• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

A do mnie przyszedł modyfikowany fornir z poszczepionymi krawędziami... :roll:

fornirkrawedzieoe5.jpg

Całe szczęście nie będę ich potrzebować bo kupiłem wystarczająco szeroki (70cm).

modyfikowany rornir powinien miec w miare rowne krawedzie - to oczywiste... jednak wiadomo jak to wysylka, pakowanie itp.
naturalny fornir prakycznie zawsze ma postrzepiona krawedz, a przynajmiej krzywa;)
- chyba ze kupujemy krawedziowany;)

Dlatego warto kupować szerszy fornir i kłaść go w całości a nie kawałku. Przynajmniej mi się tak wydaje. ;) Teraz sobie tylko przytne po +5cm z każdej strony do ścianki, potem po sklejeniu wytne nadmian i doszlifuje :)

Właśnie - mam pytanie. Przedniej ścianki nie forniruje, w takim razie górną ściankę w jakim kierunku fornirować? Tak jak kolega u góry Zebrano czy o 90* zgodnie z bocznymi ściankami? Jak wam się widzi? :)

ja klade tak jak miki jesli mam przednia scianke tez w fornirze;) ale dla kepow nie bedzie forniru na froncie wiec bedzie szedl do bocznych scianek;) zalezy od frontu co sie tworzy

mIKI to moj fornir :P.... ukradels mi :P wlasnie klade

[ Dodano: 2008-08-27, 20:24 ]
Dolphin123, to ja na kontre ; )

bylem o jakis rok szybszy;)
ps. podziwiam ludzi ktorzy frezuja w domu - raz sam tak zrobilem i dlugo dlugo zalowalem;)

male pomieszczenie otwarte tylko z jednej strony na przedpokoj drugi, poza tym remont w domu tak czy siak lazienka cala do wymiany ; )... do tego nie frezuje otworow pod glosniki tylko frezem z lozyskiem scinam nadmiar forniru. Polecam ta metode. Mimo ze teotetycznie frezarka szit i taniocha to idze bardzo rowno a zarazem szybko - tylko potem papierem troche przejechac i git ; )

Z dniem dzisiejszym zakończyłem klejenie kocyka, jeszcze trzeba odkurzyć z resztek trocin no i blache perforowaną zamówić. Dzisiaj jak jedna z firm zajmujących sie perforacją wyceniła "Wykonanie formatki z marginesami 1.5 x 890 x 450 oczko R 5 T 8 390 zł/szt netto" to mi sie odechciało :oops: Może niebawem pojawi sie w DIY

Załączniki

• 1_244.jpg
    1_244.jpg
    53.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 2_196.jpg
    2_196.jpg
    53.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 3_510.jpg
    3_510.jpg
    50.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 4_141.jpg
    4_141.jpg
    48.6 KB · Wyświetleń: 0
dolphin123, też tak zrobie :)

grea, pro! :shock: :shock:

Kurde, a w ogóle to dzisiaj latałem po Nomi i się okazało, że nie ma Momenta, no i teraz mi zostało Bricko i ewentualnie będę szukał po jakiś dziurach w Lesznie. Kurde, a miałem w piątek jechać fornirować a teraz lipa :evil: :evil:

grea, no jak chcesz robic perforacje to jasne ze bedzie drogo.
ale mozesz kupic gotowa dziurawa blache...

haha ok :D ... chodzilo mi raczej ze kolor na kontre bo w zasadzie to samo tylko odwrotnie kolorystycznie ale ok ; )..

grea, to jest:

Eminence Gamma 15" 300W i Selenium D210Ti 80W??

Poza tym w castoramie mają tanią blache, tzn ~100zł za metr kwadratowy, bardzo solidna i wytrzymała. Polecam, mam gdzieś zdjęcia robione telefonem jakbyś chciał.

Troszkę wysokie wyszły i ten Selenium nie pasuje klasowo do Eminenca ;P Jeżeli to pełnopasmowe, to wolałbym tam włożyć Alpharda Magnuma MW15, zagrałby lepszym dołem oraz klasę wyżej. Wstaw do konstrukcji ;)

mIKI napisał:
ps. podziwiam ludzi ktorzy frezuja w domu - raz sam tak zrobilem i dlugo dlugo zalowalem;)
tragedi niema. trzeba tylko sie upewnic ze rodziny niebedzie przez caly dzien bo godzina frezowania a pol dnia sprzatania :P
n_omyzs napisał:
nie frezuje otworow pod glosniki tylko frezem z lozyskiem scinam nadmiar forniru. Polecam ta metode. Mimo ze teotetycznie frezarka szit i taniocha to idze bardzo rowno a zarazem szybko - tylko potem papierem troche przejechac i git ; )
tez tak robilem ale jednak wrocilem do starannego szlifowania papierem - duzo dokladniej ale i dluzej
a frezarke mam identyczna :P
grea napisał:
blache perforowaną zamówić
grea, to w koncu chodzi ci o krate czy blache? bo jak blache to nic dziwnego ze taka cene dali za wycinanie otworow :lol: co innego krata - to kilkadziesiat zl kosztuje
Camel-, zawsze butapren zostaje :P

Powrót