nawet manewrach mikrofonem.

góra-dół o 1 cm?
Po wyeksportowaniu pomiaru do LspCad i przesunięciu głośników jak były na starym froncie się zgrywa jak poprzednio :)

To prosta fizyka na poziomie szkoły podstawowej.

Głośniki grają z innym przesunięciem fazowym by zrekompensować inne położenie cewki względem powierzchni frontu (odległość od frontu).
Nie żadnej cewki bo centrum akustycznego a to nie to samo.

Gdyby 1 cm aż tak wpływał na zgranie fazowe to teoretycznie jakby kolumny były ustawione 30 cm za wysoko to też zgranie fazowe by nie występowało i trzeba by było słuchać idealnie na lini pomiarów.
Dlatego mierzę dokładnie na takiej wysokości jakiej słucham .

Nie na temat...
według mnie odległość miedzy głośnikami nie ma znaczenia na zgranie fazowe, po prostu nie rozumiem w jaki sposób to że głośni jest przesunięty w bok bądź oddalony o 1, 2 cm może wpłynąć na zgrywalność fazową

W kolumnie mamy dwa glosniki, umieszczone jeden nad drugim:

I tak kombinujesz zwrotnica, zeby w punkcie oznaczonym duza szara kropka byla zgodna faza, tzn zeby spotykalo sie zageszczenie fali lub rozrzedzenie. Jesli to zrobisz to znaczy ze zrobiles to dla danego polozenia glosnikow. A teraz rozsun glosniki i zageszczenia i rozrzedzenia spotkaja sie w innym miejscu

Gdyby 1 cm aż tak wpływał na zgranie fazowe to teoretycznie jakby kolumny były ustawione 30 cm za wysoko to też zgranie fazowe by nie występowało

Tak jak pisze scythe1123, będąc tą szarą kropką, czy to zmieniając położenie głośnika czy zmieniając miejsce odsłuchu tracimy zgranie fazowe. Więc taka mała zmiana położenia głośników względem siebie nie ma znaczenia, tą fazę możesz sobie "regulować" poprzez podłożenie książki pod tyłek.
W przypadku kolumn ruffpl-a zgranie fazowe nadal występuje, ale w innym miejscu.
Po za tym, nie każdy słuchając muzyki siada na wprost kolumn i przy tym jeszcze wyprawia jakieś czary aby grało idealnie, więc takie małe przesunięcie głośnika za dużo nie robi.

Zauważcie, większość ludzi (audiofili) którzy słuchają kolumn firmowych siada tak aby uszy były na wysokości głośnika wysokotonowego. Skąd wiedzą że pomiar był robiony na tej wysokości a nie pomiędzy średnim a wysokim?
Pomiary pomiarami, i dobrze że są, ale w rzeczywistości nie raz jest inaczej.

Ostatnia edycja:
Dlatego mierzę na takiej wysokości jakiej słucham .

Zauważcie, większość ludzi (audiofili) którzy słuchają kolumn firmowych siada tak aby uszy były na wysokości głośnika wysokotonowego. Skąd wiedzą że pomiar był robiony na tej wysokości a nie pomiędzy średnim a wysokim?
Własnie wydaje mi sie ze powinnismy zwraca na to wieksza uwage. Tez mierzylem na wysokosci uszu podczas siedzenia i zwykle siadam w tym samym miejscu. A co do audioflili to ja wiem jak to wyglda - oni lataja z kolumnami po pokoju jak szaleni, a gdy znajda dobre miejsce to potem jeszcze koryguja ustawienia z dokladnosci do kilku cm.

Yoshi nie tak dawno pisal, ze wazne zeby bylo to zgranie fazowe i ze nie ma sie co spinac o te +-5dB gleboskosci reverse null, bo jest on dla okreslonego polozenia mikrofonu.

W przypadku kolumn ruffpl-a zgranie fazowe nadal występuje, ale w innym miejscu.
Zastanawiam sie jeszcze czy tak glebokie osadzenie sredniotnowki nie wplywa na jej charke. Skoro Troels pokazal, ze z tylu glosnik nie moze byc w tubce tworzonej przez gruby frotn - http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm to chyba z przeodu tym bardziej nie.

BTW, czy te wypowiedzi to taki offtopic to nie wiem, w sumie dyskutujemy o tym co przed chwilą zostało pokazane.

Panowie, czy to dobry układ traf? Chodzi o to żeby jak najmniej "siało" polem.

P.S. Co się dzieje z systemem dodawania plików? Odrzuca mi zdjęcia

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Przecież pod oknem szybkiej odpowiedzi jest link:
"Chcesz dodać obrazki do tej wiadomości? Jeśli tak to zapraszamy tutaj: KLIK"

Benek161, mam prośbę. Czy mógłbyś mi podesłać zdjęcia w wysokiej rozdzielczości tego wzmacniacza Traxmana? Potrzebuję głównie okolic filtra aktywnego (SMTP/BUZ), może być cała płytka od góry bez lamp i spód PCB. Zbudowałem sobie taki wzmacniacz już w tamtym roku i lekko buczy. Szukałem pomocy na Triodzie ale niestety nikt się już nie udziela w wątku, a ci co mogą pomóc to to zlewają. Będę wdzięczny. Mój e-mail: amper6@poczta.onet.pl

ps. przepraszam, że taka prośba w środku wątku...

Wiem, ze fala akustyczna jest falą kulistą. A co do jednostki, chodzilo mi o np 1 cm.

Raven1985 skoro to taka prosta fizyka, to proszę wytlumacz mi bo nadal nie widzę wyjaśnienia.

Nie na temat...
Pomiary pomiarami, i dobrze że są, ale w rzeczywistości nie raz jest inaczej.
No to może mi wytłumaczysz dlaczego wielu producentów dokładnie określa jak mają być ustawione kolumny i na jakiej wysokości najlepiej słuchać ?
Jak tak wyczytał na AS albo u miszcza Pacuły to tak siada.

Ta.
Tylko że na częstotliwości podziału akurat w tym przypadku długość fali to 7-6cm dalej twierdzisz że 1-2cm to mała różnica ?

Po za tym, nie każdy słuchając muzyki siada na wprost kolumn i przy tym jeszcze wyprawia jakieś czary aby grało idealnie, więc takie małe przesunięcie głośnika za dużo nie robi.
No nie każdy. Ale na tym forum nie są pierwsi z brzegu tylko raczej zainteresowani tematem.
Jaki jest sens walczyć ze zwrotką, mierzyć, kupować głośniki za tys PLN itd.
Żeby potem siąść byle gdzie , ustawić kolumny 'bo tak się podoba", a rozmieszczenie przetworników powierzyć żonie ?

Raven1985 skoro to taka prosta fizyka, to proszę wytlumacz mi bo nadal nie widzę wyjaśnienia.
Nie.
Nie wytłumaczę. A podziękować możesz kolegą z tematu m.in "Zmiana mechanizmu forum".

Nie na temat...
Po przeczytaniu nada nie rozumiem czemu nie możesz odpowiedzieć na pytanie. Według Ciebie jest zbyt mało merytoryczne?

Przy takim podejściu niedługo to forum umrze :c

Powrót