raven
Dzieki, juz sprawdzilem i taki konfig jakis czas temu.
Z kompensacja do wejscia odwr. tez jest fajnie ale harmoniczne dosc szybko wygasaja, inaczej tez wygladaja produkty intermodulacyjne. Generalnie chodzilo mi o to zeby jak najbardziej zblizyc sie rozkladem harmonicznych i poroduktow intermodulacyjnych do wzmacniaczy uznawanych za najbardziej ''hajendowe''.
Najgorzej bylo z kompensacja Millera (po 33p) mimo ze cyferka przy THD byla bardzo mala to np H2 nie bylo a H3 byla najwyzej z wszystkich. Clip wyglada ladnie i jest dosc miekki, wzmacniacz ladnie zwalnia.
Do wejscia odwr potrzeba bylo co najmniej 100p zeby oscylacje z pojemnoscia nie byly zbyt duze przy 20kHz (zerknij jak mozesz, wydaje mi sie ze jest ok).
-------------------------- 100p do wejscia odwr ---------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ponizej 330p do masy, rozklad harmonicznych troche inny, jest ich troche wiecej ale z tego co pamietam to mialem dosc niski prad spoczynkowy (35mA chyba).
SR tez byl okolo 40V/us ale stabilnosc 8R+0.47uf byla znacznie lepsza.
Generalnie zeby zmniejszyc znieksztalcenia (chodz nie wiem czy to najwazniejsze) mozna zmniejszyc rezy w diamondzie na 10R i 22R.
---------------------------330p do masy------------------
------------------------------------------------------kompensacja millera 2x 33p--------------------
---------------------------------------------------------------------
Do masy wystarczy 220p ale dalem 330p. Gora jest delikatna tak jak lubie, bardzo precyzyjna. Zerkne jeszcze raz na kompensacje, jak widac w tym przypadku jest ona ekstremalnie wazna poniewaz bedzie w dosc znaczny sposob wplywac na brzmienie wzmacniacza.
Dosc, ze chcialo ci sie naskrobac wzmacniacz w multisimie, zobacz jak sie zachowuje z pojemnoscia, bo w spice prawie perfekcyjnie a w rzeczywistosci juz jest troche inaczej.
Teraz SMPS

Bede robil przetwornice half bridge na okolo 65kHz, dac dlawiki za diodami ? Dosc czesto ich nie ma w przetwornicach tego typu, zastanawialem sie dlaczego.
thx
Q
Dzieki za uwagi, juz poprawilem troche plytke. Niestety za cholere nie radze sobie z polygonem i te wypelnienia robie zwykla linia.
Czy jak takie wypelnienia zrobie linia to nie bedzie problemu np przy robieniu pcb w zakladzie ??