• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

muszę poeksperymentować w bassboxie ;)

---------- Post dodany o 12:19 ---------- Poprzedni post o 10:28 ----------

Zamieszczone przez Sound Wave - Można też wykorzystać ten głośnik inaczej. Mała obudowa zamknięta + korekcja aktywna. Wtedy mamy f3 powiedzmy dla 20Hz I tu duuży zapas mocy jest jak najbardziej wskazany. Nawet te 800W w takiej sytuacji nie będzie przesadą powiedzmy w salonie 30-40m^2
i tak zrobię w kolumnach aktywnych.

Miałem pod t.ampem 2400 wersje 8ohm na jednym kanale czyli ~500W. Przy testowaniu na max możliwości, po pół godziny musiałem ściszyć bo magnes był tak gorący że się dotknąć za bardzo nie dało. Także radzę uważać z mocą jeśli już chcesz się w nie pchać.

chyba wezmę 4ohm owe http://stx.pl/sw-stx-15-3-800-4-f-a-mc.html a planuje napędzać http://www.ebay.pl/itm/1x-IRS2092-t...r_Parts_Components&hash=item3cc936609d&_uhb=1

---------- Post dodany o 13:27 ---------- Poprzedni post o 13:24 ----------

4ohm owe mają ciekawszą charakterystykę w zakresie 50/100 hz w porównaniu do wersji 8 ohm

---------- Post dodany o 13:31 ---------- Poprzedni post o 13:27 ----------

Przy testowaniu na max możliwości, po pół godziny musiałem ściszyć bo magnes był tak gorący że się dotknąć za bardzo nie dało.

ojj nie odważę się na taki test

ojj nie odważę się na taki test

Kiedyś mając B&C 18NW100, na jednego połozyłem 1600W w zwykłym BR. Po dwóch godzinach ostrego grania przy chwili ciszy usłyszałem strzelanie, takie samo jak słychać przy samochodzie na postoju po dłuższej jeździe kiedy materiał się rozpręża :) Pomacałem kopułkę i się sparzyłem - nie miałem odwagi łapać za magnes :)

Właśnie sobie pomierzyłem taką o to egzotykę :)
og6iv15jqmye7j6hhauy_1394728543.jpg

Po odsłuchach szumu pomiarowego i pełnym pasmem tego audaxa strzeliłem mu jeszcze CSD :

9zjhpdb2o1n28jbta63r_1394728546.jpg

Dzwon na 3k nieco utrudni mi żywot .
Idę zwrotkować :)

PS
Pawele i Łukaszu jak widać CNC ani żadne szablony potrzebne nie były :)
Tylko mi taśma się skończyła :D

Ostatnia edycja:
Maly wawecor tw022-04 ten z komora rezonansowa. Material samej kopolki jest nieco inny niz w tw30, wydaje sie mniej przezroczysty. Jak skoncze budki to wezme sie za zwrotnice.

Co jak co, ale Dayton są ładniutkie, korektor fazy na żywo robi naprawdę fajne wrażenie :)

Ja w życiu wiele nie słyszałem, ale jak dla mnie to bas RS125 jest naprawdę fajny

toopcool

Mam w domu TW30wa10 i on faktycznie ma bardzo przezroczysta kopolke (tak ze widac material tlumiacy pod nia).
Bas z daytona nie wiem jeszcze ale jak skoncze budki to napewno zdam relacje.

Powrót