• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

ja bym sie pisal nawet na dwie takie obudowy z wywierconmi otwarami pod wejscia wyjscia.gniazdo zasilania i wlacnzik na forncie:) w zaleznosci od ceny oczywsicie:)

To zapewne obudowa testowa (więc robi się z tego co jest pod ręką), docelowa obudowa będzie pewnie z innego materiału.
Pooblicza wszystko na nowo i ten 1cm odejdzie :)

Hehe to ostatnie plyty jakie mialem pod reka. Wyliczenia faktycznie mialem dla przegrod o grubosci 10mm dlatego w poprzedniej wersji wyszlo to jak wyszlo. Niedlugo bede robil nowy sufit w garazu bo obecny czesciowo jest wlasnie z plyty wiorowej, wiec bedzie ~30mk 20mm plyty wiorowej. Wtedy wystartuje z innymi przetwornikami w podlogowych kolumnach. Docelowo ten monitorek bedzie z MDF'u. Niestety sam tego nie wytne bo az takiej dokladnosci nie dam rady osiagnac. Narazie nie ma co o tym myslec bo za duzo pomyslow na zmiany jeszcze mam ;)

To zeby dolac oliwy do ognia, napisze ze po zrobienu drugiego, identycznego tunelu lecz przegrody 10mm zamiast 12mm, musialem korygowac offset :P

No i znowu do przodu, przody oklejone ;-)
j6urse9h66lzrjsr9k9m_1392655468.jpg
djava3xzlvhvr1ca6ch2_1392655472.jpg

Ten "inlay" skórzany jest z poprzednich monitorów (stąd złe wpasowanie) wrzucony tylko po to by zobaczyć jak +/- będzie to wyglądało :-)

Wyfrezowałem też wnętrze tych przodów by zyskać na pojemności (nadal pozostało 18mm grubości + grubość tego "inlay" skórzanego), powinno wyjść ~13.5l czyli tyle ile ma obudowa Dayton wykorzystana przez Göran-a w oryginale (0.477 ft3):
http://www.audioexcite.com/?page_id=59

Cały przód zrobiłem tym razem przykręcany od wewnątrz tak więc będę mógł pokombinować w przyszłości z innymi kształtami/przesunięciami głośników etc :-)

Ostatnia edycja:
gi
Bardzo ladne monitory!!
Niedlogo sam bede robil podobne tylko troche mniejsze i bardziej powyginane tu i tam.
Im wiecej pracy sie wlozy tym wieksza satysfakcja. Super.

To ja też wstawię (robiłem pod zamówienie w weekend, od a do z) p-4100:

A p-7100 mam polutowane i wszystko skompletowane, ale najpierw muszę porobić dla forumowiczów graty :-)

Ostatnia edycja:
mialo isc na śmieci... uznalem ze zeszlifuje co sie da, poloze niechludnie pedzlem kilka warstw poliuretanu, jakies 2 tygodnie szlifowanie do gladkosci i jest subek...

u9vngz2ohikthhs8kuz5_1392671594.jpg
u7vzc8wwohf9g1mmqf0y_1392671596.jpg
nbhuizttkjo4g9ti8g5m_1392671598.jpg
t38z3s81y3ec4qvwfs58_1392671602.jpg
nblt2y6i3x6gye164kpe_1392671600.jpg

Ostatnia edycja:
060-1545 Tang Band W3-315D 8Ω - 3" - full range - ferrite - Al cone szt. 34,57 42,52

czy to jakas promocja czy co?
przegladam cennik polinka i dziwnie tanio za taki glosnik

Bo maja stara wersje
Tyle kosztowała 2-3 lata temu

Teraz jest wersja nowa ( z nowa literka na końcu)
Spełnia jakieś nowe normy i kosztuje ok 100zl/szt

Jak jest to brać
To te same głośniki ale marketing robi swoje

Mam komplet

Ostatnia edycja:
no dobrze - glosnikow nigdy za wiele
ale nie mam czasu na zaaplikowanie moich ok 100szt glosnikow, a co dopiero pomysly na nowe :(

Powrót