• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Miałem je wziasc na centralny do kompletu ale święta robią swoje :'( będę obserwował postępy w budowie w przyjemnością

6 a 7 różniły się czymś oprócz srebrnego pierścienia? Jak wrażenia z połączenia tych przetworników i tej obudowy?

Nie mam pojecia czym sie roznily, kupilem je tanio i tak siedza. Przetwornikow jeszcze nie laczylem narazie mierze i odluchuje midwoofer i tunel.

GDWK 10/80/6 i GDWK 10/80/7 miały różne materiały z których wykonane były kopułka . Oferowane dzisiaj GDWK 10/80/7 mają już zupełnie inny materiał , coś na wzór GDWK 10/80/26 , a może po prostu to ta sama wkładka tyle że głośnik ma pojedynczy magnes .

Noworoczne wycinanki .... ;)

bzo7ot12xboe30z72gvr_1388613038.jpg
r2mudcqxz9sq71w2r78f_1388613034.jpg

później maszyna za mnie to wytnie ;)

Nie wiem czy powinienem to wywalać na światło dzienne ale chciałbym przestrzec przed korzystaniem z serwisu DragonsHead. Ponownie trafił do mnie rusek 12" o którym wspominałem w tym temacie, tym razem kurier go przywiozl z ponownej naprawy. Wysłany był ponieważ po regeneracji cewka ocierała dosyć solidnie już przy małych ruchach membrany. Gdy serwis dostał głośnik to się pytał co z nim jest nie tak, co już było dziwne. Stwierdzili że jest źle poklejony, o ocieraniu cisza. Gdy go dostałem głośnik dalej ocierał i jedyne co było poklejone to kopułka... W końcu sam go rozebrałem i się okazało że cewka jest po zewnętrznej stronie pobrudzona klejem do zawieszeń. Po zabawie z drapaniem tego świństwa i ponownym wycentrowaniem całości w szczelinie głośnik wrócił do żywych i puki co jest ok. Trochę już różnych serwisów przerobiłem ale tak amatorskiego podejścia jeszcze nie widziałem. O nerwach moich i sprzedawcy już nawet nie mówie...

ps. jako pozytyw sprawy mogę tylko dodać że zrobili ten ponowny "serwis" za free.

Ostatnia edycja:
A od kiedy maskownica CNC która jest w postaci znaczka RE jest wiejskim odpustem ?? W/g Ciebie pewnie brak byłby lepszy ale co na to graty w bagażniku (subik do auta) a najtańsza maskownica to moim zdaniem jeszcze większa wiocha....

Chyba mam inne poczucie estetyki. Dla mnie 99% zabudowy car audio wyglada okropnie i odpustowo, jeszcze neony czy diody, to w ogole wies tanczy i spiewa. Wiec tak, dla mnie to wyglada kiepsko, i nie chroni glosnika tak jak powinno. Wolalbym uzyc dobrej jakosci drobna alu siatke, lub wykonac na cnc cos bardziej gustownego i funkcjonalnego. :)

Nie na temat...
Dla mnie 99% zabudowy car audio wyglada okropnie i odpustowo

Proponuję jednak poszerzyć pole obserwacji i nie generalizować :)
Duża część instalacji jest wykonana naprawdę profesjonalnie i gustownie, zazwyczaj idzie to w parze z kwotami wydanymi na przetworniki i wzmacniacze.

Sam kurde mysle nad powrotem do AVR gdyz musze sobie jakis prosty selektor walnac pod nowy projekt, ten moj jest za .... bogaty heh.
Fajne.

Powrót