• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

A Ty czytasz co się pisze? :)
To musi być kwestia pomieszczenia.

Chodzi tylko o to aby nagle po forum nie rozeszła się informacja, że 8955a gra tylko w zamkniętej.
Niech każdy kto ma ten głośnik w rękach niech sobie sprawdzi co z nim zrobić. Pokazaliśmy jedynie inne opcje :)

Mała kompilacja zasilacza z zabezpieczeniem do wzmacniacza. Wykorzystałem parę patentów naszych über konstruktorów :) Kondensatory główne mają fi 30 mm, niestety licencja na więcej mi nie pozwala. Wymiary płytki 102x86 mm.

Jeżeli jest tam zaaplikowany Unizab od Irka, to lepiej inaczej umiejscowić T1 - żeby jakiś radiator się zmieścił.

Raven czy na otarcie łez usher bedzie odpowiedni?
Wavecora ma Marian więc potem pojadą do ciebie

Potrzebuje 1szt bo mi wystarczy
A ty sobie tez porownasz :)

Bebok to zabezpieczenie jest lekko zmodzoną wersją Unizab Irka. Przerzuciłem tranzystor T1 blisko krawędzi. W razie czego będzie można dokręcić kawałek alu.

Mi sie tam podoba jak jest dobrze zgrany

Wlm stella pamiętacie?

No to ma byc wlasnie taka stella w tl, ale z inna zwrotnica. Plan jest taki, zeby zrobic na tym tymczasowe kino. Ale cos mi sie wydaje, ze z tym glosnikiem z monitora nic nie wycisne. Bas jest tak zenujacy jak 2=, ten glosnik ma za slabe parametry. Mam go tylko dlatego, ze byla bardzo dobra okazja, w zyciu nie dalbym za niego takiej kasy, jaka zyczy sobie Visaton.

Dzisiaj dotarły zabytki :) nówki z 1991 na gwarancji :)

Załączniki

• IMG_7940.gif
    IMG_7940.gif
    275.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_7943.gif
    IMG_7943.gif
    150.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_7944.gif
    IMG_7944.gif
    156.3 KB · Wyświetleń: 0
Szukałem dobrych szerokopasmówek do różnych eksperymentów (m.in. do pieca git.) Kiedyś miałem używki i mi się spodobały. Trafiła się okazja to wziąłem, plus wiek mnie skusił, jeszcze takich dziadków działających u siebie nie miałem :)

Witajcie!
Chciałbym pokazać jak przebiega budowa moich pierwszych monitorów.
Pomyślałem, żeby na początek zrobić jakieś nieskomplikowane głośniki do komputera. Wybór padł, aby oprzeć wszystko na STXach (T.STX.4.1.200.8.F.P.PC + M.STX.4.1.100.8.F.S.MC) i zamknąć w obudowie BR o kubaturze ok. 5l.
Dotychczas udało mi się posklejać wszystko oraz podfrezować otwory pod głośniki i terminale(trochę nierówno wyszło, ale postaram się jakoś to wygładzić i ukryć pod fornirem).
Cały czas mam jednak problem z projektem zwrotnicy. Nie chciałem się rzucać na SW przy pierwszym projekcie.

Powrót