• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

wsio z przodu(gnizada)? Nie wygląda to fajnie wg mnie, ale co kto lubi;) Dlaczego tak ogólnie dałeś gniazda z przodu?

Trza było wrzucić do pudełka po butach i po problemie.

@BraWo

Wyglądają troszkę jak śmietniki z miejscem na pety :D

No może i trochę tak; ale ja tak samo pomyślałem :D (sorry)

Moja sugestia:
Zamiast tego płaskownika daj 2-3 półokrągłe(albo chociaż proste) cienkie pręty. ;)

No to niech będzie z tego garbage audio :)

mnie chodziło o efekt lewitowania stożka nad głośnikiem, najcieńsza blacha to 2mm.
1,5mm gięła się pod ciężarem stożka

BraWo, jakie głośniki testujesz? Jakieś spostrzeżenia? Sam mam stożki na półce, ale nie wiem czy chce mi się w to bawić już.. :)

2 warstwy systemem "druga na wilgotna pierwsza" skonczone. Teraz do wyschniecia, nastepnie mat papierem 400 w gore z 3 warstwy.

Kiedyś było tutaj kilka fotek z cyklu "pokój DIYera", była też dyskusja na temat pokoju pomiarowego PawłaS, więc chyba tutaj jest najlepsze miejsce na moje pytanie, jeśli nie to proszę modów o odpowiednie zatroszczenie się postem :)

Do rzeczy, nie było mnie raptem tydzień w domu (ruszyła instytucja zwana uczelnią) i po przyjeździe moim oczom ukazał się upgrade, jaki przeprowadził mój ojciec na przydomowym tarasie. Dodanie wartości polegało na zabezpieczeniu powierzchni przed śniegiem za pomocą karbowanej pleksii (coś jak blacha trapezowa). Póki co zabezpieczone jest półtorej ścianki, ale tata zapowiedział dalsze rozwijanie konstrukcji tak, aby mama mogła wieszać pranie bez obawy o jesienne zakopcenie go dymem. Tu nasuwa się moje pytanie, jak widzicie pomiary w czymś takim ? Taras ma jakieś 4 m szerokości, może 7 długości, wysokość 2.5 i maleje ze względu na skosny daszek.
Zastanawiam się czy odgłosy, które ja słyszę np. szczekanie psa z odległości ponad 100m czy też jakiś samochód, ptaszek, gadająca sąsiadka wpływają na pomiary ?
Jeżeli ktoś miał styczność z pomiarami pod chmurką, czekam na opinię :)

Fotki dla lepszego wyjasnienia problemu

Jeżeli ktoś miał styczność z pomiarami pod chmurką, czekam na opinię
ja tak mierze.

Zastanawiam się czy odgłosy, które ja słyszę np. szczekanie psa z odległości ponad 100m czy też jakiś samochód, ptaszek, gadająca sąsiadka wpływają na pomiary ?
Nie. Pod warunkiem że ustawisz duże uśrednianie.
I akurat sąsiad nie robi grilla :D

Po kupnie kolejnych elementów, zrobi się z tego taki zamknięty prostokąt tylko z dziurą na schody, więc powinno to dodatkowo wygluszyć szum otoczenia. Muszę jednak poczekać na dzień bez słońca, bo pod wpływem ciepła daszek strzela i to już na pewno by się odznaczyło :)

To i tak pomieszczenie (ściany nie są płaskie, ale samo to że są) w SW masz bramkowanie więc i tak będziesz musiał ustawić markery.
Te proste-podstawowe pomiary powinny się udać.

Raczej pójdę w ARTE, pomiarów SW jakoś się boję (chociaż to irracjonalny strach, bo nie miałem z nimi styczności).
Nie mam zamiaru mierzyć zniekształceń, chce po prostu żeby pomiar był umożliwił mi zaprojektowanie zwrotnicy :)

Powrót