• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Witam,

Jak robię kolumny to projekt mam tak zrobiony, że front, tył oraz góra i dół wchodzą pomiędzy ścianki boczne.

Kurcze, rysunki z udostępnionych projektów pokazują, źe to ścianki boczne wchodzą pomiędzy pozostałe. Chyba, że to warianty nie przewidujące oklejania HDF-em.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Kurcze, rysunki z udostępnionych projektów pokazują, źe to ścianki boczne wchodzą pomiędzy pozostałe. Chyba, że to warianty nie przewidujące oklejania HDF-em.

Rysunki pokazują rzuty..a jak to sobie kto obmyśli i wytnie to już jego sprawa. To, że na froncie nie ma dwóch pionowych kresek to nie znaczy, że nie można pomyśleć i wyciąć sobie tak żeby było dobrze :)

LuSzTi,

to pozwól, że zapytam. W skrzynce testowej mam uzględnić, że na górze będzie jeszcze 3mm HDF-u i tak naprawdę zmieni się ciut geometria frontu i położenie głośników ? Czy to można sobie podarować ? Chodzi mi o moment kiedy robię pomiary do projektu.

Jacek Zieliński

Czy to można sobie podarować ?
Możesz podarować . (np. mi ;) )

Budowanie na ekranie:

Najpierw liczymy :

axekx34skw1a59gdvuzv_1383855147.jpg

oxpdtognwr5cqwsp0dgq_1383854940.jpg

Potem lutujemy :

rzvwl1bodqtml9yqr3z2_1383854972.jpg

I mierzymy
:
g28k8oiajdzq88gccl5w_1383855033.jpg

i zacnego gościa w budkę montujemy :

h4i0eee2tim8ozv5vxmi_1383855030.jpg

jeszcze tylko hi-endowy piecyk do tego :

tdpxcmoomihukdlps09x_1383855005.jpg

I już basem wymiatamy ;)

Ale fajny ten usher !
LT + 30l closed .
Takiego niskiego basu nie miałem chyba jeszcze u siebie .
Bez rurek, dmuchanie i rzeźbienia .

Jutro podłącze 300W ;)

Witam,

ta aktywna korekcja jest "zaszyta" w tym filtrze do suba (o ile dobrze interpretuję ten układ) ? Ciekawe, chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby wstawić go do innego układu w torze sygnału albo całkiem między filtr a końcowkę ?

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

W skrzynce testowej mam uzględnić, że na górze będzie jeszcze 3mm HDF-u i tak naprawdę zmieni się ciut geometria frontu i położenie głośników ?

To już zależy...bo jak masz głośnik 5 cm od górnej ścianki to 3mm praktycznie nic nie zmienią, na pewno mniej niż błąd pomiaru. Jeśli masz tam 5mm i dodasz 3mm no to już większa zmiana. Ja mimo wszystko mierzyłbym razem z dodanymi 3mm. A zabranie 3mm z objętości żeby front się zmieni to praktycznie pomijalna sprawa w pojemności dla midwoofera czy też średniaka. Większą zmianę uzyskamy poprzez różną gęstość materiału wytłumieniowego, który umieszczamy w komorze.

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 21:57 ----------

Raven - trzymałeś się idealnie wartości elementów z arkusza Linkwitza? Czy najbardziej podobne z szeregu? Bo tam potrafią dziwne rzeczy wartości wyjść w tym arkuszu.

ta aktywna korekcja jest "zaszyta" w tym filtrze do suba
jest "zaszyta" ;)

Raven - trzymałeś się idealnie wartości elementów z arkusza Linkwitza? Czy najbardziej podobne z szeregu? Bo tam potrafią dziwne rzeczy wartości wyjść w tym arkuszu.
idealnie to nie ;)
łączyłem rezy szeregowo żeby w miarę się zgadzało .
Potrafią dlatego mierzę co wyszło ;)

---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post o 22:10 ----------

ważne żeby sumaryczna rezystancja w sprzężeniu WO nie wyszła za dużo bo mogą się dziać dziwne rzeczy ;)

Coś mi się zdaje, że gdzieś na Forum pokazywałeś/sygnalizowałeś już to rozwiązanie. Poszukam. Znudziła mi się już 52 litrowa skrzynia...

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Mr. lk - ale to co robi Raven a co Ty słuchasz to całkowicie coś innego.

Zauważyłem korekcje
Ale widze, ze ma dość spora skrzynkę
Chciałbym poznać jego zdanie nt tego co ja wybrałem

---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post o 22:27 ----------

Usher niżej schodzi i lepiej nadaje się na suba niż TIW200, ale za to TIW200 lepiej nadaje się do 3way niż Usher?

Marian ja po odsluchu obu i dość długiej zabawie mam własnej dokładnie takie wnioski.

Chłopaki...zobaczcie, że tam jest bardzo duża korekcja od dołu. Myślę, że TIW ze swoim możliwościami mechanicznymi pozwoliłby sobie na jeszcze większą korekcję i byłoby jeszcze więcej najniższego basu.
Mam taki filtr u siebie z końcówką 350W. Muszę w końcu podpiąć do tego Scana 32W i powkurzać sąsiadów :)

Nie na temat...
najlepiej w niedziele rano :D

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:30 ----------

Po kolekcji napewno
Ja pisałem o grze głośników bez korekcji

Co byście sądzili o wyrównywaniu wystających krawędzi na heblarce zamiast pilnikiem i papierem ściernym? Na razie sprawdzałem i płytę da się heblować, tylko nie chcę sobie zepsuć dotychczasowej roboty.
Oczywiście, że się da wychodzi idealnie, ale postaw teraz płytę na stojąco, oderwie kawał MDF coś już o tym wiem. Trzeba do tego od dobrej strony podejść i będzie git, ja zacząłem z du** strony i popsułem:D Zdjęcie powinno wyjaśnić o co chodzi.

Heblowałem bez frontu, front będzie robiony później. Zacząłem od frontu w kierunku tyłu i tylną ściankę rozwarstwiło, odrywając przy tym kawałek MDF, boczne zostały nie naruszone.
Po naprawie i dół obudowy zacząłem od tyłu w stronę przyszłego frontu i wyszło elegancko.
Można sobie z takimi krawędziami poradzić przykładając drugą płytę lub deseczke i skręcić ściskiem. Wtedy popsuje tylko kawałek płyty którym dociskamy, a obudowa zostanie nie naruszona.

Ja polecam kolki
Jak zamawiam od kolegi mdf to z kolkami
Plug and play
Mozna odrazu cała skrzynkę złożyć

Wrzucalem zdjęcia jak robiłem ostatnie monitory

Pierwszy raz kleiłem na pióro, zawsze dawałem wkręty.
MDF zamawiam w hurtowni, idealnie pocięty nie to co w hipermarketach, tylko muszę kupić całą płytę inaczej nie sprzedają surowych:(
Z drugiej strony za 180zł z cięciem mam TL i monitory i jeszcze ze 3 małe kawałki zostało, na coś się wykorzysta.

Powrót